Majdnem azt írtam hogy hústorony... A Válogatós Bandának készült egyszerű fasírozottalap került belülre, a torony pedig onnan ered, hogy az előző hétvégén benéztem a két árválkodó sárga cukkinit a kertben, és mire észbekaptam, hatalmas méretűekre nőttek - már ahhoz képest, hogy szeretem/ném egészen kicsi, 20 centis méretben leszedni őket, mikor még szinte nincs is magjuk. Így sem voltak azért nagyobbak mint a két zsenge padlizsán, ami a hűtőben várta jobb sorsát, egy ratatuille-t. Ezért a francia lecsó későbbre maradt, a padlizsán és a cukkini pedig vadító lila-sárga csíkos ebéddé alakult, bár nagyobb étkűeknek egy ilyen tornyocska inkább előételnek számít.
Hozzávalók: (3 darabhoz)
1 nagyobb cukkini
1 közepes padlizsán
25 dkg darált sertéshús
1 kis tojás
fél zsemle
1. csapott tk. pirosparika
1 gerezd fokhagyma reszelve
1 ek. aprított petrezselyemzöld
só
bors
olívaolaj
A zöldségeket 1 centis karikákra vágtam és besóztam, a zsemlét vízbe áztattam. Míg kicsit álldogáltak, a kifacsart zsemléből az összes többi hozzávalóból, - kivéve olívaolaj - fasírtalapot gyúrtam.
A zöldségekről leitattam a keletkezett levet és a magházas közepüket karikánként egy hegyes késsel kivágtam. Kevés olajon, nagy lángon oldalanként 2-2 percig megpirítottam őket - nem azért, mert nem sülnének át, csak minél több vizet el akartam belőlük távolítani, hogy ne áztassák el a húst - majd egymásra raktam a szeleteket és középre töltöttem a húst.
1-1 kanál olívaolajat locsoltam a tornyokra, és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon 25 perc alatt megsütöttem, az utolsó pár percben morzsoltam egy kis gorgonzolát is a tetejükre. Megkísértett a gondolat, hogy narancsszínű cheddart reszelek a tetején, de a narancssárga-lila-sárga párosítás már túl sok lett volna...
A maradék zöldségből ratatuille készült.
A következő körben olaszos fűszerezésű lesz a töltelék, titkos mozzarellagolyóval, és a tetején is egy szép szelet lágyan olvadó mozzarellával...
Hozzávalók: (3 darabhoz)
1 nagyobb cukkini
1 közepes padlizsán
25 dkg darált sertéshús
1 kis tojás
fél zsemle
1. csapott tk. pirosparika
1 gerezd fokhagyma reszelve
1 ek. aprított petrezselyemzöld
só
bors
olívaolaj
A zöldségeket 1 centis karikákra vágtam és besóztam, a zsemlét vízbe áztattam. Míg kicsit álldogáltak, a kifacsart zsemléből az összes többi hozzávalóból, - kivéve olívaolaj - fasírtalapot gyúrtam.
A zöldségekről leitattam a keletkezett levet és a magházas közepüket karikánként egy hegyes késsel kivágtam. Kevés olajon, nagy lángon oldalanként 2-2 percig megpirítottam őket - nem azért, mert nem sülnének át, csak minél több vizet el akartam belőlük távolítani, hogy ne áztassák el a húst - majd egymásra raktam a szeleteket és középre töltöttem a húst.
1-1 kanál olívaolajat locsoltam a tornyokra, és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon 25 perc alatt megsütöttem, az utolsó pár percben morzsoltam egy kis gorgonzolát is a tetejükre. Megkísértett a gondolat, hogy narancsszínű cheddart reszelek a tetején, de a narancssárga-lila-sárga párosítás már túl sok lett volna...
A maradék zöldségből ratatuille készült.
A következő körben olaszos fűszerezésű lesz a töltelék, titkos mozzarellagolyóval, és a tetején is egy szép szelet lágyan olvadó mozzarellával...
4 megjegyzés:
Ejha!! Nagyon ötletes és irtó mutatós!!!
Első ránézésre azt hittem, ezek a macaronok unokatestvérei!
nagyon szépek! vajon hidegen is finomak?
Helga
Majdnem, majdnem.. de nagyon távoliak :)
Helga, nem tudom, mert nálunk elfogyott melegen, de szerintem aki: szereti a jó lecsót/ratatuille-t hidegen meg a hideg fasírtot a hűtőből kilopkodva (pl. én) annak hidegen is ízlene!
Megjegyzés küldése