2011. március 23., szerda

Aszaltparadicsom-pesto






Az idei egyik kedvenc kence/tésztamártás, bár nem tudom, mennyiben járul hozzá ehhez a címhez a hozzá használt sk. rozmaringos-fokhagymás, olajban eltett aszalt paradicsom, ódákat zengek itt a cuccról és lehet, hogy a boltiból pocsék lenne. Igazából már nem is tésztára rakjuk, hanem pirítósra; annyira durván jó, hogy egy pohár borral kevés ennyire egyszerű, abbahagyhatatlan vacsorát tudnék mondani. (Talán ha lesz rendes újhagyma, akkor az azzal készült friss körözött übereli majd...) Ez az adag elég egyébként kb. 40dkg spagettire is.

Hozzávalók:
3 dkg aszalt paradicsom (ez az enyémből 8-10 fél aszalt paradicsom, mert  éppcsak nem csörgősre aszalom)
3 dkg kesudió
3 ek. frissen reszelt parmezán
1 ujjnyi friss rozmaringhajtás
1 kis gerezd fokhagyma (ez mindkettő a paradicsom közül nálam)
kb. 1 dl olívaolaj
só és kevés frissen őrölt feketebors


Az aszalt paradicsomot (puha az olajtól és nem is kell lecsöpögtetni sem) a késes robotgépben összedaráltam a kesuval, és a többi hozzávalóval, és azután fokozatosan az olívaolajjal. Annyit kell hozzáadni, hogy tejfölszerű, kenhető massza legyen. A végén kóstolgattam, sóztam, borsoztam.
Ebből a mennyiségből összesen kb. két dl pesto lesz.

A kesus cucc ötlete az Aldi pesto rosso-jának üvegéről jött, de van ilyesmi itt, itt, és itt is.

1 megjegyzés:

chriesi írta...

De jo! Van egy rakäs aszalt paradicsomom, de nem nagyon fogy, ugyhogy jobbkor nem is posztolhattad volna ezt a receptet.

Related Posts with Thumbnails