2011. március 21., hétfő

Rákóczi túrós macaron




Tegnap volt a Macaron Day, nálunk is, erről már tavaly írtam itt. Régóta megvan már az ötlet arra, hogy házasítsam a klasszikus magyar sütiket a klasszikus francia sütivel. Itt az első, legegyszerűbb példa rá, hiszen a Rákóczi túrós is cukros  tojáshab, túró, baracklekvár, na meg egy kis tészta, a macaron meg cukros tojáshab, egy kis mandula, a töltelék meg lehet akár baracklekvár meg túró is. Teljesen hozta a Rákóczi túrós fílinget, csak épp cuki macaron formában, a Válogatós Banda pillanatok alatt eltüntette, és mindenki boldogan jelentkezett, hogy tökéletes félbeharapott fotóalanyt produkáljon.

Hozzávalók:

egy adag sima macaron, fél rúd vanília kikapart magjával ízesítve - recept pl. itt
túrókrém ( túró, porcukor, citromlé)
házi barackdzsem



A macaronok töltésekor körben kaptak egy túrókrém-gyűrűt, középre pedig sűrű házi barackdzsemet adagoltam.

26 megjegyzés:

Erika írta...

De jó! Nagyon tetszik ez a Rákóczi hangulatú ízvilág!:)

szepyke írta...

Atyaúúúúúúristen! Piszke, ez iszonyat jól néz ki, meg nagyon jól hangzik! Imádom a Rákóczi túróóóst! Gratulálok!:)

Gesztenye receptjei írta...

Piszke!
Azta, nem jutok szóhoz, komolyan mondom ez valami remekmű:-)))

Pixie Pie írta...

Isteni lehet! Ez szuper ötlet! Nekem találtad ki szerintem. :)

chriesi írta...

Ez eszméletlen jó ötlet!

Piszke írta...

Köszi csajok! :), van még pár ilyen betervezve, majd jönnek sorban, csak a legegyszerűbb ez volt, nagyon adta magát az alaptésztához.

csuszta írta...

jesszuskám, hát ez... mennyire jó már!
(kár, h. még mindig félek a macaroncsinálástól :S)

családi tűzhely írta...

Számomra ez lenne a tökéletes macaron, csodaszépek.

Vesta írta...

Hűha,nem is hittem volna, hogy még tovább lehet fokozni a macaronjaidat,minden elismerésem a tiéd!

szemethunyor írta...

ez csodás lett, gratula!

Puszedli írta...

Hát macaron királynő.. ez megint eszméletlen lett.

Marmalade írta...

Szólíthatlak Mesternek?...Emelem kalapom, mint mindig, mikor ide tévedek!!!

családi tűzhely írta...

Nézz be hozzám:)

Kriszta írta...

Nagyon ötletes!Csodás a blogod!

Piszke írta...

Marmalade, szerintem maradjunk csak a Piszkénél...

Kriszta, welcome :).

katicamanó írta...

félek a macaron sütéstől, de a remekműveidet elnézegetve egyre nagyobb kedvet érzek hozzá =)

Piszke írta...

Nézd csak meg a legelső bejegyzésem! Én se úgy születtem, hogy tudok ilyet! És beszámoltam még fiaskóról... Érdemes előszor 1 tojásfehérje súlyához arányosítva kipróbálni, azután menni fog, csak 1x kell ráérezni, mint pl. a kelt tésztáknál vagy a képviselőfánknál, utána menni fog. És sok részletes leírást olvashatsz itt, ha időrendben megnézed, ha volt valami új tapasztalatom, vagy változtattam valamit (főleg hőfokban) azt is megírtam mindig. A próbálgatás azért sem árt, mert nagyon sütőfüggő, a sajátod kell eltalálni!

á la carte kulinaria írta...

Méghogy nem lehet házilag jó macaront sütni!!! ezt olvastam ugyanis ma. Ez butaság! A Te macaronod, verei a legtöbb cukrászdait, amit kóstoltam. Le kalappal, ez pedig egy csúcsszuper változat!!!! Nyithatnál egy macaron shopot itt a közelemben ;)

á la carte kulinaria írta...

Még egy dolog: hétvégén Thomsa Keller könyvéből én is elkészítettem. Annyira érdekes. 1,25 csésze tojásfehérjéhez ír 5 csésze madulalisztet és 5,75 csésze porcukrot + 2 ek kristálycukrot. Én egy cészséből csináltam, ami 8 fehérje volt, de sokkal több anyag kell ebbe, mint az eredeti receptbe, ha jól látom...vagy mégsem? mégis macaronos lett, van talpa, kivül roppan, belül puha, a legjobb, amit eddig sütöttem, pedig mindig elrontottam még.Mitől lehet ez?

Piszke írta...

Na tegnap este elszállt a jó hosszú válaszom!

Szóval hallottam már, hogy pl. a Le Meridienben tanulható macaronnak is nagyon sűrű a masszája. 8 fehérje az nagyjából 230-25n gr. A cukor ehhez 558 gr, azért végül is az arány nagyjából hasonló, mert kicsit több mint dupla a fehérjéhez a cukor, és ez a Tartelett receptben is így van: 90-hez 200 gr. A mandulaliszt csészéjét nem tudom súlyra :)

A David Lebovitz recept is nagyon sűrű volt.

Hoztam egy könyvet Fro-ból ott 3 fehérjéhez 100/100/100 porcukor, mandulaliszt és sima cukor van.

Egyébkánt a tömör szerkezet jobb, mintha nagy magas és nagyon légzsákos!

Névtelen írta...

szia,

a kávés macaron recepted alapján tegnap nekirugaszkodtam életem első macaronjának...
és annak ellenére, hogy normális habzsák (feltétlen be kell szereznem egyet) híján nejlonzacskóval bénáztam (egyszer még ki is durrant a zacskó, szóval kaparhattam ki a maradékot belőle és áttölteni egy másik zacskóba - meglepő módon ez nem tette tönkre a tésztát), és hogy a sütéssel bénáztam kicsit, az eredmény szinte tökéletes lett! Köszi a receptet!
ha sikerül beszereznem por állagú ételfestékeket, és olcsóbb mandulát, mert blansírozottat most csak aranyáron találtam (700 Ft/15 dkg), nekiállok a kísérletezésnek :) itt egy fotó az alkotásomról: http://img851.imageshack.us/img851/845/p1050709c.jpg
Üdv,Dóra

Piszke írta...

Hajrá Dóra! Nagyon ügyes vagy! Egyszer volt, hogy én is cukroszacskó sarkát vágtam ki, mert tönkrement a habzsákom...:) A szeletelt mandulát tökjól lehet darálni, ha nincs mandulalisztem (ami finomra darált mandula tulképp) azt darálom össze porcukorral a kávédarálóban ( fele-fele arányban, úgy nem ragad annyira bele), azt errefelé már 10dkg/300 Ft körül lehet kapni. De ha héjas mandulát veszel, akkor 3 percre lobogó vízbe téve nagyon könnyű kipattintani a héjából - csak utána jól meg kell szárítani.

Piszke írta...

Megnéztem a képet: tökéletesek!

Névtelen írta...

köszönöm! :)
Szeletelt mandulát akartam venni, de azt sehol se láttam... Blansírozni meg nem akartam nekiállni :) Viszont az Ázsia Bt honlapján úgy látom, hogy náluk 280 Ft/10 dkg áron lehet kapni szeletelt mandulát, legközelebb ott veszek. Még por állagú ételfestéket is árulnak :) Következőnek piros macaronokat szeretnék gyártani fehércsokis-málnás ganache-al. Mivel repülőn szeretném szállítani, a lekvárosat/vajkrémeset nem merem bevállalni, ez legalább megdermed.. :)
Dóra

Névtelen írta...

(inkább elővigyázatos vagyok, mióta a franciák egyszer kidobták a camambert-em a biztonsági ellenőrzésnél, mondván folyadék... ez már örök fájó emlék marad :))

Piszke írta...

Tőlem is vettek már el St Aubray-t :)). Jó étvágyat kívántam a személyzetnek...

A lekváros szerintem nagyon hamar át is áztatná a macaronokat, az sziinte elkészülte után tökéletes, nem kell érlelni.

Related Posts with Thumbnails