2010. augusztus 19., csütörtök

Ribizlis-mascarponés pite





Ez egy ilyen pités hét...

A kert északi sarkában még mindig van gyönyörű ribizli a bokrokon, így bőven a hivatalos szezonon túl is van még ribizli a hűtőben. Akkor mégis lesz tehát idén is a nagy kedvenc, ez a tejbegrízes-ribizlis süti, amit több mint egy évtizede sütök minden évben. Meg is sütöttem a piskótalapot, és amikor a krémhez akartam fogni, rájöttem, hogy lehet, ribizli van, de egy szem búzadara sincs, és mivel már letudtam a szombat délelőtti köröket a zsúfolt boltban és a még zsúfoltabb piacon, súlyosbítva egy sánta macskával, akit állatorvoshoz vittem, semmi kedvem nem volt leszaladni sehova, a piskóta ment a fagyasztóba, a ribizli pedig ebben a pitében végezte. Kicsit túlzás egy nap két sütit sütni csak úgy, hobbiból, de egy hétig strandkaján éltünk, szép volt, jó volt, de mostmár jöhet a munkásabb rész...
A tészta és a krém is szerepelt már pár hete, de olyan sikere volt, hogy úgy néz ki, idén ez lesz az alap minden nyári gyümölcsös süteményhez. Lesz még körtés-lime-os-diós, szilvás-karamelles-diós, őszibarackos- mandulás, szedres-mogyorós, etc...


Hozzávalók: (18 cm-es formához)

8,5 dkg liszt

3 dkg cukor

6 dkg vaj

3 dkg darált mogyoró

1 kis tojás sárgája

1 ek. hideg víz

- a töltelék:

15 dkg mascarpone

1 dl tejszín

1 púpozott ek. porcukor

20 dkg ribizli

1 ek. pirított mandula





A sütőt 190 fokra előmelegítettem.

A vajat, lisztet és a darált mogyorót az aprítógépben morzsássá kevertem, hozzáadtam a cukrot, tojást, a vizet és kézzel gyorsan egynemű tésztává gyúrtam; enyhén lisztezett munkalapon fél cm-nél kicsit vékonyabbra, kerekre nyújtottam a tésztát és kibéleltem vele a formát, hogy 2 centis pereme legyen.Negyedórát pihentettem a hűtőben, majd sütőpapírral béleltem és lencsét szórtam bele.(vaksütés)
15 percig sütöttem, ekkor kiöntöttem a lencsét, kivettem a sütőpapírt, és további 5 percet sütöttem még.

Ezalatt a mascarponét a cukorral kézi robotgéppel jól fellazítottam, a tejszínt lágy habbá vertem, óvatosan összeforgattam a mascarponéval, majd belekevertem a ribizlit, pár szemet kihagyva, amit a tésztakosárba töltött krém tetejére szórtam, egy evőkanálnyi pirított mandulával együtt.

Ha behűtkük, a mascarponés krém egészen katonásan vágható, de egyébként sem folyik ki a tésztából.

A barackos pitéhez képest kicsit kevesebb volt a krém és a gyümölcs, így karcsúbbak a szeletek, de maga a süti nem marad le egyébként semmiben a másiktól :).


7 megjegyzés:

Fondantina írta...

juj ez nagyon tetszik:D
meg a blog is

Piszke írta...

Köszönöm :)

Mammka írta...

Atyaég,de finom lehet!!!!!!!Köszönöm!

Piszke írta...

Mimcs mit :) és ez tipikusan a nagyon egyszerű, és mégis No.1. sütemény.

Vicuska írta...

nagyon finom!!!!

Névtelen írta...

Biztosan finom lehet...A lencsés dolgot nem igazán értettük, a tészta elfolyt és leragadt, a krém ehetetlen. Együtt a kettő...khm...kifejezetten érdekes az ízvilága. Viszont a ribizli nagyon finom volt!
Mindenkinek jó étvágyat és sikeres próbálkozást kívánunk!:)
Három 14 éves lány

Piszke írta...

Az értő olvasás a recepteknél sem árt - PISA tesztetek milyen lett?
Ha nem értettétek a lencsés dolgot, nyugodtan megkérdezhettétek volna, bár szerintem érthető: a tésztával kibélelt formába tesztek egy sütőpapírt, és úgy teszitek bele a lencsét.Így van leírva a receptben, és olvasni sem lehet másképp. Ezt egyébként vaksütésnek hívják - amikor nem a valódi töltelékével sütsz meg egy tésztát.Ez tartja meg a tésztát e formában, és így lesz pereme is.
Hogy miért "érdekes" egy kb. linzertészta és egy primitíven egyszerű édes tejszínes-mascarponés krém ízvilága a ribizlivel, arra még csak tippelni sem tudok...esetleg oda is égett a tészta? Vagy együtt sütöttétek a krémet a tésztával?

Related Posts with Thumbnails