2007. december 3., hétfő

Tea,sütemény






Tegnap elkezdődött a várakozás. A várakozás a bizonyosságra, hogy a fény, ha lassan is, de le fogja győzni a sötétséget, a várakozás a bizonyosságra, hogy megváltatunk.
És a várakozás a gyerekeim szemében felrobbanó öröm-tűzijáték százezer szikrájára, amikor meghallják a csengőt és berontanak az igenis a Jézuska által hozott karácsonyfához a nappaliba.

Nálunk a rituálék része az adventi vasárnapok sütisütése. Ez temérdek liszt és porcukor szanaszét szórásával, a konyha teljes összemaszatolásával és a ki-szaggathat-a-karácsonyfa-alakú-szaggatóval állandó vitájával jár, de nem baj.Ráérünk.

A repertoárnak vannak állandó darabjai, de mindig kipróbálunk újakat, mint most ezt a részben saját fejlesztésű tea-süteményt is. Az eredeti ötlet: ahogy a levendulás sütinél írtam, egy ausztrál blogger variált egy amerikai blogger receptjével. Ez utóbbi zöld teás volt, és még a levendulás sütinél beígértem, hogy kipróbálom.A matcha por beszerzésének problematikáján rágódva úgy gondoltam, adventkor meglesz a jó alkalom, aztán pár hete láttam, Lila Füge megelőzött.

De a tea+teasütemény variáció nem hagyott nyugodni, és akkor eszembe jutottak a "piros teák". A Kisebb így hív minden gyümölcsteát, és télen nem lehetünk meg nélkülük. Van ezerféle, olcsóbb, drága, nagyon drága, de színben egy sem veszi fel a versenyt a Plus egyik sajátmárkás termékével: ez azért dicsérendő, mert semmilyen színezőanyag nincs benne. Teljesen őszintén ráírják a dobozra, hogy Raspberry and Blueberry flavour és valóban, se málnát, se szedret nem tartalmaz, csak hibiszkuszt, csipkebogyót, almát, bodzát (szerintem ez a fő színanyag-forrás) és áfonyát. Na meg egykis aromát, dehát semmi sem tökéletes.


Hozzávalók:

8,5 dkg porcukor

14 dkg vaj

24 dkg liszt

2 tojás sárgája

5 filter Fruit Garden Raspberry and Blackberry gyümölcstea a Plus-ból
(ez 15 gr gyümölcsteának felel meg)

0,5 dl tejszín

0,5 dl tej csipet só

5 dkg kandírozott eper

kis áfonyalikőr

kristálycukor

A teafiltereket még reggel kettévágtam és a tartalmukat egy pohárba szórtam.A tejet és a tejszínt felforraltam és a teára öntöttem.Lefedve várakoztak késő délutánig. A kandírozott epret apróra vágtam, beáztattam egy kis áfonyalikőrbe.

A porcukrot habosra kevertem a vajjal és egy csipet sóval, egyenként hozzárobotoltam a tojássárgájákat, aztán a tejszínes-gyümölcsteás sötétbordó masszát, az epret, majd hozzágyúrtam a lisztet. Pihentettem a tésztát jó félórát a hűtőben, azután fél-egy centi közötti vastagságúra nyújtottam, a gyerekekkel kiszaggattam és kristálycukorban megforgattam.

160 fokra előmelegített sütőben sült közel húsz percet. Kb 40 db lett belőle.

Az eredeti receptből egy tojássárgáját cseréltem fel a tejszínes teadarabokra, és kapott egy kis plusz cukrot is erre tekintettel. A kandírozott eper+áfonyalikőr teljesen opcionális, utóbbi puszta szerencse kérdése, hogy hallgat egy ideje a szekrényben.

Már a levendulás variációnál írtam bizonyos fenntartásaimról az eredeti elkészítési módhoz képest, de ott nem jött ki ennyire, mint most, ahol fontos a szín, ha már ennyit vacakolunk vele.

Tehát 1,5 centire hagyni és 12-15 percig sütni ilyen hőfokon: kizárt, hogy valamennyire is átsüljön. Ha emeled a hőfokot, barnul a süti, és elveszti a színét. Ha nagyon vékonyabbra nyújtod, de hagyod a hőfokot, szintén ez az eredmény.

A képek tanúsága szerint a helyes megoldás: 0,5-1 cm közöttire - ezt mondják kb. kisujjnyinak - nyújtani, 160 fokon 15 percig türelmesen sütni, majd alufóliával letakarni, még további 5 percig sütni, majd kivenni és a tepsin, alufóliával változatlanul letakarva kihűlni hagyni. Így alulról kellőképp átsül, felül pedig marad alig-Barbie.

Ja és az íze??? Nagyon finom! Nem túl édes, a gyümölcstea-íz tökéletes, és az illattal tele van a lakás. Rózsaszín ide vagy oda, ennél több nem is kell...


12 megjegyzés:

grenadine írta...

nekem a színe is nagyon tetszik! :)

Ági, aki főz írta...

Jaj, de gyönyörűséges. És a szöveg is, olyan szépen leírtad, hogy mit is jelent valójában az Advent. Jó dolog lehet, a Te gyerekednek lenni.

Ízbolygó írta...

Biztos nem hiszed majd el, de pont ma vettem ilyen teát, ami azért különös, mert egyáltalán nem szoktam Plusba járni:-) Úgyhogy, mivel ez nem lehet véletlen, jól ki is próbálom majd!:-)))

piszke írta...

Szerintem érdemes kipróbálni, mert egyszerű , mutatós és tényleg jó is. Nem számítottam ennyire tökéletes erdményre, de bejött.Legközelebb a roiboos következik.

http://yawyc.wordpress.com írta...

Szépet írtál. Én meg csak most hoztam fel a pincéből a fényeket. Jaj. És még mindig ott tartok, hogy üldözöm a zöld port, nem vagyok ilyen kreatív. Klassz.

Cserke írta...

Na, én most már csak hátradőlök, megvárom, amíg felvonultatod az összes szépséges és jó ötleted, aztán csak megcsinálnom kell már:)

piszke írta...

már csak egy jó ötlet van a tarsolyomban, de az már beteges, hogy pl. vezetés közben konyha-ügyeken filózok.

Cserke írta...

Matcha teát régóta iszom, de még nem jutott eszembe, hogy másba, mint bögrébe beletegyem. Ez a pirososad jobban is tetszik.
Elő a további jó ötletekkel:)
Nincs abban beteges semmi, szerintem teljesen normális:)

piszke írta...

Bööögrébe??? Cserke-szan, hát legalábbis matcha-ecset, csésze, teaszertartás,sukiyaki,teriyaki, samurai, szake és izé!!!

Cserke írta...

:))))
Hát, émmá csak ilyen vidéki sutyerákosan iszom. De az izé az tökre stimmel!:)

Névtelen írta...

Nagyon tetszik a recepted.. Azt megkerdezhetem mennyire elallo ez a süti?

Piszke írta...

Köszi :) Fémdobozban hüvös helyen semmi baja egy hétig sem, így melegben inkábbb hűtőben tartanám.Magas a vaj és a tejszín miatt a zsírtartalma, így omlós marad hosszabb ideig.

Related Posts with Thumbnails