Keverjünk, dobáljunk, morzsáljunk. 
Körülbelül ez a süti munkamenete, a marcipán pedig még karácsonyi bónusz, amikor sikerült úgy feltölteni a készleteket, hogy három torta után is maradtak komoly tartalékok. Persze a Válogatós Bandának még eper is csokival a legjobb, ezért kapott csokis rácsozást, bár azt nem árultam el nekik, hogy ehhez három kockányit használtam el :D. Marcipán hiányában a morzsa készíthető csak simán vaj-cukor liszt egyenlő arányú keverékéből, (10-10-10 dkg) de a liszt fele helyettesíthető is bármilyen darált csonthéjassal. A morzsába lehet tenni ízesítésként vaníliát,  fahéjat, reszelt narancshéjat, mindenki fantáziájára és jó ízlésére bízva,  szóval ez egy kamrapolc-kompatibilis süti, és 15 perc alatt be lehet tolni a sütőbe. Kerek formában csak egy kis tejszínhab vagy édes görög joghurt-réteg  választja el a marcipános-epres tortaszelettől.
Hozzávalók: (20x20-as szögletes formához 16-20 szelethez, 22cm-es kerek formához)
15 dkg vaj
2 tojás
10 dkg cukor
15 dkg liszt
1 tk. sütőpor
1 tk. vaníliakivonat/ 1 vaníliáscukor 
30-40 dkg eper
-a morzsához:
3 dkg vaj
3 dkg liszt
3 dkg porcukor
csipet só 
20 dkg marcipán
 A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A morzsával indítottam:  marcipánt kockákra vágtam, a vajat megolvasztottam,  belekevertem a cukrot, sót  azután a lisztet, 
villával összenyomkodtam a marcipánnal és a hűtőbe tettem.
Az alsó tésztalaphoz a lisztet és a 
sütőport átszitáltam - nem jó kihagyni, sok extra levegőt ad a tésztának.
A vajat,  a cukrot és a vaníliakivonatot kézi mixerrel pár perc alatt  habosra kevertem, simára 
kevertem a felvert egész tojásokkal, majd lapáttal forgatva egyenletesen belekevertem az átszitált 
lisztes-sütőporos keveréket. 
A 
sűrű tésztát egy 20x20-as mélyebb tepsi sütőpapírral bélelt aljába 
simítottam egyenletesen  egy kanál hátával - a két ellentétes oldalán lógjon túl vagy 5
 cm-rel a sütőpapír, mert majd ennek segítségével lehet a sütés végén 
óvatosan kiemelni a puha   tésztát - rászórtam az epret - a nagyobbakat félbe-négybe vágva, 
majd rámorzsoltam marcipános tésztát.
Kb 40-45 perc a sütési idő,  félidőtől takartam, hogy  a morzsa ne nagyon piruljon meg.
Az étcsoki csíkozáshoz 3 kocka csokit olvasztottam meg  a mikróban 560 watton 3-4-szer átkeverve, pár másodperces körökben, és egy icipicit kivágott sarkó zacskó volt a célszerszám.
Az alsó tészta puha, de könnyű, az eper nem sül szét, de szaftos, a marcipán morzsa meg csak épp picit ropogós a tetején....
A piszkés-epres morzsasüti volt  a kiindulópont.

6 megjegyzés:
Szeretem a dobálós, morzsálós recepteket :) nagyon jól hangzik!
DE fincsa lehet!!!
Válogatós Banda milyen nemű tagokból áll, ha szabad megkérdezni?
Üdv,
Ildi
Nemek aránya egyenlő :)
Finom lett, nekem legalább egy óra kellett, hogy átsüljön (légkeverés, 160). Viszont marcipán nélkül szerintem nem lenne elég édes... így pont jó volt, és dettó olyan lett, mint a képen.
Nagyon finom, szuper süti. Át is vettem a saját blogomba, köszi a receptet. A hétvégén málnával is ki akarom próbálni :)
Nagyon finom lett, köszönöm a receptet!
Megjegyzés küldése