2016. augusztus 11., csütörtök

Mozzarellás-fokhagymás minizsemlék



Rendben, hogy most ideális az idő a sütéshez, de ezek a zsemlék a kánikulában sem voltak vészesek, mivel a méretük miatt nagyon gyorsan, alig 20 perc alatt készre sülnek. Legeslegjobbak persze szinte azonnal, melegen, amikor még nyúlik belül a sajt, fényesen csordogál lefele a kis bucikon a vaj, és  a friss fokhagyma meg a petrezselyem illata minden harapásnál érezhető.
Mondhatnám, hogy jó hozzá valamilyen saláta, de nem, ehhez csak egy nagy bögre hideg tej vagy pohár sör illik igazán.

 Hozzávalók: (16 darabhoz)

0,5 dl langyos víz
2,5  dkg élesztő/1 cs szárazélesztő
1 ek.cukor
45 dkg liszt (+/-5 dkg)
2,5 dl langyos tej
8 dkg   olvasztott  vaj
1 tk.só
1 csomag mini mozzarella
-a tetejére:
2 dkg olvasztott vaj
2 gerezd fokhagyma
egy ek. aprított petrezselyemzöld





Az élesztőt 10 perc alatt megfuttattam a cukros, langyos vízben. A tejet is meglangyosítottam, azután a só kivételével minden hozzávalót összekevertem és 6-8 percig dagasztottam. Csak a végén dagasztottam bele a sót. Ekkorra kellemesen ruganyos, csak egy picit ragadós tészta lett belőle. Kivajazott, folpackkal szorosan lezárt tálban langyos helyen egy órát kelt, majd átgyúrtam és 16 egyenlő részre osztottam, úgy gombócoltam, hogy a közepükre benyomtam egy mini mozzarellát, jól összecsíptem a zárásnál, és az alulra került, amikor a   sütőpapírral bélelt kerek, 30 cm-es átmérőjű fém sütőlapra  raktam - jó ujjnyi helyet kihagyva közöttük -  a gombócokat. Fél órát kelni hagytam.
180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranylóra sültek, a sütőből kivéve  kentem meg az összezúzott fokhagymával és petrezselyemmel elkevert vajjal.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails