Éppen ideje volt, hogy ez az augusztus végén készült szülinapi torta felkerüljön ide, a legjobbkor, egy ronda, szürke, esős héten - hát mondja bárki, hogy nem jó ilyet nézegetni ha  elönti az embert a depresszió.
A júliusi szülinapi tortához képest  csak visszafogott, 4 réteg a piskóta, viszont a krém kétféle, ha már az ünnepelt karamellt és mogyorósat kívánt - de ugyanolyan alapból kiindulva nem annyira vészes megcsinálni. A szokásos amerikai stílusú piskóta is kapott egy kis átalakítást: mogyoróval és kevés nutellával lett mogyorósítva.
Mivel ekkorra már volt gyakorlatom, egészen gyorsan ment: a tortalapokat megsütöttem előző este, így másnapra már csak a krém és az összeállítás maradt. Ja és persze a macaron mindig van itthon is elkészült előző nap :)
A torta magassága kb 20-22 cm volt, szóval a komoly mennyiségű krémmel 16 szelet bőven kijött belőle.
Hozzávalók: ( 18 cm-es forma, 2x kell kisütni egy ekkora adagot, vagy duplázni kell a mennyiségeket, ha van két formánk)
15 dkg liszt
5 dkg darált mogyoró 
17 dkg cukor
2 dkg holland kakaó
5 gr szódabikarbóna 
6 gr  sütőpor
fél tk. só
1 tojás 
4 dkg natúr joghurt
egy teáskanál citromlé
egy teáskanál citromlé
3 dkg nutella
1 kk. vaníliakivonat
0,6 dl presszókávé
A sütőt 180 fokra előmelegítettem, a formákat alul és oldalt sütőpapírral béleltem.
Az első hét hozzávalót összekevertem. 
A
 tojást  simára kevertem a maradék 5 hozzávalóval. A száraz 
hozzávalókat rászitáltam a nedves hozzávalókra,  simára kevertem, a 
formákba öntöttem. A sűrű piskóta  30-35 perc sült készre. A formából 
rácsra fordítottam, leszedtem a sütőpapírt és hagytam kihűlni. Mindkét tortalapot vízszintesen
 
kettévágtam, még így összesen 4 lapot kaptam. (Ha áll a tészta míg
 vár a formára, elkezd dolgozni benne a sütőpor és a szódabikarbóna 
hamarabb, és nem lesz egyforma magas, akkor egymás után kétszer keverjük ki ezt az adagot.)
- a tortakrémhez:
 
 
 
A krémalap 2/3-ához mixeltem 12 dkg karamellszószt, ez került 3 részletben a 4 tortalap közé, és közben 15-15 percre betettem a hűtőbe, hogy megdermedjen a krém, és bírja jól a többiek súlyát. (A macaronok töltéséhez kihagytam 3 ek.krémet.)
Erre jöttek azután a karamellkrémes macaronok, a mogyorókrém a habzsákból, áfonya mert épp volt otthon és a karamelldísz.
Ehhez 2 evőkanál cukrot karamellizáltam,egy összegyűrt, majd kisimított sütőpapírdarabot megspricceltem rummal ( minél erősebb az alkohol,annál jobb lesz a buborékosodás)és ráöntöttem a forró karamellt, és gyorsan szétcsorgattam a sütőpapíron.
- a tortakrémhez:
1,8 dl tej
10 dkg cukor
egy rúd vanília vagy 2 ek vaníliakivonat vagy 3 vaníliáscukor
15 gr étkezési keményítő
3 tojás sárgája 
25 dkg vaj
csipet só
A krémhez való vajmennyiséget kivettem a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. 
A krémhez a tejet a vaníliarúd kikapart magjával egy kicsi lábasban  
melegíteni kezdtem. A cukrot és az étkezési keményítőt elkevertem, 
hozzáadtam a tojások sárgáját is, majd a meleg tejből 4 evőkanálnyit. 
Ezt a simára kevert langyos alapot adtam hozzá a melegedő tejhez és 
közepes lángon, kevergetve addig főztem, amíg besűrűsödött - amikor 
elkezd picit bugyogni, egy perc után  le kell húzni a tűzről, mert 
"visszaenged" a keményítő, ha túlfőzzük. A tűről levéve a mély, literes 
mérőkancsómba öntöttem - mivel nem túl nagy mennyiség, muszáj, hogy 
beleérjenek a habverők rendesen - és a kézi   mixer legnagyobb fokozatán
 addig habosítottam, míg langyosra nem hűlt. Ez a lépés nem hagyható ki,
 mert extra sok levegőt visz a masszába, és tökéletesen  sima, fényes 
alapot kapunk vele, továbbá nem lesz bőrös sem.
Meg kell vári míg teljesen kihűl a puding szobahőmérsékletűre - 
és ekkor ismét fel kell verni habverővel, majd  amikor jó habos, 
kanalanként kell hozzáverni a puha  vajat a mixer habverőivel magas 
fokozaton. A szobahőmérsékletű krém  így könnyű, habos és levegős lesz.
-a karamellkrémhez még:
10 dkg cukor
1,7 dl forró tejszín
fél rúd vanília vagy 1 tk vaníliakivonat vagy 2 vaníliáscukor 
2 dkg vaj
csipet só 
 
A karamellhez egy  vastagabb aljú  lábast vettem elő és közepes 
 lángon melegíteni kezdtem, az aljára pedig vékony rétegben cukrot 
szórtam. Mikor a cukor valahol olvadni kezdett, oda szórtam még, hogy 
lehűtse az adott részt. Türelemjáték, de ez a legkényelmesebb módja a 
karamellkészítésnek. Így is lesz olyan rész, ami előbb kezd pirulni 
(hacsak nincs profi indukciós sütőnk és lábasunk), de nem kell 
kevergetni, legfeljebb kicsit rázogatni, forgatni a lábast. Mire az 
összes cukrot a lábasba szórtam, már csak várni kellett, mikor válik 
szép sötét karamellszínű folyadékká - ha van is benne pár világosabb 
cukorsziget, ekkor már lehet kevergetni a tűzről lehúzva. Amikor 
teljesen sima és sötét karamellszínű lett, kevergetve  hozzáöntöttem a 
forró tejszínt - vigyázat, erősen bugyborékol! - majd jól elkevertem, 
minden egyes körben. Hozzáadtam a vaníliarúd kikapart magjait is.Közepes
 lángon addig kevergettem, míg teljesen felolvadt a karamell a 
tejszínben, ekkor lehúztam a tűzről, belekevertem a vajat és a csipet 
sót. Hűlni hagytam. 
a tejcsokis-mogyorós krémhez:
10 dkg darált, pirított mogyoró
15 dkg tejcsoki
A krémalap maradék egyharmadához mixeltem a darált mogyorót és az óvatosan felolvasztott, de már nem is langyos étcsokit.
Először egy vékony réteget tettem a torta oldalára és a tetejére, azután egyenletesre kentem a torta oldalát - ha nincs spéci szerszámunk hozzá, egy vonalzó tökéletesen megteszi - ,  az összes maradék tejcsokis krém ment a torta tetejére  3 evőkanálnyit kivéve, amit sima csőrű habzsákba töltöttem. Hűtőbe raktam, mert a csokimázat a hideg tortára kell csorgatni.
A mázhoz:
10dkg étcsoki
1 dl tejszín
1 kk étolaj
A tejszínt felforrósítottam, az apróra tört csokira öntöttem, hozzáadtam a pici olajat és párpercnyi állás után rugós habverővel fényesre és simára kevertem.
Először a csorgatásokat csináltam meg, kiskanálból adagolva a mázat, majd a torta tetejét teljesen bevontam.
Erre jöttek azután a karamellkrémes macaronok, a mogyorókrém a habzsákból, áfonya mert épp volt otthon és a karamelldísz.
Ehhez 2 evőkanál cukrot karamellizáltam,egy összegyűrt, majd kisimított sütőpapírdarabot megspricceltem rummal ( minél erősebb az alkohol,annál jobb lesz a buborékosodás)és ráöntöttem a forró karamellt, és gyorsan szétcsorgattam a sütőpapíron.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése