2010. április 9., péntek

Crème fraiche házilag






Rejtély, hogy ezt itthon miért nem lehet kapni....Vagy lehet?
Vagy ott van nekünk az a majdnem hungarikum jó kis tejfölünk és elégedjenek meg azzal a népek...? Minek igénylenek ilyen értelmetlenül flancos dolgokat?

Én még emlékszem - és ez nem is olyan rég volt - hogy a mascarpone helyett ajánlgattak helyettesítésre a különféle olaszos receptek tejszínes krémsajtot meg Sport sajtot, meg hasonlókat, holott közük körülbelül annyi van a mascarpone-hoz, hogy mindegyiket tejből indítják - már jó esetben - és itt vége is a hasonlóságnak. Ehhez képest ma teljesen természetesnek vesszük, hogy a legtöbb lánc legkisebb boltjában is leemelhetjük a polcról - csak zizzentek kevergetik otthon ;).

Mivel boldog kölcsönzője lettem pár hétre lettem 3, kilencvenes évekbeli francia szakácskönyvnek, muszáj volt házilagos megoldást keresnem a crème fraiche problémára. Hamar megtaláltam Mézesmadzag Zsuzsa oldalán. Bár néha az író beszerzése sem egyszerű, néha feltűnik, majd eltűnik itt a környékünkön a polcokról, most betáraztam egy kicsit, és bár természetesen pasztőrözött, gyönyörűen beoltotta az UHT tejszínt - nem is tudom, a házi tejről leszedett tejszínen kívül van-e még talán széles körben elérhető, nem UHT-s, karragén nélküli tejszín itthon.

Nem is írok hozzávalókat, annyira egyszerű: egy kis doboz (200 gr-os) tejszínhez hozzákevertem 2 evőkanál írót és a langyos, déli fekvésű konyhámban folpack-kal lefedve egy nap sem kellett, hogy sűrű, tejfölszerű, mégis lágyabb, szószok besűrítésére, könnyű sós vagy édes töltelékekhez használt selymes krémet kapjak.

Mondjuk mindezek helyett én egy dekadens Toblerone-fondüt csináltam először vele, és úgy látom, megint az lesz az újabb adag sorsa is....

8 megjegyzés:

lorien írta...

Én sem értem, miért nem kapni. Sok étel van, ahol a tejföl karaktere hazavágja az egészet, a tejszín meg semmilyen, és ez meg nem úgy van, hogy leemelem a polcról, hanem gyártani kell. Annyi mindent behoznak, ezt is lehetne.
Író egyébként a Kaisers'-ben szinte mindig van, és a Spar-ban is sűrűn találkozom vele.

Piszke írta...

Igen, és a creme fraiche-sel készül szószok nem dermednek olyan rondán ráadásul...

á la carte kulinaria írta...

Lehet kapni a culinarisban. Én vettem többször mert sokan ódákat zengtek róla : ) és most biztos nem leszek a szimpátia középpontjában, de nem értem mi volt az ódazengés oka...persze ízlések és pofonok, de némely házi tejföl igenis veri ízben, hiába francia meg jól hangzik meg lehet hogy hasznos, nekem az íze nagyon nagyon nem ízlett. Többször megpróbáltam hátha velem van a baj, vagy épp rossz minőséget fogtam ki, de hiába.A férjem szerette mind megette, de ha rajtam múlik a kukában landolt volna. pedig nem volt olcsó...
: (( bocsánat, de erről a termékről ez a véleményem.

Alexandra írta...

Amit nálunk, Ausztráliában lehet kapni creme fraiche-t, az sokkal inkább emlékeztet a magyar tejfölre, mint a sour creme-nek nevezett termék.
A tejföl, tejszín és a creme fraiche között csak a zsírtartalom a különbség. A magyar tejföl pedig hagyományosan magas zsírtartalommal rendelkezik, akárcsak a creme fraiche.
Lehet, hogy csak azért lett annyira finom, mert házilag készítetted? Talán ha megpróbálkozol a házi tejföl készítésével, az is finomabb lesz, mint a bolti ;)

Piszke írta...

A tejfölnek max 20 %-os a zsírtartalma, ez pedig, mivel az író tulajdonképp csak az oltásra kell, lényegében 30%-os, mint a tejszín. Igazából 30% feletti az eredeti termék, úgy tudom.

Nekem azért jön be az íze, mert lágyabb, mint a tejfölé, a magasabb zsírtartalom viszont jobban kihozza a fűszereket,
desszertben meg visszafog az édes ízből.A francia receptekben nem akarom se tejfölre, se tejszínre cserélni, de a mai bableveshez természetesen tejföl járt :).És én se venném meg aranyárban a Culinarisban, itthon viszont lényegében nulla erőfeszítéssel készül, csak előre kell gondolkodnom 24 órát, ami néha nehezen megy :D

á la carte kulinaria írta...

Lehet adok neki egy esélty és kipróbálom itthoni elkészítéssel. Hátha annak jobb lesz az íze : ) belelkesítettél.
Kóstoltad már a csomádi tejesnél a tejfölt ? Szerintem annak több a zsírtartalma mint 20%. Vagy ki tudja, de a bolti meg sem közelíti az ízét.

Piszke írta...

Hu, Nikitől hallottam valamit arról.. inkább mail-ben...

Klara Singer írta...

Saur creme-t itthon lehet kapni. A Kiflinél

Related Posts with Thumbnails