2009. május 25., hétfő

Szezámos-mézes-pisztáciás bonbon



Amikor Doki bedobta a a májusi GBT Piknik témáját, a szilvásgombócon kívül semmi nem jutott eszembe. Könnyűnek találtatott.
Egy héttel a buli előtt még mindig a túrógombócnál meg a kókuszgolyónál tartottam csak. Szerénytelenség nélkül, a túrógombóc, amit anyukámtól tanultam, (ő meg az övétől) a legjobb a világon, mert szakít a túró és a búzadara megbonthatatlan egységéről széles körben elterjedt téveszméjével. De a túrógombócok - mit gombócok, felhők!! - szintén nem bírják a szállítást. A kókuszgolyó unalmas. Van itt a blogon pár golyóbis, de nem akartam ismételni.
Ekkortól már egyre kétségbeesetten lapozgattam a szakácskönyveimet, és így találtam rá erre, ami csak színében tavaszi, ízben inkább tél, karácsony, lobogó tűz meg ilyesmi, viszont csupa egészséges hozzávalóval vihetünk be egy gombóccal 200 kalóriát. Á nem, csak százat.






Hozzávalók:

7 dkg megtisztított pisztácia

10 dkg szezámmag

8 dkg hársméz

3 dkg vaj

reszelt narancshéj

4 összetört babapiskóta

A natúr pisztáciát lehéjaztam, a belső héjától pedig úgy szabadultam meg , hogy serpenyőben megpirítottam, és konyharuhában ledörzsöltem többé-kevésbé a héját. Állítólag lehet blansírozni is, úgy mint a mandulát, de erről már utóbb olvastam. 25 szemet kiválasztottam, a többit mozsárban megtörtem. A szezámmagot nagyon rövid ideig pirítottam, mert könnyen megég, azután 2/3át mozsárban kicsit megtörögettem, a mézet meglangyosítottam, hozzákevertem a vajat, hogy összeolvadjanak, majd minden hozzávalót összekevertem. Kiskanállal- vizes kézzel golyósítottam.

A sós pisztáciát a kemény héjából megtisztítva tényleg vizben kell forralni, akkor elveszti a sósságát, és ezek szerint leszedhető könnyen a héja is.

A babapiskóta egyéni kezdeményezésre került bele, mert szokás szerint meg voltam csúszva, így nem tudtak a golyók egész éjjel szikkadni, hiszen pár órán belül délutáni jelenésük volt a pikniken. 23 db lett pontosan belőle.

"Házi sütöde - Egészséges finomságok" Burda-szakácskönyv a forrás.


5 megjegyzés:

Éva írta...

na jó, ezt így nem lehet! Ide azzal a túrógombóc recepttel, de azonnal!:)))

szepyke írta...

Jesszusom, de jóóóóóó ez a kép! Tökéletes!

Piszke írta...

Fakanál, be van linkelve!És nem linekelek, tényleg ez a túrógombóc A túrógombóc. Más semmi más...Doki is megerősítheti, fel is tette már.

Köszönöm szpyke, fejlődök talán, bár a gép ugyanaz, egy kis kompakt, semmi extra Lumix, majd 3 éves...Akkor persze drága volt a stabilizátor miatt, de más extra nem nagyon van benne.
Jó lenne persze lecsatlakoztatható vakus, meg jobb objektív, vagyis jobb gép úgy ahogy van, majd talán egyszer...

Grenadine írta...

szép a fotó, és a bonbon is isteni volt!

szepyke írta...

Minek jobb gép? Ez tökéletes ez a kép! És ez egy ehető édesség, nem valami fényképboltozott vacak. Ha van még, küldhetnél egy darabot, imádom a pisztáciát, és nem is tudtam, hogy ki lehet belőle főzni a sósságot! Remek ötlet. Én eddig sima pisztáciárt mindig a Vásárcsarnokba zarándokoltam...

Related Posts with Thumbnails