A brownie indokolatlanul mellőzött kistestvére a fehércsokival készülő blondie ezzel a cseresznye-dologgal a nyár egyik legsikeresebb sütije lett. A cseresznye benne nem sima cseresznye, hanem vadcseresznye, és ráadásul liofilizált, vagyis fagyasztva szárított. Ez azt jelenti, hogy a tartósításhoz nem kell cukor, a gyümölcs megőrzi az eredeti aromáját, ráadásul koncentráltan, a gyümölcs súlya közben az ötödére, hatodára csökken. Emlékszem, hogy őrizgettem az első pár kicsike csomag liofilizált epremet, amit Ausztriában vettem, és amikor a macaronokhoz kerestem, itthon mindent csak nagyüzemi kiszerelésben találtam, horror árakon.
Most végre itthon is elérhető kis kiszerelésben - és nem is cukrász/gasztrocég forgalmazza, hanem gyógyászati. (itt)
Nálunk a gyerekek nasinak is csipegetik, pedig a vadcseresznye például kifejezetten savanykás - ezért is tett annyira jót ennek a blondie-nak.
Hozzávalók:(20x20-as formához)
15 dkg vaj
15 dkg fehércsoki
20 dkg cukor
1 kk. vanília-kivonat/1 vaníliás
cukor
2 nagyobb tojás
5 dkg mascarpone (helyettesíthetjük
esetleg 20%-os tejföllel)
20 dkg liszt
30 gr liofilizált vadcseresznye
4 kocka fehércsoki a díszítéshez
A vajat kis lángon
meglangyosítottam és felolvasztjuk, belekevertem a kockákra
tördelt fehércsokit és simára kevertem. Hozzáadtam a cukrot, a
vanília-kivonatot, az enyhén felvert tojásokat és a mascarponét,
fakanállal simára kevertem.
Rászitáltam a lisztet, majd két
kávéskanálnyi kivételével a vadcseresznyét.
160 fokos sütőben, 20x20-as,
sütőpapírral bélelt formában 35 percig sütöttem.
Rácson hűtöttem ki, majd óvatosan
kiemeltem a formából, és 3x6 cm-es szeletekre vágtam.
A díszítéshez a 4 kocka csokit apróra vágtam, egy csészében a mikróban 3-4 fordulat alatt, közben mindig megkeverve óvatosan felolvasztottam, egy levágott végű zacskóba töltöttem és becsíkoztam a szeleteket. A félretett vadcseresznyével szórtam.
Szobahőmérsékleten tálaljuk, ekkor egyszerűen elolvad a szánkban :).
1 megjegyzés:
Kedves Piszke!
Igazán guszta és izgalmas süti.:)
Ha van kedved játszani a 66. VKF kiírásának tökéletesen megfelelne ez a recept is, szívesen látnálak vele az összefoglalóban ;)
http://sunisuti.blogspot.hu/2014/08/66-vkf-kiirasa.html
Szép napot!
Süni
Megjegyzés küldése