2009. november 29., vasárnap

VKF! XXX. Házi mézes marcipán - Anthon Berg szívecskék


Ha valaki megkérdezi tőlem, hogy mi a kedvenc csokim, nem kell gondolkodnom semennyit. Anthon Berg marcipános-aszalt szilvás-madeirás, vágom rá, mert igen jó ízlésem van. Kár, hogy a dán királyi udvar szállítója a mi utcánkba nem szállít rendszeresen, sőt, komoly pénzt kér el a csokijáért; bár lehet, ha a csoki mindennapi vendég lenne a konyhafiókban, már nem is ízlene annyira. Ezért mikor azon gondolkodtam, hogy a sárgabarackos gombócok helyett idén mit újítsak bonbonfronton, akkor egyből eszembe jutott, hogy kellene valami hómméd Anthon Berget előállítani, és ahhoz meg úgyis kell marcipán, akkor elmesélem azt is, hogy én hogy csinálom.

A marcipánról csak annyit, hogy legeslegigazibban nem készül semmiből, csak kizárólag mandulából és cukorból, a nedvességét pedig nem más, mint a mozsárban tört mandulaszemekből származó mandulaolaj adja, a minimális rózsavizet pedig ízesítés gyanánt adták hozzá.
Sokan gondolják úgy, hogy ők találták fel - a velenceiek északon, szicíliaiak délen vagy a lübeckiek még inkább északon - de valójában a perzsiai származású mandula ilyen jellegű felhasználása éppúgy az arab világ közvetítésével érkezett Európába, mint a nulla vagy a sorbet.

Végül is mindegy, a lényeg, hogy a marcipán jó dolog, én egy régi újságmelléklet Szamos marcipánról szóló interjújában akadtam a receptre, és mindig így csinálom, de most látom, hogy megtalálható már Szamosék honlapján is.


Hozzávalók:

30 dkg kristálycukor

1 dl víz

30 dkg darált mandula/dió

6 dkg méz


A cukrot és a vizet egy lábasban közepes lángon felforralom. Kavargatni nem kell, vagy csak egészen kicsit, azt is óvatosan, hogy ne rakódjanak ki a kristályok a lábas oldalára. Amikor a szirup elfőtte a habját (ez kb 3-5 perc a forrástól számítva) , belekeverem a mézet, még egy percig forralom, - csinálok mindig hólyagpróbát*, de ez az idő már ki van mérve :) - belekeverem a mandulát vagy a diót és kész.

*Ez nem nagy hókuszpókusz egyébként, egy karikába hajlított vékony drótot - pl. gemkapocsból - kell bemártani a szirupba, ha lehet belőle buborékot fújni, már lehet is lehúzni a tűzről. Ha valamiért mégse menne, akkor sem szabad tovább forralni, különben nem lesz elég lágy a massza. Ekkor egyszerűen kevés vizet kell adagolni bele, de ez már kényszermegoldás kategória.

A diómarcipánt el lehet csalni 4-5 kk. színtelen mandulaaromával marcipánnak, ami az ilyen válságos időkben, valamint nagy marcipánrajongó családokban jól jöhet, de szerintem nagyon finom aroma nélkül is, főleg ha jó édes diót sikerül szereznünk, mert a méztől és a nagyon picit karamellizált sziruptól igazán finom íze van.

Egyébként a szirup miatt tökéletesen és egyenletesen lehet ízesíteni az ilyen marcipánmasszát bármivel, ami eszünkbe jut: a víz egy része alkoholra cserélhető, lehet reszelni a szirupba narancs- vagy citromhéjat, instant kávét, fűszereket stb.

Amikor a massza forró, még egészen folyékonynak tűnik, nem szabad azonban hozzátenni semmit, sőt amint kézzel kicsit formázható, ki kell önteni egy darab folpackra vagy alufóliára és jó szorosan betekerni, mert könnyen kiszárad,törős kemény lesz.

Ez a fajta marcipán igazából nem jó pl. tortaborításra, mert túl magas a mandulatartalma, viszont tökéletes mindenféle desszertnek, tölteléknek vagy szaloncukornak.Vagy csak úgy megeszegetni.


Szívecskék a la Anthon Berg hozzávalói:


10 dkg étcsoki

2 nagy aszaltszilva

1 nagy ek. portói

marcipámassza



A szilikon formácskákat kikenegettem olvasztott étcsokival 2 menetben, és ekkor már tudtam, hogy nem szeretnék bonbonkészítőként reinkarnálódni. Amíg dermedeztek, az apróra vágott aszaltszilvát megforraltam a portóival és teljesen simára nyomkodtam egy villával.


A formák aljára a kihűt aszalt szilvapép került, rá a puha marcipánmassza, és az egészet befedtem az étcsokival és ismét dermesztettem egy jó fél órát a hűtőben.

És még pár gasztroajándék:

Aszalt barackos-mogyorós gombócok









Mandulás-meggyes gombócok









Szezámmagos karamell-lapok












Tejszínkaramelles szaloncukor









Citromdzsem












Kandírozott narancs és citrom












Teasütemény












Rágcsálnivaló keverék


22 megjegyzés:

Doctor Pepper írta...

Na jól van, jól van, helyben vagyunk:):) Te vittél a kísértésbe kétéve a gombócokkal, most meg jön ez...!!!:) Te kis Anthoanette Berg:)

gren írta...

kedves antoinette berg, könyörgöm hozzon ilyet a gbt-re!!!

Piszke írta...

Najó:))

Limara írta...

Ó, megtaláltam amivel felavatom a szilikon bonbon formámat, köszönöm szépen! :)))

Méhn Niki írta...

Nálad is dúl a bonbon láz... :D
kell vennem ilyen formákat, már nem tűr halasztást a dolog... ;)
nagyon guszták!!

Tumpi írta...

nagyon jól néznek ki!
ebből a mennyiségből hány szivecske lesz?

Ízbolygó írta...

Nyamm-nyamm.:-)

Cukroskata írta...

Húúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú :-)

Cserke írta...

Ha nem feküdtem volna ki az előzőtől, márpedig de, akkor ettől teljesen.
Kedvencem a Berg ilyenje.
De már nem is csodálkozom.

Piszke írta...

Jaj bocsánat,elfelejtettem írni, hogy 12 darab szív lesz belőle.

Cserke, ez valahol az Univerzumban így van rendezve. Nagyon érdekes és csodálatos :):

Marsbéli Andi írta...

jujjdeirigylek mindenkit, akinek van szilikon bonbonformája:)

Piszke írta...

Abonbonos egyenlő szilikon jégkockakészítő! Csak most nincs szezonja, de azt hiszem a helyi Sparban vettem a nyáron!

Vesta írta...

Piszke, a portói bor vagy rum?
Gyors választ kérek!

Piszke írta...

Hát...most értem haza :(

portói, bor, de rummal se lesz rossz :)

Vesta írta...

Köszi, vettem mind a kettőt, reggel ezzel kezdem a napot!

Gesztenye receptjei írta...

Piszke!

Szeretném elkérni a receptet, forrásmegjelöléssel, én is elkészítettem.Fantasztikus finom lett!

Köszi előre is:
gesztenye.blogol.hu

Piszke írta...

Természetesen... Azért van itt fenn, ugye :)

Kiscukrász írta...

Szia Piszke! megkérdezhetem hogy a marcipán recepted kb. mekkora adag? esetleg ha meg tudnád mondani hány dkg:)
Köszi
Sab

Piszke írta...

Bocsánat, nem vettem észre a kommentet valahogy! A fenti hozzávalóból nagyon sok lesz, majdnem 80 dkg, de ez arányosan csökkenthető persze.

Piszke írta...

Ja, és ezekhez a szívecskékhez szerintem 12-15 dkgnál nem kellett több a masszából.

Lini írta...

Szia! Próbáltam a marcipánt, de nem igazán sikerült, tudsz nekem tippet adni, mi lehetett a baj? A cukor elkezdett sötétre váltani még mielőtt a hab eltűnt volna és mire a méz belekerült és feloldódott benne nagyon sötét lett. Nem mertem a mandulát belerakni, így darált dió került bele. Ahogy kihűlt, csontkemény lett. Gondolom nem ilyennek kell lennie. Nagyon alacsony lángon kell főzni?

Köszi!
Lini

Piszke írta...

Szia Lini,
én úgy gondolom, túl magas volt a hőfok és a cukor egyszerűen karamellizálódni kezdett. (Így tudsz karamellt csinálni, amitől olyan sokan félnek...)
Kisebb lángon, időnként megkeverve csináld - szerintem talán vékonyabb is volt a lábas alja, mint az enyém, és túl gyorsan adta le a hőt a cukornak.ha esetleg van egy egyszerű sütő-vagy húshőmérőd, még biztosabbra is mehetsz 115 fok körül kell lenni a cukor hőmérsékletének. De ha nincs az se baj, ekkor még nekem se volt, a lényeg a lassúság, ha a cukor bugyborékol kis ideje és még fehér átlátszó folyadék, megállhatsz, és mehet a marcipán készítés!

Related Posts with Thumbnails