2008. január 6., vasárnap

Egy kis husi -12 órás malac


Mármint nem a szegény malac 12 órás -ilyet sose-sose tennénk/ennénk - hanem a sütése. Pár éve hagyományos szilveszteri főfogás nálunk - mióta megjelent Stahl Judit Enni Jó! c. könyve. Persze aztán megvettem Nigella első magyar nyelven megjelent könyvét is, és akkor kiderült, hogy az ötlet mégcsak nem is az övé, hanem egy River Café Cookbook című szakácskönyvből vette. A fűszerezés más, én maradok az eredetileg megismertnél, és mivel a 3-4 kg-s malaccomb 12 óra alatt is tökéletesen átsül - mit átsül : foszlós és omlós lesz, kézzel lehet enni - , ezért reggel 8-tól este 8-ig tökéletesen elegendő a sütőben tartózkodnia.
Nyáron is nagy sikert lehet vele aratni, rengeteg zöld salátával; az alacsony hőfokú sütés nem változtatja a konyhánkat téglaégető kemencévé. Ezért én éhes és nagyétkű férfivendégek esetén a grillezés helyett szoktam bevetni, és még soha senki nem reklamált.

Hozzávalók:

3-4 kg közötti bőrös süldő malaccomb
8 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
2 tk őrölt vagy egész kömény
2 ek olivaolaj
2 chilipaprika
1 citrom leve
őrölt bors


A sütőt 220 fokra melegítem elő.

Megküzdöttem a malac bőrével, és szép kockásra bevagdostam. (Nem baj, ha a húsba is beleszalad, oda is jut legalább a fűszerből.) A hagymákat aprítógépben apróra vágtam a chilikkel együtt, hozzáadtam a köményt, az olivaolajat, a borsot és a masszát belenyomkodtam a bevágásokba. A bőrösebb felével tepsibe tettem a húst és a forró sütőben kapott színt a bőre fél óráig. Ezután kivettem, meglocsoltam a citrom levével,jól körbesóztam, a sütőt 120 fokra visszavettem, a combot a bőrösebb felével lefele fordítottam és az egész tepsit gondosan lealufóliáztam majd visszaraktam a sütőbe.

Ezután 11 és fél óráig semmit nem tettem a malacért.

Este fél nyolckor felcsavartam a sütőt újra 220 fokra és a bőrösebb felével felfele fordítva, az alufóliát levéve sütöttem még fél órát.

Lehet persze közben nézegetni, meg aggódni; de nem ég oda, egyrészt az alacsony hőfok miatt, másrészt mert a malachús elég magas víztartalmú. Ez utóbbinak köszönhetően hihetetlen finom, sok fűszeres szaft képződik a sütés alatt, ami jó a köretre, vagy csak úgy másnap, hidegen, megkocsonyásodva....

Legalább 6, de inkább 8 személyre is elég, vagy eszegethetjük 3 napig. A fűszerezés nem hatol igazán mélyre, sózni biztos kell a húst a felvágás után, a többit megteszi a szaft.

Nigella,Stahl és a többiek nyomán.


7 megjegyzés:

Manyesz írta...

Én is, mióta olvastam, mindig ezt készítem szilveszterre.Meg néha évközben is:))
Idén is, igen omlós lett a husi. Most még jött hozzá a szintén Stahl féle lencsecurry. Sztem nagyon finom, sokkal jobb, mint egy sima főzelék, vagy saláta.

Fromdtod írta...

Kérdezhetek?
Milyen hagymaaprítógéped van??? Ez nekem nagyon fontos lenne???? :) És tényleg működik?
A másik, hogy Te most Malaccombból csináltál ilyen lassan sülő dolgot. Hallottál-e olyan receptet, amelyet Amerikaországban úgy hívnka, hogy BabyRib. És ez, ha jól tudom Malac borda, oldalas. És ezt is rendkívül lassan kell sütni. Vagyis, nem hallottál-e róla, hanem készítettél-e ilyet?

Piszke írta...

Mónika,

és szerinted is elég a 12 óra? Mert ahogy a képen látszik, illetve évek óta az omlóssága, átsültsége stb. tökéletesen sikerül (nem egy nagy szám, ugye)azaz szerintem igen

Piszke írta...

Fromtod,

alig egy éves, de hiba volt ennyit várni vele.5000 ftba került,Bosch,400 W-os, max 0,8 liter űrtartalmú (tehát mondjuk ha kisebb mennyiséget aprítok vele, akkor azt nem pürésíti(szinte) csak nagyon apróra vágja ), viszont amióta megvan, nemcsak hagymát vágok vele, hanem lényegében kiváltotta a botmixert a turmixot és a darálót.Legfeljebb két részeletben megy bele a cucc. Nem cserélgetem benne a kést, tehát mindezt egyfajta késsel tudja.
Ha csak hagymaaprításra, esetleg darálásra akarod használni, akkor elég kisebb is. No more tears! :-))

Ha belenézel a blogon a receptekbe, látható, hogy sokmindenre használom.(Szerintem olyanra is, amire a cég soha nem is gondolt.)

Piszke írta...

Ja hoppá, a kérdés második része: tavaly csak egy egészen kicsi csülköcskét kaptam és vettem mellé bőrös malackarajt. Szétesett a 12 óra végére. annak 8 óra is elég szerintem, mivel sokkal kisebb átmérőnek kell átsülni.Ugyanolyan finom!

Cukroskata írta...

Nagyon jól néz ki, én még sose próbálkoztam malaccal, de lehet, hogy megpróbálom :-)

Piszke írta...

A legjobb benne, hogy a 10 perc előkészítésen túl lényegében semmilyen minkát nem igényel ;-)

Related Posts with Thumbnails