2014. szeptember 25., csütörtök

Cseresznyés blondie



A brownie indokolatlanul mellőzött kistestvére  a fehércsokival készülő blondie ezzel a cseresznye-dologgal a nyár egyik legsikeresebb sütije lett. A cseresznye benne nem sima cseresznye, hanem vadcseresznye, és ráadásul liofilizált, vagyis fagyasztva szárított. Ez azt jelenti, hogy a tartósításhoz nem kell cukor, a gyümölcs megőrzi az eredeti aromáját, ráadásul koncentráltan, a gyümölcs súlya közben az ötödére, hatodára csökken. Emlékszem, hogy őrizgettem az első pár kicsike csomag liofilizált epremet, amit Ausztriában vettem, és amikor a macaronokhoz kerestem, itthon mindent csak nagyüzemi kiszerelésben találtam, horror árakon.
Most végre itthon is elérhető kis kiszerelésben - és nem is cukrász/gasztrocég forgalmazza, hanem gyógyászati. (itt)
Nálunk a gyerekek nasinak is csipegetik, pedig a vadcseresznye például kifejezetten savanykás - ezért is tett annyira jót ennek a blondie-nak.


Hozzávalók:(20x20-as formához)

15 dkg vaj
15 dkg fehércsoki
20 dkg cukor
1 kk. vanília-kivonat/1 vaníliás cukor
2 nagyobb tojás
5 dkg mascarpone (helyettesíthetjük esetleg 20%-os tejföllel)
20 dkg liszt
30 gr liofilizált vadcseresznye

4 kocka fehércsoki a díszítéshez

A vajat kis lángon meglangyosítottam és felolvasztjuk, belekevertem  a kockákra tördelt fehércsokit és simára kevertem. Hozzáadtam  a cukrot, a vanília-kivonatot, az enyhén felvert tojásokat és a mascarponét, fakanállal simára kevertem.
Rászitáltam a lisztet, majd két kávéskanálnyi kivételével a vadcseresznyét.
160 fokos sütőben, 20x20-as, sütőpapírral bélelt formában 35  percig sütöttem.
Rácson hűtöttem ki, majd óvatosan kiemeltem a formából, és  3x6 cm-es szeletekre vágtam.

A díszítéshez a 4 kocka csokit apróra vágtam, egy csészében a mikróban 3-4 fordulat alatt, közben mindig megkeverve óvatosan felolvasztottam, egy levágott végű zacskóba töltöttem és becsíkoztam a szeleteket. A félretett vadcseresznyével szórtam.
Szobahőmérsékleten tálaljuk, ekkor egyszerűen elolvad a szánkban :).

1 megjegyzés:

Süni írta...

Kedves Piszke!
Igazán guszta és izgalmas süti.:)
Ha van kedved játszani a 66. VKF kiírásának tökéletesen megfelelne ez a recept is, szívesen látnálak vele az összefoglalóban ;)
http://sunisuti.blogspot.hu/2014/08/66-vkf-kiirasa.html
Szép napot!
Süni

Related Posts with Thumbnails