![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEglm-F__QX-mGnGrH90At-AyMywAX5hKql3mjo46JxnfgvgAIRJ6kVM3W-9fJ-TiP7pL7WQbl_yZWg8WW-HGsyqmTpKzDD0MQeoVvEpW1uu2hqKA0ABdAO2l8bqtjTT0Af5RIdwFCEKnf0/s400/s%C3%BCti+003.jpg)
- Anya, az angyalkás cukkinit tesszük a sütibe!!?
Tudtátok, hogy a cukkinikban belül egy angyal van? Nem?
Akkor nézzétek meg legközelebb, ha egy nagyobb cukkinit keresztben elvágtok...Tényleg ott az angyal, két mandulavágású mag a szeme, alul két tojásdad kör pedig a szárnyai. Ezért kérdezte tőlem a kuktám, amikor nekikészülődtünk a konyhában a cukkinikenyérnek. Először én sem értettem, de aztán elmagyarázta - ő már látta a cukkinitornyok készítésénél is.
Még a szamárfüles kis szótár/receptfüzetemből való a cukkinikenyér receptje, hosszú évekig az egyetlen forma, ahogyan a cukkinit felhasználtam. A recept inkább karácsonyi jellegű, dióval, mazsolával, fahéjjal, de a cukkini sárgájáról most a citrom ugrott be, ami a nagy melegben olyan jól tud esni. A recept átment némi átalakításon, karcsúsításon, de ha lehet még finomabb lett, szaftos, könnyű, a Válogatós Banda nem kuktáskodó tagja el se akarta hinni, mikor elárultam neki (előrelátóan azután, hogy betolt két nagy szeletet), majd kérte, hogy azért a süti végét ne egye meg senki, azt ő akarja megreggelizni.
Hozzávalók:
25 dkg magházától megtisztított, héjastól reszelt sárga cukkini ( lefagyasztottból is készíthető!)
(ha csak zöld cukkinink van, akkor csináljuk lime-mal és nevezzük lime-os cukkinikenyérnek :))
2 tojás
7 dkg cukor
8 dkg olvasztott vaj
2 citrom
20 dkg liszt
1 csapott kk. szódabikarbóna
1 kk. sütőpor
3 ek. porcukor
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiCkrrU4m29w2dl9lDhvDioKhTYoR9JaPPWUr6yuBxhyphenhyphens2uQyjFqNWkqfaM-bu1afZznBJBmmFotUEjVOk2-KnOXxPwPyzvvURhMe40wY2ovRK98x1lqr8ryZFttWvdrPp8X6j6QUjcr7Q/s400/s%C3%BCti+012.jpg)
A cukkini megtisztításával és lereszelésével - a reszelő nagylyukú részén - - kezdtem, hogy álljon egy kicsit, engedjen levet, amit kinyomkodtam belőle, mielőtt a sütimasszába kevertem. A citromok héját lereszeltem, a citromok levét kifacsartam, a vajat a mikróban felolvasztottam.
A tojásokat szétválasztottam, a sárgáját a cukorral kézi mixerrel fehéredésig kevertem, a fehérjét habbá vertem. A tojássárgás krémhez kevertem a citromok lereszelt héját, az egyik citrom levét és az olvasztott vajat, rászitáltam a sütőporral és a szódabikarbónával elkevert lisztet, összekevertem és belekevertem a reszelt cukkinit. A sűrű masszát két részletben lazítottam a tojáshabbal, óvatosan, de alaposan átforgatva a tésztát.
Sütőpapírral bélelt szögletes, 22 cm hosszú formában 50 percig sült, az első tíz percben 200 fokon, majd 175 fokon, félidőtől alufóliával lazán letakarva.
Mivel a massza tetejét nem vágtam be egy késsel hosszában, így kicsit féloldalasan repedt meg a teteje - ez teljesen normális a magas nedvességtartalom miatt, ezért végül az alsó része került felülre, és ezt vontam be 3 ek. porcukor és 2 kávéskanál citromlé sűrű keverékével. A szeder nem rontott rajta, a következő cukkinis süti tetejére még sűrűbben kerül majd.
4 megjegyzés:
Az angyalát! Az imént szeleteltem fel egy nagyobb csapatot zsülienre! Megyek és bocsánatot kérek tőlük.
Ajj, hát az angyalokat ki kell vágni a magházzal együtt!
Nagyon guszta, a szeder díszítés különösen:)
Nagyon tetszik, vittem, köszönöm. :) Anzsalkákat külön üdvözlöm. :)
Megjegyzés küldése