2011. május 17., kedd

Epres-kókuszos galette



Mennyivel jobban hangzik, mint az, hogy lepény...;) Igaz nálunk ez általában két réteg tészta, plusz töltelék, a galette breton vátozata meg igazából egy palacsintaféle, de a hajtogatás módja hasonló a képen láthatóhoz. És nem mellékesen, sokkal pozitívabb így a gyümölcs-tészta arány, mégsem kell izgulni, hogy kifolyik sütés közben a gyümölcs leve, és ha nagyon fel akarunk vágni ki akarunk tenni magunkért, akkor csinálhatunk helyes kis egyszemélyes adagokat is. A tészta kis átalakítással a marcipános-meggyes pite első osztályú omlós tésztája, így is jól működik, és a lenti adagból nagyon jövőbemutatóan maradt annyi, hogy hamarosan  valamilyen tartelette készül belőle. Esetleg epres...


Hozzávalók:


16 dkg liszt
12,5 dkg  vaj
6 dkg darált mandula
10 dkg porcukor
1 tojás

25 dkg eper
3 ek. kókuszreszelék
6 ek. babapiskóta
2 ek. kókuszlikőr 
opcionálisan kevés kókuszpehely

A tészta első három hozzávalóját aprítógépben morzsásítottam, azután hozzáadtam  a cukrot és a tojást is, és gyorsan összegyúrtam és hűtőbe raktam. Kicsit több hűtést igényel a mandula miatt, ráfér egy éjszaka is, úgy is könnyen kezelhető marad. 
A hűtőből kivéve jól kilisztezett munkalapon és lisztezett nyújtófával vékony,  - 2-3 mm-es - lappá nyújtottam, és egy 30 cm átmérőjű kört vágtam ki belőle egy tortaforma segítségével. Körben 4 cm-t kihagyva megszórtam az apróra tört babapiskótával, kiraktam a megtisztított, félbevágott eprekkel, meglocsolgattam a likőrrel, megszórtam a kókuszreszelékkel és a kókuszpehellyel, a széleket körben felhajtogattam és 180 fokra melegített sütőben sütőpapírral bélelt tepsin 20 percig sütöttem.

Ez az adag nálunk szerény méretű desszertnek számít, első nekifutásra egy morzsa nem maradt belőle. A tészta és a babapiskóta miatt szerintem egyáltalán nem kell a gyümölcsre cukor, de lehet mellé kis tejszínhabot, mascarponét, vagy ha melegen tálajuk, vaníliafagyit adni.

1 megjegyzés:

Pixie Pie írta...

Hinnye de jól néz ki! Már el is képzeltem mellé a fagyit. :)

Related Posts with Thumbnails