Írhattam volna azt is, hogy lemon curd-del, de mikor a krémet főztem, erőteljes deja-vu érzés fogott el, és azután rá is jöttem, hogy ez igenis megtörtént már velem, ugyanis ezek szerint hosszú éveken keresztül a családunkban narancs curd-del töltött torta volt minden karácsonykor,(csak nem tudtuk), a receptet pedig apám egyik újságjából ollózta anyukám, ott lapított 364 napig a Túrós Lukács elejében, hogy azután karácsonykor elővegyük; mikor nagyobbacska voltam, akkor nekem kellett mindig a tojássárgáját a gőz fölött besűríteni a cukorral meg a narancsok levével.
Vajon a fentiek mind annak a körülménynek a relativizálódására íródtak, hogy ilyen sznob macaronsütögető vagyok, ráadásul lemon curd-del, és ennek ellenére remélem, hogy megbocsátható valamennyire, ha már egyszer rendes, tisztességes, nemsznob közép-európai mákkal is kipróbálom, amit a hanyatló nyugat tévesen Kelet-Európa ópiumának hisz...??
:D
Már régóta forgattam a fejemben ezt az ízkombinációt, sőt ajándékba is akartam vinni valahova, csak azután lemaradt, pedig most a vadonatúj szigorúantilosmástdarálnibenne kávédarálóm olyan mandulalisztet tudott produkálni, amilyet álmomban sem gondoltam, holott Fodor Sándor chef jóvoltából már tudok egy tuti mandulaliszt beszerzési helyet is. Ezután már csak a mákdaráló utálatos összeszerelése volt hátra, de arról meg mindig az jut eszembe, hogy biztos kínai kohósalakból készült (igen, mákdaráló, kínai termék ez is), és egy Geiger-Müller számláló biztos nagyon visítozna tőle, ezért én nem nagyon szeretek a közelébe menni. Arról nem is beszélve, hogy mákot darálni lassú és utálatos tevékenység, túltesz még a sajtreszelésen is.
Az előre darált mandula és mák megkönnyítette a sütést, effektíve 10 perc munka volt vele, plusz sütéskor odafigyelni a sütő sütés közbeni kihűtésére.
A receptet nem írom le, az itt megtekinthető, egész adaghoz 2,5-3 dkg darált mák kell, annyival kevesebb mandula, mert a mák nagyon magas olajtartalmú és elnehezíteni pluszban a masszát. Még így is határeset, látszik, hogy a macaronok talpai nem igazán magasak. Viszont a mandula tökéletes darálásának köszönhetően (szerintem) teljesen tömör szerkezetű a süti, semmi airbag.
Ja és hogy milyen lett?? A mák és a citrom nagyon jó páros, itt is működött, a klasszikus csokis ganache-sal töltött után nekem ez most a kedvencem, és narancs vagy vérnarancs krémmel is ki fogom próbálni.
Vajon a fentiek mind annak a körülménynek a relativizálódására íródtak, hogy ilyen sznob macaronsütögető vagyok, ráadásul lemon curd-del, és ennek ellenére remélem, hogy megbocsátható valamennyire, ha már egyszer rendes, tisztességes, nemsznob közép-európai mákkal is kipróbálom, amit a hanyatló nyugat tévesen Kelet-Európa ópiumának hisz...??
:D
Már régóta forgattam a fejemben ezt az ízkombinációt, sőt ajándékba is akartam vinni valahova, csak azután lemaradt, pedig most a vadonatúj szigorúantilosmástdarálnibenne kávédarálóm olyan mandulalisztet tudott produkálni, amilyet álmomban sem gondoltam, holott Fodor Sándor chef jóvoltából már tudok egy tuti mandulaliszt beszerzési helyet is. Ezután már csak a mákdaráló utálatos összeszerelése volt hátra, de arról meg mindig az jut eszembe, hogy biztos kínai kohósalakból készült (igen, mákdaráló, kínai termék ez is), és egy Geiger-Müller számláló biztos nagyon visítozna tőle, ezért én nem nagyon szeretek a közelébe menni. Arról nem is beszélve, hogy mákot darálni lassú és utálatos tevékenység, túltesz még a sajtreszelésen is.
Az előre darált mandula és mák megkönnyítette a sütést, effektíve 10 perc munka volt vele, plusz sütéskor odafigyelni a sütő sütés közbeni kihűtésére.
A receptet nem írom le, az itt megtekinthető, egész adaghoz 2,5-3 dkg darált mák kell, annyival kevesebb mandula, mert a mák nagyon magas olajtartalmú és elnehezíteni pluszban a masszát. Még így is határeset, látszik, hogy a macaronok talpai nem igazán magasak. Viszont a mandula tökéletes darálásának köszönhetően (szerintem) teljesen tömör szerkezetű a süti, semmi airbag.
Ja és hogy milyen lett?? A mák és a citrom nagyon jó páros, itt is működött, a klasszikus csokis ganache-sal töltött után nekem ez most a kedvencem, és narancs vagy vérnarancs krémmel is ki fogom próbálni.
19 megjegyzés:
P. Hermé bejelentkezett már hozzátok családlátogatásra?
miért vagyok ennyire nyúl, hogy megcsináljam?? mindig elhatározom, ha látok valahol, hogy biztos meg tudom csinálni, de aztán elszáll a bátorságom. no meg az is jó kérdés hol kapok mandulalisztet, és még mákdarálóm sincs... :(
a mák-citrom párosítástól kész vagyok, imádom! :)
Magyar Elek: Az ínyesmester szakácskönyve cimu konyvben "citrom vaj" neven szerepel a lemon curd.
Már az előző adagtól is el voltam ájulva, csak akkor nem olvastam végig időhiány miatt, most pótoltam. Nem semmi munka volt mindezt leírni, köszi szépen. Ez a citromos-mákos verzió méginkább kedvemre való lenne, tán nekiugrok a közeljövőben.
öhöm izé, átszaladhatok egy próbakóstolásra? csak nehogy vaktában dicsérjem :-)
N
én most karácsonyra kaptam darálót és nagyon-nagyon finomra tud darálni mindenfélét. attól félek, vészesen közeleg annak az ideje, amikor nekiállok macaront sütni :)
ez a mák-citrom kombó biztos nagyon-nagyon jó lehet. imádnám.
No ez jöhet!!! A citromkrémtől biztosan nem túl édes és a mák a kedvencem. Gyönyörű lett!
Szerintem direkt sokkolsz minket ezekkel a macaronokkal,hogy álljunk neki végre,ne csak te küzdj velük:)
Nagyon szép lett!Na ez az ami nekem soha nem sikerül ilyen szépre ...
Isteni lehet!
Csodaszepek lettek!
Jelentem, én mint új macaron mániás, elájultam a kép láttán. Mák és citrom? Tökéletes. A kép mesés, én meg mindjárt összeszedem magam...
Gyönyörűűűű!
Vettem mandulalisztet, már csak egy nagy elhatározásra van szükségem :)
Köszönöm mindenkinek :) Tessék, tessék kipróbálni. Ha sikerül az sikerélmény, ha nem tökéletes, akkor meg sikerül a legközelebb. Egy képviselőfánk kényesebb dolog szerintem...
SL, még nem jelentkezett be a Mester, de végül is ha nem fér bele az idejébe, és csak egyszerűen meghívna meghívna, azzal is elégedett lennék :DD
Niki, ezt akartam a borvacsorára vinni, de az idő.. majd legközelebb!
emelem kalapom! gyönyörűek.
Nahát, azé' a talpuk nekik, hát tényleg, de ciki...
Szóval kész vagyok tőled. Hogy ilyenekkel bírsz macerálkodni. Pisztollyal nem tudnának rávenni.
Gyönyörűek.
(csak a talpa, na:))), kicsit sem vagy maximalista)
Csak annyit mondok, április 12-14 között. Ha lehet, vérnarancsosat szeretnék, vagy narancsosat, de a citromostól is összefut a nyál a számban. És annyit írok, amennyit csak akarsz, meg akkor, amikor akarod. És ha most nem törölsz, úgy veszem, hogy beleegyeztél!
ok Vesta, deal...
Cseke tudod hogy a kritika kell, az építi az embert!! Az önkritika meg méginkább. És akkor meg lehet álszerénykedni is ;)
Most már tényleg szeretnék egyszer macaront kóstolni.
Így aztán megszánhatnád a nulla idővel rendelkező ikres hugicádat, hogy alkalomadtán bedobsz belőle kóstolót... csak egyetlen egy darabot!!!! :-) vagy ez csak frissen jó? Egyáltalán mi az a macaron??? :-))
Ha!..nem olvasod rendszeresen a testvéred blogját, azér' nem tudod mi az!!
Megjegyzés küldése