2012. március 21., szerda

Piskótatekercs extrákkal- mintás piskóta, kakukkfüves fehércsoki mousse



Nem fog menni 3 poszt egy nap...De holnap lesz egy játék, egy ajánló, és még arról is kellene mesélnem, hogy benne vagyok a Zújságban...
De először inkább ez a recept, mert olyan jó lett, amennyire csak a szegény, menzán és cukrászdákban agyongyalázott piskótatekercs lehet akkor, ha rendesen csináljuk. És vannak akik már sérelmezték hogy a sok macaronozás közepette a linzertorta árválkodik egy hete a blogon :). Pedig ezen a héten csak sósakat, "rendes" kajákat akartam feltenni, mert várakozik belőlük jópár, de majdnem biztos, hogy a jövő hétre maradnak.

Szóval piskótatekercs: ééééééédes, szivacsos, annyira sárga, hogy az vagy ételfesték, vagy a tyúkok csak karotint ettek hetekig, és benne kevés, ééééééddes, felismerhetetlen lekvár, de a tekercs közepe mégis barnás színű, mert odakapott a piskóta alja.. Ismerős? Én édesszájú vagyok rendesen, de a piskótatekercsről bárhol, bármikor könnyű szívvel lemondok. 

Ezért piskótatekercs csak itthon, a gyerekek elől mentve egy szelet, de ha melléadunk egy finom fűszeres csokihabot, akkor mindjárt fenszi bisztródesszert lesz belőle, bármilyen vacsoravendégségben megállja a helyét. Én most a piskótát mintás piskótának készítettem el, mivel ahhoz, hogy szépen tekerhető legyen a piskóta, ne törjön, nem árt kicsit változtatni a tojássárga-fehérje arányon, így lett egy plusz fehérjém, amiből a csokis minta készült. Tanulság, hogy a feltekerés tervezett irányával párhuzamos mintát készítsünk, mert a csokis csík kicsit törékenyebb.

Hozzávalók: ( 30x30-as tepsihez)

-a piskótához
3 egész tojás 
1 tojás sárgája
10 dkg cukor
10 dkg liszt

a fehércsoki mousse-hoz

10 dkg fehércsoki
0,6 dl tejszín
1 tk friss, kicsit megtört  kakukkfűlevél

Először a csokimousse-t kell elkészíteni, arra ráfér pár óra hűtés, hogy kanállal szépen adagolható legyen.
A fehércsoki mousse-hoz a tejszínt habbá vertem. Az apróra tört fehércsokit a mikróban 750 watton olvasztottam fel: egy kör, törögetés-keverés- újabb kör- stb. Így soha nem égetem oda. A langyos, olvadt csokit a tejszínbe öntöttem és gyorsan átkevertem a mixerrel, hozzáadtam a friss kakukkfűlevélkéket és mehetett a hűtőbe.

A sütőt 170 fokra előmelegítettem.
A tojásokat és a plusz sárgáját a cukorral egy mély tálban 10-15 perc alatt, a robotgép legmagasabb fokozatán háromszoros térfogatú, krémes, világossárga habos masszává kevertem. Rászitáltam a lisztet, és egy fa- lapáttal, óvatos, lassú, alulról fölfele forgató mozdulatokkal egyenletesen elkevertem benne. Sütőpapírral bélelt tepsire öntöttem, elegyengettem és 8-10 perc alatt megsütöttem.

- ha minta is készül:

4 dkg vaj 
1 tojásfehérje
3 dkg porcukor
3 dkg liszt
4 tk. kakaópor

A vajat egy kis tálkában  kézi mixerrel habosra kevertem a porcukorral, tovább kevertem 2 percig a tojásfehérjével, majd alacsony sebességen homogénre kevertem a liszttel átszitált kakaóval. A tepsit sütőpapírral béleltem, a masszát habzsákba tettem és vékonyabb, sima csőrrel ( mindezek helyett tökéletesen megfelel egy kivágott sarkú nejlonzacskó is) mindenféle kacskaringókat rajzolgattam a sütőpapírra, és a hűtőbe raktam, amíg a piskóta készült. Erre a kész mintára lehet önteni a piskótamasszát, azaz a biscuit joconde imprimé  tökéletesen működik sima piskótával is.

A még meleg piskótát sütőpapírostól - az legyen kívül - feltekertem  és hagytam kihűlni.

Kihűlés után kitekertem, óvatosan lehúztam róla a sütőpapírt, megkentem sűrű házi barackdzsemmel és viszzatekertem. 

1 megjegyzés:

Patricius Winery írta...

Kedves Gasztroblogger!

Díjaznánk a főztödet! Íme egy igazán Neked való kihívás: áprilisban egy karton, azaz hat palack kiváló Patricius bort nyerhetsz, ha elkészíted és posztolod a blogodon a borhoz szerinted legjobban illő borfalatot!

Minden héten másik borhoz várunk recepteket, Te kiválasztodki a bort, amihez főzöl majd, mi pedig térítésmentesen elküldjük azt Neked.

3 kritériumot kell teljesítened a borfalat elkészítésénél:
• ízvilágában legyen az adott borhoz illő
• legyen fingerfood jellegű (ne kelljen hozzá tányér és „komoly” evőeszköz)
• szezonális hozzávalókat is használj
Ha szeretnél résztvenni a versenyben, a következőket kell tenned:
• Írd meg MÁRCIUS 26-ig az info@patricius.hu e-mailcímre, hogy az alábbi borok közül melyikkel szeretnél főzni és ne felejtsd el megadni a postázási címedet! A boroknál adj meg preferencia sorrendet, mert boronként 10 palack a verseny rendelkezésre álló keret, így ha az általad megjelölt bor már elfogyott, akkor az általad sorban megjelölt következő bort küldjük helyette.

• Mi elküldjük Neked a bort március 31-ig.- sem a borért, sem a szállításért nem kell fizetned!

• Te készítsd el a borhoz illő borfalatot, amit fotóval és receptleírással posztolj a blogodon az adott bor versenyhetének utolsó napjáig, majd küldd el a recept linkjét a fenti e-mailcímre.

• Növeld a nyerési esélyeidet és posztold a recepted linkjét a Patricius Borház Facebook oldalán is és szavaztasd meg a barátaiddal, mert az adott héten a legtöbb lájkot kapott recept készítője is nyer majd egy palack bort, sőt a FB oldalon az adott heti szavazók között is kisorsolunk egyet!
Versenyhetek és Borok
Április 2 – Április 8. Patricius Tokaji Furmint 2010 /száraz
Április 9 – Április 15. Patricius Tokaji Sárga Muskotály 2009/száraz

Április 16 – Április 22. Patricius Tokaji Késői szüretelésű Katinka/édes

Április 23 – Április 29. Patricius Tokaji 4 puttonyos aszú 2003/édes

Bízunk benne, hogy kellőképpen felcsigáztunk! Ha szeretnél részt venni a versenyben, látogass el a Fűszer és Lélek gasztroblogra a részletekért, a blogon áprilisban minden héten megtalálod majd az eredményeket és egy-egy inspirációs receptet az adott hétre!

Üdvözlettel: Fűszeres Eszter és a Patricius Borház

Related Posts with Thumbnails