Két éve, egy sötét novemberi estén a mentő szirénázva vágott a lomha, esti nagykörúti forgalomba, és egyből a villamossíneken száguldott tovább. A benne vajúdó leendő anyuka - a testvérem - sokat küzdött a pillanatért, hogy végre kezébe foghassa kisbabáját. A sors duplán teljesítette kívánságát, most azonban bármit megadott volna azért, hogy ez a pillanat ne jöjjön még el... De már nem volt visszaút: egy kislány és egy kisfiú készülődött a világra, és minden perc számított, holott Viki és Áron, ha minden rendben megy, csak január közepén ünnepelte volna a szülinapjait.
A Klinikán nagyüzem volt, az ügyeletes nőgyógyászok és neonatológusok szokásos, mindennapos és anyagilag kevéssé elismert küzdelmüket vívták a korán érkezett kisbabák életéért. De a mi családunk legkisebb tagjai jó helyre kerültek, és szerencsések voltak: dr. Joó József és kollégái segítségével még éjfél előtt megszülettek és a Neonatális Intenzív Centrum áldozatkész orvosai és nővérei mindent megtettek azért, hogy ma tettrekész kétévesként pörögjenek egész nap megállás nélkül...
Ugye megértitek, nem nagyon van a szívemnek kedvesebb jótékony cél a Segítsüti kezdeményezésnél, és hogy mennyire örültem, amikor az őszi sütisütő csapatban való részvételre felkért az ötletgazda-szervező nemisbéka.
Indul tehát a licit, 1000 ft-ról, a képen látható macaronokra is, három napon keresztül, a nyertes pedig kb. 90- 100 db sikkes francia mandulás sütit kap - jusson belőle többeknek is :).
A macaron édes, kívül roppanós, belül lágy mandulamasszából áll, tölteléke gyakran karakteres, kevésbé édes, és a mandula mellett ennek alapanyagai adják az aromáját. Hogy eredetileg francia vagy olasz eredetű-e, vita tárgya, az biztos, mai, modern formáját a híres párizsi Ladurée cukrászat mesterének köszönheti.
A mostani macaronok az eredeti Segítsüti-színekre hangolva készültek, és a színekhez igazodott a kávés-csokis, kókuszos és narancsos íz.
A licit nem a blogon, hanem a kezdeményezés honlapján - www.segitsuti.hu - egy egyszerű regisztrációt követően (nick és mailcím) lehetséges, a befolyt összeg pedig - éppúgy mint az eddigi akciókban - az utolsó forintig két kórházi osztályhoz kerül : a budapesti I.sz. Gyermekklinika Koraszülött Osztálya és a Szegedi Tudományegyetem Klinikája Koraszülött Osztálya a kedvezményezett.
Az adományok a Manócsomag Közhasznú Alapítványon keresztül jutnak el a kórházakhoz, a befizetett összeg leírható az adóalapból.
A fenti sütire licitálónak az ország területén - egy családi kiruccanással egybekötve - házhozszállítjuk a macaronokat - a postázást nem nagyon bírják - , de ha valaki inkább budapesti kirándulással kötné egybe a süti átvételét, akkor szívesen kalauzoljuk is a városban. Mivel a macaronok utálják a ködöt, párát és a nedvességet (nagyjából eddig az idei áprilist, májust, júniust és szeptembert), ezért az elkészítésükre (és átadásukra) egy napos őszi hétvége lenne a tökéletes.
A hihetetlen licitekre figyelemmel a nyertes beleegyezésével a licit 2. és 3. helyezettjének - ha vállalja az általa ajánlott összeg befizetését 60-60 db macaront sütök a fenti összeállításban - a nyertes pluszban bónusz Piszke ajándékcsomagot kap. (jerk fűszerkeverék, ribizlicurd, olivaolajban eltett rozmaringos aszaltparadicsom)
Hozzávalók: ( kb 30-35 darabhoz)
90 gr pihentetett tojásfehérje(kb 3 kisebb tojásból)
110 gr darált mandula/mandulaliszt
200 gr porcukor
3 dkg kristálycukor
A tojásfehérjéket 5 napig a hűtőben vagy 1 napig 20-22 fokon kell pihentetni, hogy elfolyósodjanak és veszítsenek a nedvességtartalmukból.
A mandulát legjobb kávédarálóban, porcukorral összedarálva finomra őrölni.
A fehérjéket a kézi mixer alacsony fokozatán lágy habbá verjük, és fokozatosan hozzáadjuk a kristálycukrot is. Nagyobb sebességre váltunk, fényes, kemény habbá verjük, épp addig, míg már nem csúszik ki a felfordított tálból.
Hozzáöntjük a mandulás-porcukros keveréket, néhány gyorsabb mozdulattal összekeverjük, majd lassan, forgatva addig keverjük egyneművé, míg lassan, sűrűn, szalagszerűen folyik le a kanálról, ha azt kiemeljük a tésztából.
A kávés macaronokba kerülő porcukorhoz 1 púpozott teáskanál porrá tört nescafét adunk, a por alakú ételfestékből két gyufafejnyi mennyiség szükséges a világosabb szín eléréséhez.
Legalább fél centis nyílású habzsákba töltjük, és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire kb. 2 - 2,5 cm átmérőjű "kabátgombokat" nyomunk. Ekkor a masszának még picit terülnie kell. Ha maradnak csúcsok, akkor a tepsit kicsit az asztallaphoz csapkodjuk, vagy enyhén nedves ujjbeggyel lelapítjuk a csúcsokat. Legalább egy órát pihentetjük, de párás időben ennek a duplája is szükséges.
130-140 fokra előmelegített sütőben 5-7 perc a macaron jellegzetes talpainak megjelenése, összesen pedig 15 perc a sütési idő. Ha a sütik teteje barnulna, akkor takarjuk le sütőpapírral a sütési idő harmadik harmadában őket.
Kihűlés után a sütőpapírt óvatosan húzzuk le a macaronokról.
Töltelék:
-kávés ganache
8 dkg étcsokoládé
0,8 dl tejszín
1 kk. nescafé
A tejszínt forraljuk fel, öntsük rá az apróra tördelt étcsokira, keverjük bele a nescafét és az egészet keverjük simára.
- kókuszos
8 dkg vaj
1 ek kókuszlikőr
1 ek. sűrű tejszín
2 ek. kókuszreszelék
A porcukrot és a kókuszreszeléket a kávédarálóban összeőröljük. A vajat habosra keverjük a lassanként hozzáadott tejszínnel és a likőrrel, majd belekeverjük a kókuszos porcukrot is.
-narancsos:
2 tojás sárgája
1 narancs reszelt héja
6 dkg porcukor
15 ml narancslé
15 ml narancslikőr
8 dkg vaj
A hozzávalókat simára keverjük, majd gőz fölött kevergetve kb. 10 perc alatt besűrítjük.
Amikor kicsit kihűlt, hozzákeverünk felolvadásig 8 dkg felkockázott vajat.
A macaronok tölteléke egészen minimális mértékben tartalmaz alkoholt, ha mégis aggályaid vannak, mert gyerekek is kapnának a sütikből, akkor természetesen - az íz megtartása mellett - az alkohol kimarad.
A blue curacao macaron engedélyezett, természetes alapú ételszínezékkel készült, igazából csak a segítsüti-kék kedvéért. Ha zavar a milligrammnyi mennyiség is, akkor a szín elhagyható.
Ugye megértitek, nem nagyon van a szívemnek kedvesebb jótékony cél a Segítsüti kezdeményezésnél, és hogy mennyire örültem, amikor az őszi sütisütő csapatban való részvételre felkért az ötletgazda-szervező nemisbéka.
Indul tehát a licit, 1000 ft-ról, a képen látható macaronokra is, három napon keresztül, a nyertes pedig kb. 90- 100 db sikkes francia mandulás sütit kap - jusson belőle többeknek is :).
A macaron édes, kívül roppanós, belül lágy mandulamasszából áll, tölteléke gyakran karakteres, kevésbé édes, és a mandula mellett ennek alapanyagai adják az aromáját. Hogy eredetileg francia vagy olasz eredetű-e, vita tárgya, az biztos, mai, modern formáját a híres párizsi Ladurée cukrászat mesterének köszönheti.
A mostani macaronok az eredeti Segítsüti-színekre hangolva készültek, és a színekhez igazodott a kávés-csokis, kókuszos és narancsos íz.
A licit nem a blogon, hanem a kezdeményezés honlapján - www.segitsuti.hu - egy egyszerű regisztrációt követően (nick és mailcím) lehetséges, a befolyt összeg pedig - éppúgy mint az eddigi akciókban - az utolsó forintig két kórházi osztályhoz kerül : a budapesti I.sz. Gyermekklinika Koraszülött Osztálya és a Szegedi Tudományegyetem Klinikája Koraszülött Osztálya a kedvezményezett.
Az adományok a Manócsomag Közhasznú Alapítványon keresztül jutnak el a kórházakhoz, a befizetett összeg leírható az adóalapból.
A fenti sütire licitálónak az ország területén - egy családi kiruccanással egybekötve - házhozszállítjuk a macaronokat - a postázást nem nagyon bírják - , de ha valaki inkább budapesti kirándulással kötné egybe a süti átvételét, akkor szívesen kalauzoljuk is a városban. Mivel a macaronok utálják a ködöt, párát és a nedvességet (nagyjából eddig az idei áprilist, májust, júniust és szeptembert), ezért az elkészítésükre (és átadásukra) egy napos őszi hétvége lenne a tökéletes.
A hihetetlen licitekre figyelemmel a nyertes beleegyezésével a licit 2. és 3. helyezettjének - ha vállalja az általa ajánlott összeg befizetését 60-60 db macaront sütök a fenti összeállításban - a nyertes pluszban bónusz Piszke ajándékcsomagot kap. (jerk fűszerkeverék, ribizlicurd, olivaolajban eltett rozmaringos aszaltparadicsom)
Hozzávalók: ( kb 30-35 darabhoz)
90 gr pihentetett tojásfehérje(kb 3 kisebb tojásból)
110 gr darált mandula/mandulaliszt
200 gr porcukor
3 dkg kristálycukor
A tojásfehérjéket 5 napig a hűtőben vagy 1 napig 20-22 fokon kell pihentetni, hogy elfolyósodjanak és veszítsenek a nedvességtartalmukból.
A mandulát legjobb kávédarálóban, porcukorral összedarálva finomra őrölni.
A fehérjéket a kézi mixer alacsony fokozatán lágy habbá verjük, és fokozatosan hozzáadjuk a kristálycukrot is. Nagyobb sebességre váltunk, fényes, kemény habbá verjük, épp addig, míg már nem csúszik ki a felfordított tálból.
Hozzáöntjük a mandulás-porcukros keveréket, néhány gyorsabb mozdulattal összekeverjük, majd lassan, forgatva addig keverjük egyneművé, míg lassan, sűrűn, szalagszerűen folyik le a kanálról, ha azt kiemeljük a tésztából.
A kávés macaronokba kerülő porcukorhoz 1 púpozott teáskanál porrá tört nescafét adunk, a por alakú ételfestékből két gyufafejnyi mennyiség szükséges a világosabb szín eléréséhez.
Legalább fél centis nyílású habzsákba töltjük, és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire kb. 2 - 2,5 cm átmérőjű "kabátgombokat" nyomunk. Ekkor a masszának még picit terülnie kell. Ha maradnak csúcsok, akkor a tepsit kicsit az asztallaphoz csapkodjuk, vagy enyhén nedves ujjbeggyel lelapítjuk a csúcsokat. Legalább egy órát pihentetjük, de párás időben ennek a duplája is szükséges.
130-140 fokra előmelegített sütőben 5-7 perc a macaron jellegzetes talpainak megjelenése, összesen pedig 15 perc a sütési idő. Ha a sütik teteje barnulna, akkor takarjuk le sütőpapírral a sütési idő harmadik harmadában őket.
Kihűlés után a sütőpapírt óvatosan húzzuk le a macaronokról.
Töltelék:
-kávés ganache
8 dkg étcsokoládé
0,8 dl tejszín
1 kk. nescafé
A tejszínt forraljuk fel, öntsük rá az apróra tördelt étcsokira, keverjük bele a nescafét és az egészet keverjük simára.
- kókuszos
8 dkg vaj
1 ek kókuszlikőr
1 ek. sűrű tejszín
2 ek. kókuszreszelék
A porcukrot és a kókuszreszeléket a kávédarálóban összeőröljük. A vajat habosra keverjük a lassanként hozzáadott tejszínnel és a likőrrel, majd belekeverjük a kókuszos porcukrot is.
-narancsos:
2 tojás sárgája
1 narancs reszelt héja
6 dkg porcukor
15 ml narancslé
15 ml narancslikőr
8 dkg vaj
A hozzávalókat simára keverjük, majd gőz fölött kevergetve kb. 10 perc alatt besűrítjük.
Amikor kicsit kihűlt, hozzákeverünk felolvadásig 8 dkg felkockázott vajat.
A macaronok tölteléke egészen minimális mértékben tartalmaz alkoholt, ha mégis aggályaid vannak, mert gyerekek is kapnának a sütikből, akkor természetesen - az íz megtartása mellett - az alkohol kimarad.
A blue curacao macaron engedélyezett, természetes alapú ételszínezékkel készült, igazából csak a segítsüti-kék kedvéért. Ha zavar a milligrammnyi mennyiség is, akkor a szín elhagyható.
34 megjegyzés:
Gyönyörűek!!!!
Asszem sikerült egyszerre lenyomnunk a bejegyzés közzététele gombot. :D Sok licitet kívánok!
Gyönyörűek ezek a segítsüti színek!
A bevezető pedig torokszorító, de láttam már a húgod blogjád,valóban pörögnek az ikrek!
De szépek lettek! Nagyon magas liciteket kívánok :)
Szia!
Én még sosem kommenteltem nálad, de ezt nem tudom szó nélkül hagyni. Elképesztően gyönyörűek. Én biztos, hogy licitálni fogok rájuk!
Gratulálok,
Kriszta
Piszke, ezek a makik egyszerűen gyönyörűek, és nagyon örülök, hogy látlak az új csapatban:).
vorosvar
Szerintem tarolás lesz ezekkel a csodaszép macaronokkal. Az emberek taposni fogják egymást, hogy megnyerjék a te sütijeidet! :)
:)))
Isteniek!!
ezek gyönyörűek! és milyen szépet írtál... annyira átérzem....
azta! gratulálok, gyönyörűek. emlékszem a tesódék történetére, remélem, most már tényleg minden rendben!
az írásod meg tisztára szabómagdás!!
drukkolok!!
p,j
Gyönyörűségesek!!!
Húúú, hát ezek tényleg fantasztikusak!!! :) Nem csoda, hogy első helyen áll! ;)
jaj piszke, ezek csodaszepek
Köszönöm csajok, úgy izgulok, az előbb ríkatott meg egy Cerny-s mentő az úton hazafelé...:(
fantasztikusak a macaronjaid, ezek tutira nem fognak rajtad maradni ;-) (egy másik macaron-fanatik)
Egyszerűen gyönyörűek!!!
Gyönyörű színeket komponáltál, és ha lehet fokozni, ezek a legszebb macaronjaid eddig!
Csodásak ezek a pasztell árnyalatú sütik:)
Imádom ezeket a képeket, egész nap idejárok nézegetni...egyenlőre viszont még nem merek belevágni a sütésébe, nagyon magasra tetted a mércét!
Nagyon szépek a macaronjaid! Már többször nézegettem a blogodon a receptjét, szeretnék vele megpróbálkozni én is, de ... Egyenlőre csak gyönyörködöm a Tiéidben! Fantasztikusak!!!!
"... segítsüti színekre hangolva" - zseniális! :)
Zsuzsa, Köszi az ajánlót :)
Lenka, ha megnézed a macaron címkés bejegyzéseimet, látod, hogy egyszer csak belevágtam...és csak a netről tanultam :)
az elsők még bénák voltak, sok hibával, a második próbálkozás jó lett és az nagy sikerélmény volt.
Igazából csak nagy precizitást igényel, és ha találsz egy receptet, ami beválik, akkor azon nem szabad változtatni. Sok egyéni ötletet nem bír el... jártam már meg..:)
Szia Piszke! Én ugyan elsődlegesen Ana bonbonjaira hajtok, de vigaszágon szeretnék még csokislinzert, citromos linzert, éspersze a Te macaronjaidat!!! A licittel kissé elkéstem mert 25000 tudnék adni értük, viszont azt már ugye nem engedi a rendszer:( Szerinted megoldható lenne valahogyan mégis??
Közben egyeztetettem Nemisbékával, és mivel nem megoldható (amiben igaza is van:)) ezért most licitáltam egyet, és remélem, ha túllicitálnak, vigaszágon megkaphatom:)
Szia, most írt nekem is nbk, és egyet kell értsek vele! De két vigaszágas hely van, úgyhogy cseppet sem esélytelen!
Piszke! Mit rontok el? A sütöben a macaronjaim ementáli sajttá változnak... Tiszta buborék lesz, pedig kicsapkodom belőle előtte a levegőt. A fehérje 4 napot ült a hűtőben és a mait a konyhában. Egy órát pihentek. Fogalmam sincs, mit rontok el, de már múltkor is így jártam...
Zsófi
Hát így látatlanban 2 dologra tippelek: nagyon párás a konyha levegője, és a kész massza felveszi a nedvességet a levegőből. A másik, hogy a keverésnél marad benne túl sok levegő - a kész masszának nem lehet semmi köze egy könnyed habos anyaghoz, inkább sűrű, lágyan folyó, mint egy házi tejföl, olyasmi az állaga.
A fehérje felverésénél a legkisebb fokozaton kell dolgozni a mixerrel, hogy nagyon apró buborékok legyenek csak benne. (Ezt nekem is nemrég mondta valaki, aki egy séftől hallotta)
Ma újra sütöttem. A fehérje az istenért se akart felverődni, kapott egy csipet sót, onnan ment. Majdnem kidobtam. Utána mégis bekevertem. Amíg pihentek a macaronok, megfogdostam őket, nagyon száraz lett a tetejük. Biztos voltam benne, hogy repedt habcsókokat kapok. Az eredmény?! Életem legjobb macaronjai, amelyek TÖKÉLETESEK lettek. Talpak gyönyörűek, függőlegesek, semmi faxni oldalra. Minden darab PERFECT.
Én ezt nem értem...
Zsófi
:))! Ilyenkor mindig megnyugszom, hogy hihető a recept...
Ha a tetejük száraz, az nem baj,akkor nem reped meg! (mert a belül termelődő gőz nem tudja áttörni, csak a Talpakat emeli)
Ma én is megsütöttem a második adagot a vigaszágasoknak.Minden ugyanaz volt: a mandulaliszt, ízesítők, sütő, tepsik, hőfok stb. Ezeknek: szebb és simább a tetejük, viszont a talpuk bár szép egyenesre emelkedett, visszaesett kicsit kivétel után is picit ki is mászott.
Ma duplája volt a páratartalom a múlt hetinek...
Megint sütöttem. Megint sikerült, de most egy cseppet kimásztak a talpak. Piros ételfestéket raktam bele, ami sajna folyékony volt. De ennek is örülök! Jelentem, a recept tökéletes!
Köszönöm!
Zsófi
Tapasztaltam ilyet erősebben, ha valami színezőanyagot többet raktam bele: pl. a matcha tea majdnem tönkretette. Nem bír el szerintem egy fél kávéskanálnál többet valamiért.
Mostanában úgy sütöm, hogy legalulra beteszek egy üres tepsit, mert a kimászást az is okozhatja, hogy túl erős az alulról érkező hő. És működik!
Szia Piszke!
A kókuszkrémbe mennyi porcukor kell? Nem látom, átsiklottam felette?
Köszi,Zsuzsi
Bocsánat lemaradtam...és a porcukor is rendesen..2 dkg és a kókuszreszelékkel kell összedarálni... de ízlés dolga, utána még lehet hozzáadni, bár a süti édes, nem hiányzik belőle a nagyon édes krém!
Megjegyzés küldése