2007. augusztus 22., szerda

Borókás fusilli


Ezek soha nem esznek húst, halat,tésztát...stb???? Folyton csak süteményt??
Nem,nem. Csak sokszor teljesen átlagos vonalon mozgunk, ami nem ítéltetik elég érdekesnek egy blogbejegyzéshez. Négy emberre főzni úgy, hogy mindig mindenki szeresse, meg a gyerkőcök hozzájussanak - főleg a közétkeztetést morzsoló iskolai időszakban - a szükséges fehérjéhez, rosthoz, vitaminhoz, azaz főzni úgy, hogy tutira megegyék : nos az kevés teret hagy a kísérletezésnek, hacsak nem akarok egyszerre mindjárt kétféle főételt, netán hozzávaló köretet főzni. Plusz a leves és valami édesség, mert persze azt mindenki szereti, szóval ki se látszanék a konyhából. Márpedig a főzés nem cél, hanem eszköz , és ki kell használni, hogy egyelőre még értékelik a társaságomat, és fontos az együtt töltött idő.
Most persze könnyen beszélek, amikor egy hét Klasszikus Hazai Nyaralás alatt közelébe se mentem a konyhának. Meg is fenyegetett az Ember, hogy majd ő bizony lefotózza a lángosokat, palacsintákat, hekkeket meg mindenféle igazi strandkaját, és felteszi ide, hogy íme. De nem tette.
Aztán mivel kiderült, hogy ezekkel egy hét alatt mindenki unásig, de legalábbis jövő nyárig teletöltekezett, itthon jöhetett megint a fakanál.

És szóval eszünk például tésztát is, sokat, csak durumból, mindenféle szószokkal. A kiskorúak viszont eddig semmilyen mártást ki nem voltak hajlandóak próbálni az egy bolognain kívül, le se írom, hogy helyette mit szoktak rátenni. Ezt viszont hajlandóak voltak megkóstolni, és egyetértettek abban, hogy nem is rossz. ( Kicsit édeskés ugyanis.) Már jöhet is a gyámügy, mert gin is van benne.

Hozzávalók:

1 doboz 140 grammos sűrítettparadicsom-konzerv (én aranyfácán fan vagyok)
3 ek olivaolaj
3 nagy szem paradicsom
3 gerezd fokhagyma
1 kk.barnacukor
2 dl főzőtejszín
1,5 dl víz
10 szem borókabogyó
1/2 dl gin


Az olivaolajon megfuttattam a lehéjazott, kimagozott, kockákra vágott paradicsomot és a sűrített paradicsomot, hozzáadtam az átpréselt fokhagymát, néhány csipet sót, a cukrot, a főzőtejszínt, a vizet, a borókabogyót és a gint. Kb 20 percet rotyogott lassú tűzön, fedő alatt. Ekkorra szerintem az alkoholtartalom teljesen elillant belőle, de megmaradt halványan a borókás íz, illetve valamennyit dolgozott a borókabogyó is benne.

A tészta nálunk nem al dente, mert úgy nem szeretjük.
Sajtként most a nyári magánimportból származó Grana Padano került rá, előszedve a hűtő titkos mélyéről.

A kaja Stahl Judit csavart tészta vodkaszósszal receptje nyomán készült, mert viodka nem volt otthon, és úgy ítéltem meg, hogy az a kevés gin már nem jó semmi másra. Most amikor vissza akartam keresni, látom, hogy egy másik könyvében van ám Penne borókabogyós mártással is. De az másmilyen. Na mindegy.








Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails