Nemcsak az ízek fognak télen hiányozni, hanem ezek a színek is... A körte-és cseresznyeparadicsom sárgája és pirosa, a hatalmas zöld levelek közül kivilágító sárga cukkinik, nem is szólva a lila-narancssárga répákról, amelyek az elegáns Purple Haze fantázianévre halllgatnak, de a csalamádét fogják megvadítani. Mivel összekevertem a palántákat, a körteparadicsommal kicsit túlzásba estem, ezért a hihetetlen mennyiséget muszáj mindenfélébe felhasználni, ezért lett belőle nem is pite, inkább paradicsomtorta; egyébként meg olyan édes, hogy nyugodtan lehet belőle paradicsomdzsemet is főzni.
Hozzávalók:
- a pitéhez:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás
egy kk. só
1 ek tejszín
- töltelék:
5 dkg kékpenészes sajt (márvány, gorgonzola, blue cheese)
2dl tejszín (mínusz egy evőkanál:))
2 tojás
só
bors
25-30 aprószemű cseresznye/koktél és/vagy körteparadicsom
fél fej lilahagyma
A lisztet, sót és a hideg vajat az aprítógépben morzsásítottam, hozzáadtam az egész tojást és egy evőkanál tejszínt, és még a géppel majdnem teljesen egyneműre kevertem. Kézzel dolgoztam simára, lisztezett munkalapon 30 cm átmérőjűre nyújtottam és kibéleltem vele egy 26 cm-es kapcsos tortaformát - így 2 centis pereme lett. 10 percig a hűtőben pihentettem.
A sütőt 190 fokra előmelegítettem.
A tészta alját megszórtam 5 ek. zsemlemorzsával, a paradicsomokat egészben belerakosgattam a tésztakosárba, közéjük raktam a vastagra hagyott lilahagyma-gerezdeket és rámorzsoltam a kéksajtot. A teszínt és a tojásokat összemixeltem, sóztam, borsoztam és óvatosan a zöldségek közé öntöttem.
30 perc alatt sült készre, ekkor a tejszínes keverék már szilárd volt, a tészta szép aranyszínű, és a paradicsomok még kibírták kidurranás nélkül.
Finom langyosan, estére a maradék hidegen, egy pohár száraz fehérborral tökéletes vacsora lett volna, de az Ember elvetette ezt a javaslatot, és megette az összeset. Pedig volt hal is.
30 perc alatt sült készre, ekkor a tejszínes keverék már szilárd volt, a tészta szép aranyszínű, és a paradicsomok még kibírták kidurranás nélkül.
Finom langyosan, estére a maradék hidegen, egy pohár száraz fehérborral tökéletes vacsora lett volna, de az Ember elvetette ezt a javaslatot, és megette az összeset. Pedig volt hal is.
3 megjegyzés:
nagyon jól néz ki:)
H.
Guszta! Recept mentve ;-)
Gyönyörűűű, mint egy rózsaablak egy templomban. Viszem a receptet is, nekem biztos ízleni fog:)
Megjegyzés küldése