Egyik: - Kééérdezhetek valamit???? Hoooogy tudsz te ennyire finom kekszet sütniiiii????? (pillarebegtetés, cicás mosoly)
Másik: Anya, ez a keksz első osztályú. (szájba betöm, gyorsan el)
Harmadik: Hmm. Jó ez a keksz.De nem kellene közé valami? (szünet) Egy kis..hmmmmmmm.....Nutella....? (vigyor)
Hozzávalók:
10 dkg vaj
8 dkg cukor
10 dkg liszt
8 dkg mandulaliszt/darált mandula
2 ek. búzadara (helyette mehet még mandula is)
1 kk. vaníliakivonat
2 citrom lereszelt héja
fél citrom leve
negyed kk. só
10dkg kandírozott citromhéj
porcukor
A puha vajat, a cukrot és a citromhéjat 3 perc alatt habosra kevertem a kézi mixerrel, hozzáadtam a citromlevet, vaníliát és a sót, majd a lisztet, mandulát és búzadarát és csak addig kevertem, míg egyenletes masszát kaptam. A végén adtam hozzá az apróra vágott kandírozott citromhéjat. Gyorsan két, 3 cm átmérőjú rudat formáltam a puha masszából és folpackba csavarva hűtőbe raktam 2 órára.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem, a kekszet fél centis karikákra vágtam és sütőpapírral bélelt tepsiben adagonként 10 perc alatt megsütöttem. Ekkor még egészen puhák a sütik, de a tepsin kihűtve tökéletesen omlósak, a kevés búzadarától ropogósak, a kandírozott citromtól pedig picit rágcsálnivalók, a sok citromtól pedig ultracitromosak lesznek.
A teljes kihűlés előtt porcukorba forgattam a kekszeket, még abba is jutott némi citromhéj.
Nagyjából ebből a receptből indultam ki.
5 megjegyzés:
Nutellát én is bárhol, bármikor el tudok képzelni! :-)
Jól hangzik és nagyon szép! Azért ebbe nutellát nem teszünk:) Esetleg egy kis lemon curd...
Igen azzal már négyszereződik a citrom...Nálam most valamiért nagyon megy, biztos a télvégi vitaminhiány!
Ma megsütöttem, isteni finom!
Kedves Piszke, mivel kénytelen vagyok a glutént száműzni a konyhából, így rízsliszttel készítettem, a búzadarát amaránt liszttel helyettesítettem. Ennél finomabb kekszet még nem sütöttem 😃 köszönöm a receptet!
Megjegyzés küldése