2007. június 22., péntek

Clafouti


Ez egy régi terv volt, csak valahogy sose volt neki hely. Pedig igazi nagy sikere lenne a gyerekeknél az " E-mentes vacsorák" sorában. Láttam sok blogon is, például itt, ami sütisblog, és ahogy elnézem, ez a blogocska is errefelé halad. Persze, mert a Válogatós Banda egyben egyetért : bármilyen édesség jöhet bármikor.
Receptügyben végül Váncsa mesterhez fordultam, mivel egyetlen francia szakácskönyvem legnagyobb megdöbbenésemre a clafoutit omlós-vajastészta-közötte-gyümölcs formájában készíttetné.
Mindjárt dupla adaggal indítottam, desszert kategóriája ellenére igazi szombati ebédnek készült, borsóleves plusz édes tészta.


Hozzávalók:


3 dl tej
2 dl tejszín
4 tojás
2 tojásfehérje
12 dkg liszt
12 dkg porcukor
2 ek. konyak
50 dkg cseresznye

Előmelegítettem a sütőt 180 fokra.

A folyékony hozzávalókat összerobotgépeztem, belekevertem a jól összekevert lisztet és porcukrot (így nem lett csomós), felvertem a tojáshabot, és beleforgattam a keverékbe. A kivajazott, kilisztezett ( csak az alsó lapját! ) 26 cm-es magas formát teleszórtam a cseresznyével, ráöntöttem a tésztát (ijesztően folyékony volt), és 50 percig sütöttem.

Az előrelátás a forma magasságával kapcsolatban helyesnek bizonyult: a dupla adag miatt nagyon megnőtt.
Viszont majdnem duplájára nőtt a sütési idő (le is kellett takarnom sütőpapírral), és ez azt is jelentette, hogy a közepe 30 percnél még majdhogynem lötyögött. De aztán happy end, felfaltuk. Átment a vizsgán, csinálhatom máskor is.

Ja és a dupla adag miatt igazából 6 ek. konyak járna bele, de a kiskorúakra tekintettel ezt viszont harmadoltam. Szerintem nem is kell bele több, nagyon jó konyak volt, érződött tökéletesen.

A két tojásfehérje a Cakes-ről jött bele, a mélyhűtőből meg kifele.

Na és még egy: legközelebb ekkora adagot nagyobb formába teszek. Négyzet alakú lesz; nem stílusos, ez van.


11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Irígykedem ám a clafoutidra.Nagyon szép lett. Én is megcsináltam egy hete (igaz nem ezt a receptet követve)de nagyon rossz lett a tésztája, úgyhogy fel sem tettem.El is ment a kedvem tőle, de most kezdek megint reménykedni...

Névtelen írta...

Igen a clafouti tészta folyós, nem kell megijedni. Nekem egy kétsajtos receptem van (körtével készül), azt a nővéremtől tanultam, aki fr-nál él. Az arányok hasonlatosak a Te receptedével.
Szerintem dupla adagot dupla akkora felületű tálban kell csinálni, mert lényeges hogy a tészta milyen vastag lesz, legalábbis nekem ez jött le, mikor itthon csináltuk.

Piszke írta...

És hol nézhetem meg ezt a kéksajtos-körtéset??Nagy Danish Blue rajongók vagyunk, megcsinálnám!

Névtelen írta...

Piszke !
Nem KÉK hanem KÉT sajtos ! :)
A recept:
Clafouties (Klafuti) kétféle sajttal
2 körte, 3 tojás, 6 dkg liszt, 5 dkg Comté sajt, 5 dkg ementáli jellegű sajt (ezek reszelve), 3 dl tej, 2 dkg vaj a kivajazáshoz, só, szürke bors. Egy ovális kerámiatál (nem nagy !).
6-os fokozatra melegítsük elő a sütőt (Macilaci megj.: villanysütőjük van). Egy mély edényben a lisztet verjük össze egyesével a tojásokkal és folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a tejet. Tegyük hozzá a reszelt sajtokat és sózzuk, borsozzuk. Pucoljuk a körtéket és vágjuk vékony gerezdekre (8-ba) és tegyük a kivajazott tálba, öntsük rá a sajtos masszát és 35 percig süssük. Langyosan fogyasszuk.

Piszke írta...

ohhh, nem olvasni nem tudok, szerintem ez valami tudatalatti dolog volt :-))
Köszi a gyors választ!Biztos meg fogom csinálni, mert nemcsak kék, nemcsak két, hanem mindenféle sajt népszerű nálunk.

Névtelen írta...

De ez a kék sajt nem is rossz ötlet ! Menne a körtéhez. Mintha láttam is volna (igaz nam clafouti) receptben ilyen párosítást. Harmadiknak bevenném a diót. Körte-blue sajt-dió, egész jól hangzik ! :)

Piszke írta...

még egy kis fehérbor, egy baguette, és főzni se kell :-)))
nálunk ez népszerű vasárnapi reggeli.na jó a gyerekek nem kapnak bort, és mi is eltesszük az üveg felét az ebédhez, de tényleg!!

Zsófi írta...

A négyzet alakú nagyon is stílusos!
http://kitchen-notebook.blogspot.com/2007/07/le-clafoutis.html

Névtelen írta...

renders adhere needed vanguard kreuhzrss enfermeiros xzkq disclosed parent emergencies consisting
lolikneri havaqatsu

Rita írta...

Az itt leírt hozzávaló mennyiségek már a kétszeres adag? Vagy ez az egyszeres és ezt a mennyiséget jó a 26 centisben sütni. Köszönöm!

Piszke írta...

Ez a kétszeres, egy 26 cm-es kapcsos tortaformába. Ami nem ereszt!! :)

Related Posts with Thumbnails