Január óta dédelgetem a nagy Mintás Piskóta Tervet, és hát mi lenne rá jobb alkalom, mint egy csajos szülinap? A nagyon komoly és professzionális biscuit joconde imprimé elnevezés egy, a mi piskótánkhoz hasonló tésztát takar, részben darált mandulával és eredetileg több fehérjével: ettől lesz könnyű és levegős, és a sima piskótához képest van benne minta is, ami borzasztó dekoratívvá teszi. A minta benne egy furcsa kevert, sűrű tésztából készül, amibe szintén tojásfehérje kell, de felverés nélkül. Igazán látványos tortákat lehet készíteni vele, a díszítésnek csak a fantázia ( és némi jóízlés) szabhat határt, és tökéletesen igazítható bármilyen alkalomhoz - akinek van egészen kis gyakorlata a piskótasütésben, és némi bátorsága, nyugodtan próbálkozhat vele karácsonyra. Ráadásul elkészíthető előbb, porcukrozva és sütőpapírba csomagolva a hűtőben napokig eláll.
Ez az adag elég volt két kisebb tortára: húszcenti átmérőjű kapcsos formát béleltem vele körbe, és még maradt két kis minitortára való, ramekin formában - ezek tulajdonképpen egyszemélyes desszertek lettek.
Az első torta meglepetés-torta lett, a másodikat ( a Sacher) a kiváló ízlésű ünnepelt rendelte a barátnős bulira, és bár én a tejszínhabrózsákat el bírtam volna hagyni, de aki szülinapos, annak nem kezdünk el magyarázni a modern cukrászatról....
Mintás piskóta ( 31 X30 cm-es tepsihez):
- a kakaós minta tésztája: (először ezt készítsük el)
4 dkg vaj
1 tojásfehérje
3 dkg porcukor
3 dkg liszt
4 tk. kakaópor
A vajat egy kis tálkában kézi mixerrel habosra kevertem a porcukorral, tovább kevertem 2 percig a tojásfehérjével, majd alacsony sebességen homogénre kevertem a liszttel átszitált kakaóval. A tepsit sütőpapírral béleltem, a masszát habzsákba tettem és vékonyabb, sima csőrrel ( mindezek helyett tökéletesen megfelel egy kivágott sarkú nejlonzacskó is) mindenféle kacskaringókat rajzolgattam a sütőpapírra, és a hűtőbe raktam, amíg a piskóta készült.
- a piskótához:
16 dkg cukor
5 tojás
6 dkg liszt
15 dkg darált mandula
4 dkg olvasztott vaj A sütőt 160 fokra előmelegítettem
A tojásokat szétválasztottam, a sárgáját kézi mixerrel 10 dkg cukorral kb. 10 percig, fehéredésig kevertem, hozzákevertem az olvasztott vajat, majd az átszitált lisztet és mandulát.. A tojásfehérjéket 6 dkg cukorral habbá vertem és három részletben kevertem össze a tojássárgás masszával - az első részlettel fellazítottam, jól elkevertem, majd ezután a másik két részletet óvatosan beleforgattam.
A hűtőből kivett mintára öntöttem egyenletesen a piskótamasszát, óvatosan egy lapáttal simára egyengettem, úgy hogy meg ne sértsem a mintát (teljesen beborítja). Ezután párszor az asztalhoz csaptam a tepsit, hogy a nagyobb légbuborékok eltűnjenek, majd az előmelegített sütőben 10 percig sütöttem.
5 percig még a tepsiben állt, körbevágtam, majd rácsra, egy enyhén porcukrozott sütőpapírra borítottam ki a tésztát - így a minta került felülre, és néhány perc hűlés után le lehetett róla húzni a sütőpapírt.
Fehércsoki-mousse:
6 dl tejszín
20 dkg fehér csoki
2 habfix
2 tk. porcukor
4 lap zselatin
A barackos fehércsoki-mousse tortához 5,5 cm magas csíkot vágtam a tésztából és kibéleltem vele a formát.
Szükség volt még egy 2 tojásos kakaós piskótára, amit szintén a húszcentis kapcsos formában sütöttem meg, körben fél centit vágtam le belőle, és két lapba vágtam.
A csokimousse-hoz a zselatinlapokat 4 ek vízben megáztattam. A hideg tejszínt habbá vertem és az utasítás szerint hozzáadtam a porcukorral elkevert habfixet.A fehércsokit apróra törtem, és a mikróban nagyon óvatosan, 800 watton, 10 mp-enként kivéve, erősen átkeverve felolvasztottam és a mixerrel a tejszínhabba kevertem. A zselatinlapokat kis lángon, kevergetve feloldottam és azt is belemixeltem a tejszínbe.
A kapcsos formát körben kibéleltem a mintás piskótával, belehelyeztem az egyik kakaós lapot, erre 5 ek. barackdzsemet kentem, erre jött a csokimousse fele, majd a másik lap, megint barackdzsem, újabb adag csokimousse és a végén ez a máz.
4 óra hűtés után tökéletesen vágható volt.
Kevés mousse-ot hagytam a díszítéshez, épp volt otthon egy két macaron a segítsüti-sütés miatt, és
étcsokiból csináltam még vékony szalagokat a díszítéshez.
A sacheres változatnál Mamma örök darab Sacher tortáját készítettem el, csak 20 centis formára arányosítva, és körbevettem a baracklekvárral megkent mintás piskótával, a mázt pedig csak a tetejére húztam.
A mintás piskóta receptje erről az oldalról származik, kis módosításokkal.
17 megjegyzés:
Gyönyörű lett!
Csodásan néz ki, nagyon tetszik ez a mintás piskóta a oldalán, ki kell próbálnom egyszer. Nagyon ízlésesen tálaltad!
Ez csodaszép! Meghozod a kedvem a karácsonyi Sacherhez! :-)
nem jöttem volna rá a kacskaringók rejtélyére :) szuperek
Hát ez marha jóóóó!!!!
Nagyon szép és biztosan nagyon finom! Ez a torta ami még birizgálja a fantáziámat!
Nagyon ötletes és szép!
Gyönyörű!!!
:-O óóóóóóódddeszééép!
ezek tök jók (azért is dicsérem, mert ez nem az, amihez nekem türelmem van - a krém ápol és eltakar :)
én macinál láttam először a csíkos gesztenyemousse tortával, de megesküdnék rá, h vki karácsonyfamintásat is készített:
http://www.macikonyha.com/2007/04/hsvti-torta.html
...
meg is van:
http://palocprovence.blogspot.com/2008/12/karcsonyi-men-3-karcsonyi-trtorta.html
de a tiéd szebb! :)
Köszi mindenki!! Már gyúrok a karácsonyra, de egyelőre nagyon giccses-nyálas ötleteim vannak. Ha a férjemet rá tudom venni, hogy rajzoljon rénszarvas-sablonokat (mert tökjól rajzol) akkor azok fognak körbemasírozni a tortán :D
Azért pontosabb (talán) ez a minta, mert nem a piskóta van egyszerűen megszínezve, hanem egy sűrű krémszerű tésztából van a rajzolat. Ezért tulajdonképp írni is lehet vele, nem folyik szét.
Huúúú! Ez nagyon tuti! Imádnám! Kügggyé mán egy egy szeletet! :)
Cseréljünk!! :)
Whats up! I just want to give a huge thumbs up for the good data you could
have here on this post. I will probably be coming again to
your weblog for extra soon.
My page :: overwater bungalows
Hey! I simply would like to give a huge thumbs up for the good information you’ve gotten right here on this post.
I will be coming again to your weblog for more soon.
My web-site - start a business
Good day! I just want to give a huge thumbs up for
the nice information you have here on this post. I will probably be coming again to your blog for extra soon.
Here is my web site; showcase cinemas stonybrook prices
Whats up! I just would like to give a huge thumbs up for the nice information
you might have here on this post. I might be coming back to your weblog for extra soon.
Look at my page; ipod 5 charger
Megjegyzés küldése