Ez csak egy ürügy volt, hogy egy kicsit úgy csináljak, mint aki főz...
De mostmár hamarosan...holnaputántól...kár, hogy ésszerűségi okokból úgy kellett döntsek, először a kamrát kéne rendbevágni, mert valószínűleg van változatos dobozokba rejtve 5 kg mazsola és 10 csomag kókuszreszelék, rengeteg sütőpor, de tortazselé egy se (esetleg fordítva) ,viszont nincs fél kilónál több liszt, cukor meg egyáltalán, ellenben sikerült vennem 10kg kapirgálós csirkét pont akkor, mikor bedöglött a mélyhűtő.
Szóval Cserke, meg Lúdanyó (azt hiszem) itt a megoldás a gumiízű-állagú mascarpone prblémájára. Főzni kell otthon.
Már az Olasz Kulináriát olvasgatva feltűnt, hogy a mascarpone házilagos előállítása nem egy nagy boszorkányság, és amikor egy kis retro-hetvenes évekbeli konyhaboltocskában megláttam 1500 pénzért az ételhőmérőt ( a népi Kína egyszerű, de nagyszerű terméke, bár valami flancos olaszos nevű Kft. forgalmazza), akkor már tudtam hogy egyszer lesz nekem igazi házi mascarponém. Sőt, ezután már csak ilyen lesz mindig.
Ne is várja senki az összehasonlítást egyik boltival sem, mert nem is lehet összehasonlítani. Sűrű, sárga, van neki íze - mascarpone-íze-tejszín-íze - picit savanykás-édes egyszerre. Jobb csak akkor lehetne, ha házitejről gyűjtünk tejszínt, de azért fél liter alatt nem érdemes nekiállni, úgy meg tejtermelők előnyben.
Nem kaptam sehol sem nem ultrapasztőrözött tejszínt sem (még a Metróban reménykedem) - igen, és benne van az a béna karragén stabilizátor is, ha netán valaki fel akarja verni - de ennek ellenére működött; hétvégén tiramisu lesz.
Ja és az ára ebben a csúnya válságos, ködös, sötét világban igen vigasztaló: német tejszínekből csináltam, egyik poharas, másik kettő dobozos kétdecis, pontosan 26, 6 dkg lett 500 ml tejszínből, ami testvérek között is alig 400 Ft környékére jön ki. Ja és most láttam, hogy az ismert magyar gyártmányban van ám tej is.. De minek??
Hozzávalók:
0,5 l tejszín
1 ek. citromlé
A tejszínt lassú tűzön kevergetve felmelegítettem 80-85 fokra, közben hozzáadtam a citromlét, és a legkisebb lángra áttéve, ezt a hőfokot tartva kevergettem 15 percig.
Ekkor kb. annyira sűrű csak, mint egy vékony sodó: a kanál hátán vékony réteg tapad meg belőle.
Ezután levettem a tűzről, hagytam kihűlni és egy szűrőben, vékony vászonzsebkendőn keresztül 24 órát hagytam csöpögni a hűtőben.
A technikai megvalósítást BakingObsession-tól lestem el.
16 megjegyzés:
Ilyesmi a konyhalistán is keringett évekkel ezelőtt, én sosem vettem a fáradságot, még a tejfölös változathoz sem, pedig úgy legalább az ára versenyképes:
http://hungariancook.blogspot.com/2009/04/hazi-kremsajt-mascarpone-hazilag.html
Szerintem a Metróban sincs nem UHT tejszín, viszont van 40%-os, istenkirályság.
Találtam én is hasonló receptet az interneten, de aztán nem próbáltam ki, mert nem volt ételhőmérőm. Eddig. De most már muszáj beszereznem egyet:) Hol vetted a tiédet? (Nem a Karinthy Frigyes utcán? Csak mert ott is van egy a 70-es évekből visszamaradt fantasztikus Vas-edény)
Alkotás út, a Déli melletti részen.
OT, mivel a mascarpone tejszínből van, a tejfoölös változatot én inkább krémsajtnak mondanám. Annak is megvan a maga helye a konyhában. Szerintem. Az ár-érték aránynál meg szerintem nem puszta matematika, hanem az is számít, hogy mit kapsz cserébe...
Kösz, elmegyek oda és vszek egyet.
A tejfölös változat szerintem is krémsajtszerű, nem olyan, mint a mascarpone.
Esetleg tejföl és tejszín keveréke?
Nem tudom...A klasszik mascarpone csak tejszín.Nagyon sűrű lett, olyan magában ennivaló:).És azt hiszem pl. az Oké tejszín (nekem az verődik fel a legjobban) 2,5 dl 200 körül van. De szerintem még a legprosztóbb tesco-s tejszínből is jobb lesz, mint a bolti mascarpone.
A tejfölös változat kommersz bolti tejfölből készítve valóban krémsajtszerű, de én házi tejfölből szoktam készíteni és abból tökéletes mascarponét kapok. (Olyan tejföl, amit nem kell összekavarni, hogy egynemű legyen, tehát nem lehet egyben kiborítani a pohárból, és nincs annyira savanyú sem, mint a bolti.)
Biztosan magasabb a tejzsírtartalma a házi tejfölnek, ezért aztán közelebb is van a tejszínhez!
na ez nagyon tetszik! ha egyszer beszerzek egy ilyen hőmérőt, tuti én is gyártok, mert a mascarpone fogy nálunk rendesen.... :)
Azt hittem, hogy ez a hőmérő hű de drága és bonyolult cucc.. Hát nem :)Talán az Aldi újságjában is láttam 3 félét is akcióban, húshőmérőt, mélyhűtőhőmérőt meg még egyet. De ez is tulajdonképpen húshőmérő talán, hosszú, hegyes pálcika egy kis digit fejjel.
Feljegyeztem. Bár a Lidlben kaphatóval semmi bajom, az ára sem rossz, de ez azért biztosan jobb.
És biopiacon szokott lenni nyers tejszín, talán abból.
ó, nem azért mondtam. nálunk évente 2 doboz (1 kiló) mascarpone fogy. ez is egyéni preferencia kérdése, én inkább sütök péksüteményt meg bolti kekszeket, ezt viszont csak előveszem készen a hűtőből :)
Te vagy a megmentőm, hétvégén egy malőrből kifolyólag a nyakamon maradt fél liter lejárófélben lévő cserpes tejszín, így legyártottam a mascarponét. Most már csak a kérdés, hogy azzal mit kezdek! :)
Hát tiramisu, természetesen!
Vagy valami tésztára, spenóttal...
Vagy csak egy kis piskótalapot kell sütni hozzá, tortának :)
olvassa el az egesz blog, nagyon jo
Köszi a mascarpone receptet, amúgy nekem rémlik hogy az ikeában is van ilyen hőmérős izébizé
Megjegyzés küldése