2016. április 14., csütörtök

Napfényes citromos pite


Van pár lemon pie recept a blogon, de ennek nem ér egyik sem a poros nyomába. Nem véletlenül, mert a recept a Stella Parkstól származik, aki BraveTart néven vezetett blogot, 2012-ben az Év Fiatal Cukrásza címet is elnyerte, és egy  étteremben pastry chef-ként dolgozott. És bár a blogra új recepteket már nem rak fel, de írja a könyvét és közben a Serious Eats-re készít tökéletes(ített) recepteket: és ő azután tényleg nyugodtan kiírhatja a címben, hogy "A tökéletes...". Minden cikk két részből áll: mit-hogyan-miért, részletes (sokszor kémiai/fizikai/biológiai) magyarázatokkal, és külön maga a perfekt recept.
A blogjáról van például ez a szuper karamellkrém, amit csináltam azután csokis, kókuszos (kókusztejes) és puncs verzióban is pl. a méteres kalácshoz vagy az expressz házi vajas-leveles tészta.

Ez a szimpla - és a hőmérőzésen túl - iszonyat egyszerűen elkészíthető klasszikus citromos pite valójában egy citromos ízorgia: a sok tojás ellenére az íze egyáltalán nem tojásos, nem is édes, nem is savanyú, teljesen kerek, olyan színvonalú, hogy egy desszerttányéron is megállná a helyét mindenféle morzsákkal, habokkal, egyebekkel megcifrázva. És bár 20x20-as méretben készül, a töménysége miatt nagyon kiadós, 2 kicsi kocka,egy kis tejszínhab, esetleg eper, és elégedett hátradőlés.

A krémből egy tojássárgáját lecsaltam, -  épp egy doboz tojásom volt itthon -  és emiatt csökkentettem a többi hozzávalót is arányosan, kivéve az egész tojásokat, és így is rendben volt.

Hozzávalók: (20x20 cm-es formához)

-a tésztához:
12 dkg liszt
6 dkg porcukor
11 dkg hideg, felkockázott  vaj
fél csapott  kk. só
2 biocitrom lereszelt héja

-a citromkrémhez:
3 egész tojás (M-es)
7 tojássárgája
25 dkg cukor
csipet só
5 biocitrom lereszelt héja
2,8 dl frissen facsart citromlé ( ez nekem  pont kijött az összesen 7 citromból)

A formát sütőpapírral béleltem, úgy, hogy a két szembelévő oldalán túllógjon a papír - így ki lehet emelni majd a kész sütit a formából. 
A tészta hozzávalóit késes robotgépben morzsássá pörgettem, beleszórtam a tepsibe és egyenletesen a belenyomkodtam. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt aranybarnára sütöttem.
Lehet folytatni a sütést a krémmel ezután, de akár egy napot is várakozhat a további műveletekre, csak be kell fóliázni a tepsit, ne száradjon ki a tészta.

Sorban összekevertem a krém hozzávalóit és egy vastagabb aljú lábasban 3 percig kis lángon kevergettem. Ekkor épp csak melegnek kell lennie. Ezután közepesre vettem a lángot és a rugós habverővel folyamatosan kevergetve (kb. 7-8 perc alatt) sűrűre főztem. Ekkor az ételhőmérő elérte a 75 fokot, a krémet  levettem a tűzről és a tésztára öntöttem, egyenletesre simítottam. Lefedtem a tepsit alufóliával és 10 percig 175 fokon sütöttem.
A sütőből kivéve levettem róla az alufóliát, hagytam szobahőmérsékletűre hűlni, majd újra letakarva hűtőbe raktam. Legalább egy óra szükséges ahhoz, hogy jól áthűljön.

Ezután: aligcukrozott tejszínhab, eper.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails