2016. május 3., kedd

Cheddaros csavart csiga



Pár hete rendszeresen készül ez a csiga nálunk, és emelni is kellett már az alapanyagok mennyiségét, mivel pillanatok alatt bevacsorálják a Népek, és követelik a másnapi tízórai-adagot is belőle.
Az egészen tempós elkészítést egyrészt a porélesztő biztosítja, másrészt pedig ez az elég hihetetlen technika, a 10 másodperces dagasztás, amit évekkel ezelőtt próbáltam már  -  például ennél a lilahagymás-olívabogyós kenyérnél  - és nagyon meggyőző volt, ideje volt leporolni a receptet. Igaz, a hétköznapokban a 4x10 másodpercet lerövídítettem, meg nem is főzök vizes-lisztes alapot sem, de így is szuperkönnyű, foszlós, pihe-puha péksüti lesz belőle.


Hozzávalók:
(kb. 10 db csigához)

40 dkg liszt
7 gr szárazélesztő
2,5 dl tej
1 kk. cukor
5  dkg vaj
1 tk só
15 dkg vörös cheddar

A lisztet elkevertem a sóval,  meglangyosítottam a mikróban, a közepébe mélyedést csináltam, beleszórtam a cukrot és a szárazélesztőt, a langyos tej felét hozzáöntöttem, és hagytam felfutni. Hozzáadtam a többi tejet, és a megolvasztott vaj nagyobbik felét.



Csak annyit dagasztottam a kézi mixer dagasztókarjával, amíg összeállt a tészta, majd kézzel gyorsan simára gyúrtam. 10 percet letakarva pihentettem a munkalapon és közben 10 másodpercet (igen, másodpercet) gyúrtam, újabb 10 perc, újabb 10 mp dagasztás és kész, lehetett nyújtani: 40 x 20-25 cm-es méretűre.

Ezután megkentem a maradék olvasztott vajjal, ráreszeltem a sajtot, kicsit megnyomkodtam, majd kb. 2 cm széles csíkokra vágtam. A csíkokat ferdén megsodortam (könnyebb, ha mindkét végéről sodorjuk) , azután csigába tekertem, a külső végét középre kanyarítottam és hozzányomtam a közepéhez. 20 perc sütés után kész a légies, vajas-sajtos csiga.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails