2010. szeptember 13., hétfő

Parmezános-rozmaringos keksz



Nagyon csúszik... Az eddigi legjobb borkorcsolya, amit valaha csináltam, esetleg a mákos-szezámos vagy a tejszínes-paprikás jöhet versenytársként szóba. Négy ember és két üveg bor felett nyugodtan duplázzuk az adagot, el fog fogyni.

Hozzávalók:

12 dkg vaj

16 dkg liszt

fél tk. só

10 dkg reszelt parmezán/grana padano

2 kk. apróra vágott rozmaring

Kivételesen nem hideg, hanem szobahőmérsékletű vajból indulunk ki, de nagyon kell vigyázni, nehogy túlmelegedjen, mert akkor megég majd a keksz.

Szóval a szobahőmérsékletű vajat kézi mixerrel 1 perc alatt habosra kevertem, majd a mixer legkisebb fokozatán hozzáadtam a sót, a rozmaringot, a sajtot, majd még mindig a mixerrel, lassan keverve a lisztet - így is száll kissé - , míg morzsás állagot nem kaptam.
Lisztezett munkalapon kézzel gyorsan homogénné gyúrtam és kb. 4 cm átmérőjű, 22-25 cm-es rúddá formáztam. Folpackba csavarva egy órát pihentettem a hűtőben. ( De maximum 4 nappal előre is el lehet készíteni.)

A rúdból éles késsel egy centinél kicsit vékonyabb köröket szeleteltem és sütőpapírral bélelt tepsiben, 190 fokra előmelegített sütőben 22 perc alatt aranyszínűre sütöttem őket. ( Egy ekkora adag épp belefér egy nagy gáztepsibe, mert nőnek is sütés közben.)

Ina Garten receptje eredetileg kakukkfűvel.

5 megjegyzés:

Ms. Poppy írta...

Micsoda gyönyörű és étvágygerjesztő fotó! Kekszet nem láttam még ilyen szépnek.:)

Ildy írta...

Szuper!
El tudom képzelni egy egyszerű olívaolajos fokhagymás tésztára morzsolva is.

Piszke írta...

Köszönöm :)! Pedig igazán szerény külső, a belső sokkal ütősebb.

Ez a tésztás nagyon jó ötlet, mert nagyon aromás a keksz a sajttól és a rozmaringtól.

Sajtkukac írta...

Bizony milyen finom volt! meg a bor is! Na meg a társaság ;-)

Planet Susannia írta...

" Saját levében" függővé tett, mikor hozott nekünk ebből a remek kekszből. A pogácsa huszonegyedik századi verziója. Mivel rozmaring mindig nő a teraszon és az összes több hozzávaló is abszolút bézik, része lesz az életünknek. Ezer hála és köszönet!
Minden sóst és sajtost kenterbe ver számomra.

Related Posts with Thumbnails