2010. május 13., csütörtök

Epres margarita




Igen, tudom, hogy még csak csütörtök van, még másfél munkanap hátravan amíg lazítani lehet, én is időzítem a posztot, ami még nagyobb aljasságnak tűnik. Nekem is csak a a csütörtöki ebédidő közeleg, de féltem, úgy járok a poszttal, mint az előzővel, ami háromszori nekifutásra jött össze és csak 2 zűrzavart okozó hiba volt benne. Szóval, ha ez számít egyáltalán, ezután nem dőlök elégedetten hátra és kortyolgatom a hűvös koktélt egy dolgos hétköznap, míg mások serénykednek, hanem valamikor holnap jutok majd ide újra, a koktél meg már csak előző hétvégi emlék.

Tudtátok, hogy a csaposoknak - vagy mondjuk szebben, mixereknek - is van nemzetközi szövetsége? Ez az International Bartender Association, és az alapszabály mellett vannak hivatalos receptjeik is arra, hogy valójában miből is áll egy adott koktél, nehogy elkeverdjen a jónép a sok netes recept útvesztőjében. A margarita például 50% tequila, 29% Cointreau és 21 % citromlé vagy lime keverékét jelenti hivatalosan. Ehhez gyümölcsös margarita esetén tetszőleges gyümölcsöt kell mixelni és kész.
Én úgy döntöttem, az epresben lesz elég gyümölcs az epertől, nem olyan nagy baj, ha háttérbe szorul a lime meg a narancs íze, esetleg kicsit csökken az alkoholtartalom is benne, ami végül is a könnyebb számolás kedvééért majdnem ugyanannyi maradt, így pont ugyanolyan veszélyes keverék keletkezett, eséllyel egy csajos Igazi Vihogós Estére, vagy ha - mivel a tequila és a lime miatt azért nem tartozik a Bailey-s szerű, kizárólag nőneműek által élvezhető italok sorába - férfit kínálunk meg vele, akkor készülhetünk, nem fogja beérni ennyivel. Mármint csak egy pohárral.





Hozzávalók:(poharanként)


5 cl tequila

1 cl Cointreau

3 cl eperpüré

1 cl lime lé

1 cl cukorszirup (vagy 1 ek. víz 1 1 ek. porcukor összeforralva)

finomszemű kristálycukor a pohár szélére

lime/eper szeletek

jég


Az eperpüréhez 6-8 szem epret összeturmixoltam és átpasszíroztam. (Ez két adaghoz volt elég)
Kevés jéggel az összes hozzávalót shakeltem, és tört jégre öntöttem, amit ennek a fenszi pohárnak a szárába töltöttem - van vagy 30 éves, és az anyukámtól kunyiztam el, ő viszonylag ritkán koktélozik, és utál cumisüvegmosót használni egy pohár mosogatásához.

A pohár szélére lehet sót is rakni, mint a klasszik margaritánál, de a gyümölcs miatt szerintem jobb a cukros variáció.












2 megjegyzés:

Vesta írta...

Húúú, ez nagyon kéne nekem. Most.

Sajtkukac írta...

öhöm, mikor ugorhatnék át egy ilyenre? Holnap, torna után? ;-)

Related Posts with Thumbnails