2014. január 15., szerda

Töltött káposzta



Biztos rengetegen vannak, akik még soha nem főztek töltött káposztát, hanem hazamentek az anyukájukhoz, jól bekáposztáztak, vittek azután kisdobozban, nagydobozban vissza-haza, kollégiumba, albérletbe, kislakásba, mélyhűtőbe, hogy csak elő kelljen venni, ha ehetnéjük van. Sokáig mi is így csináltuk, de azután eljött az ideje annak is, hogy legyen "saját" töltött káposztánk. Ami egyrészt olyan, mint otthon, de mégse, mert mi jobban bírjuk a kevésbé diétásat, zsíros tejfölöset,  csípőset,  füstöltet. Emellett az én mániám a cuki kis töltelék, amit egy barátunk nagymamájától lestem el, aki a világ legjobb szabolcsi töltöttkáposztáját főzte.

Sokan  írják, hogy a blogot tulajdonképpen csak saját maguk szórakoztatására, meg azért írják, hogy meglegyenek a receptjeik egy helyen a neten. Hát, én nem ezért írom, és soha nem is ezért írtam - akkor nem lenne nyilvános, sőt akkor elég lenne a Zinternet helyett egy kockás füzet. De ez a recept kivétel, mivel pár éve főztem először, és azóta is minden évben emlékezetből próbálom összeszedni, hogy is készült tavaly - főleg a mennyiségekkel van gondom, és folyton telefonálnom kell az anyukámnak, a helyes hús-rizs-paprika arány sürgős meghatározása miatt, a kolozsvári jelleget pedig egy ezeréves kitépett újságmellékletből szedtem Frank Júlia receptje alapján, és persze ezt is elkevertem már valahol, és mindig karácsony előtt kezdek vad, de eredménytelen kutatásba utána - na ezért is jobb a Zinternet. De mostantól meglesz minden egy helyen. ( Egyébként irtózatosan finom ez a töltött káposzta, úgyhogy azért ki lehet próbálni is :)

Hozzávalók: (20-24 kicsi töltelék lesz belőle - ez kb 8-10 személyes adag)
- a töltelékhez:
75 dkg darált sertéshús - leginkább lapocka
10 dkg rizs
2 pici egész tojás
3 tk. édes pirospaprika
1 csapott kk. bors
2-3 nagy gerezd fokhagyma, fokhagymaprésen átnyomva
1,5 tk só

1,25 dkg savanyú káposzta
1 nagy savanyított káposztafej
25 dkg füstölt oldalas
25 dkg csípős füstölt kolbász 
1 nagy fej vöröshagyma
2 tk édes pirospaprika
1 tk őrölt csípős paprika
4 tk. borsikafű (csombor)
2 tk. kakukkfű
6-8 ek zsíradék (én olajat használok)

5 dl 20%-os  tejföl
3dl víz
1 tk só


 A sütőt 200 fokra előmelegítem.
A töltelék hozzávalóit összekeverem. A káposztát szűrűbe rakva kicsit leöblítem, kicsavarom. A káposztafejről leveszem a leveleket, azokat is leöblítem, lecsorgatom.
Egy mély, cm magas falú, x-es tepsit sütőpapírral bélelek. Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megfuttatom, a tepsi aljára rakom, megszórom a piros és csípős paprika és a borsikafű felével, rárakom a káposzta felét.

A káposztalevelekből kivágom a torzsát, és a vastagabb részeket - így a nagyobb levelek két pici töltelékhez is elegek lesznek. Egy evőkanálnyi töltelékkel hosszúkásra csavarom fel a káposztaleveleket, a két végét a leveleket a töltelékig behajtva és benyomva zárom le és a tepsibe sorakoztatom. A töltelékek közé rakosgatom a feldarabolt oldalast és füstölt kolbászt, majd jön a káposzta másik fele takarónak.

A tejfölt, a fűszerek másik felét, illetve a kakukkfüvet és a vizet elkeverem, meglocsolom vele a káposztát és a tepsit egy nagy sütőpapírral lezárom (az alufólia nem jó, mert a káposzta savassága kikezdi). 3 óráig üldögél a sütőben, szoktam alá  egy-egy óra múlva kevés vizet pótolni, mert a sütőpapír nem zár tökéletesen.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails