Már ötéves a Segítsüti őszi fordulója, emlékszem, hogy mennyire őrült módon izgultam az első alkalommal, amikor koraszülöttosztályoknak gyűjtöttünk, és amikor végre hazaértem a munkából, milyen izgatottan figyeltem állandó on-line kapcsolatban a többi, szintén először segítsütiző bloggerrel, hogy pörögnek a a sütilicitek a rengeteg ismeretlen és önzetlen ember jóvoltából...!
Ők öt éve nem hagynak cserben bennünket és a támogatott gyerekeket: idén is harminc blogger (és a szervezők)
várják izgatottan, hogy tetszenek a sütemények, hogyan alakulnak a
licitek, mennyivel segítenek a licitben résztvevő nagylelkű
ismeretlenek (és most már sok ismerős is, aki rendszeresen részt vesz a licitben, hiszen tudja, hogy minden forint a támogatottakhoz kerül) abban, hogy az idei célunk, a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány támogatása minél eredményesebb legyen. A céljainkról és a támogatottunkról itt olvashatsz részletesen.
Idén én egy igazán cuki, külsőre egyszerű, de igazán bonyolult sütivel készültem, míg több fázisban készült - kétféle piskóta, háromféle ízesítésű töltelék, háromféle színű bevonat na és háromféle cicomázás :) - erősen elgondolkodtam azon, hogy jövőre csinálok egy egyszerű macaront...
A "petite four" a francia cukrászat találmánya, elnevezése magyarul "kis sütő"-t jelent, vagyis ezeket a kis semmiségeket a nagy sütő mellett sütötték, lehetnek édesek, sósak és tulajdonképpen átfogó elnevezése mindenféle aprósütinek. Édes verzióban általában kicsike, díszített, aprólékos munkával készült formasütemény.
Én most lágy, savanykás citromos, ütős csokis-mogyorós, és rummal, citrommal, naranccsal és mazsolával teli puncs ízben készítettem a licitálóknak. A puncsos kis cukorka, a citromos cukrozott citrom-minigyöngy, a mogyorós-csokis pedig karamellel húzott egész mogyoró díszítést kapott, és mindegyik három falatnyi édes (de nem túl édes) boldogság. A licitnyertes 3x8 darabot kap a sütikből, de ha valamelyik ízt jobban preferálja, természetesen megoldható - esetleg lehet a mogyorós helyett kávés, csokis vagy karamelles is.
A sütik vajjal készültek, de ha valaki tejérzékeny, természetesen megoldható más krémmel.
Minden sütemény kikiáltási ára továbbra is 1.000 forint lesz. A liciteket a Segítsüti oldalán keresztül lehet megtenni, ehhez
pedig egy egyszerű regisztráció (név, e-mail cím) szükséges. Aki már
korábban regisztrált az oldalra, ezt már nem kell ismét megtennie, ha
netán a jelszavát elfelejtette, ez orvosolható a belépési oldalon. A nyertes az lesz, aki a legmagasabb összeget ajánlja adott süteményért szeptember 20-án 16:00-ig.
Mint talán tudjátok, a teljes akció önkéntes alapon szerveződik a SoSe
Közhasznú Alapítványon keresztül, minden beérkezett forint a
támogatotthoz jut el tárgyadományok formájában, a bloggerek és a
szervezők is önkéntesként, ingyenesen dolgoznak az akció sikerén, nincs
működési költség, nincsenek tiszteletdíjak és minden elköltött forint
követhető az interneten közzétett részletes, számlák alapján történő
elszámolás során.
Várjuk a licitálókat, legyenek egyedül vagy családostól, legyenek baráti
társaságok vagy munkahelyi csapat tagjai - nemcsak egy szuper
süteménnyel, hanem az önzetlen segítség hihetetlen jó érzésével lesznek
gazdagabbak.
Hozzávalók:
-a piskótához:
4 tojás
12 dkg lisz
12 dkg cukor
5 dkg vaj
A tojást és a cukrot 10 perc alatt habosra mixeltem, óvatosan beleforgattam a lisztet, majd a vajat és 30x30-as tepsiben 175 fokra előmelegített sütőben megsütöttem.
Kihűlés után 3, 8x28-as lapba vágtam.
A kakaós piskótaház a liszből másfél dekát kakaóporra cseréltem.
- a citromos krémhez:
1,2 dl tej
7 dkg cukor
egy rúd vanília vagy 2 ek vaníliakivonat vagy 2 vaníliáscukor
10 gr étkezési keményítő
2 tojás sárgája
-majd a krémhez még:
20 dkg szobahőmérsékletű puha vaj
A krémhez való vajmennyiséget kivettem a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.
A krémalaphoz a tejet a vaníliarúd kikapart magjával egy kicsi lábasban
melegíteni kezdtem. A cukrot és az étkezési keményítőt elkevertem,
hozzáadtam a tojások sárgáját is, majd a meleg tejből 4 evőkanálnyit.
Ezt a simára kevert langyos alapot adtam hozzá a melegedő tejhez és
közepes lángon, kevergetve addig főztem, amíg besűrűsödött - amikor
elkezd picit bugyogni, egy perc után le kell húzni a tűzről, mert
"visszaenged" a keményítő, ha túlfőzzük. A tűről levéve a mély, literes
mérőkancsómba öntöttem - mivel nem túl nagy mennyiség, muszáj, hogy
beleérjenek a habverők rendesen - és a kézi mixer legnagyobb fokozatán
addig habosítottam, míg langyosra nem hűlt. Ez a lépés nem hagyható ki,
mert extra sok levegőt visz a masszába, és tökéletesen sima, fényes
alapot kapunk vele, továbbá nem lesz bőrös sem.
Meg kell vári míg teljesen kihűl a (tulajdonképpen) puding szobahőmérsékletűre -
és ekkor ismét fel kell verni habverővel.
A krémből 25 dkg-hoz adtam 3 citrom lereszelt héját.
15 dkg krémhez 5 dkg nutellát és 10 dkg előzetesen megpirított, majd ledarált törökmogyorót kevertem.
A puncs töltelékhez az egyik kakaós lapot összetörtem, meglocsoltam 2 ek. forró rumba áztatott mazsolával és a maradék rummal, belereszeltem egy narancs és egy citrom héját és 1-1- evőkanál levét is hozzáadtam.
A sütiket két réteg piskótából és két réteg krémből összeállítottam és marshmellow fondanttal vontam be.
A mogyoródíszítéshez a cukrot karamellizáltam, a forró karamellbe mártottam a fogpiszkálóra felszúrt mogyorókat, majd a karamellt hagytam lecsurogni és megszilárdulni a mogyorók csúcsát lefele fordítva.
1 megjegyzés:
Imádom a minyont. Főleg a citromosat. Ó, olyan szépek! Mesteri munka volt Piszke!
Megjegyzés küldése