2009. július 12., vasárnap

Paradicsom granita és Toscana - VKF! XXVI.



Hőség, s ráadásul még a grill is melegít. Valami hideg - ez jutott eszembe, mikor Vesta kiírását olvastam. Valami hideg innivaló, de gyorsan. De ne legyen édes, ne legyen buborékos - Bloody Mary, igen!!
Sajnos itt annyira megakadtam, hogy egyszerűen nem tudtam gondolatilag továbblépni - vagy vissza - az előételhez, mert egyfolytában csak Nigella jó barátnője (ld. Nigella Bites) lebegett a szemem előtt. Így azután úgy gondoltam, kettéválasztom: legyen belőle előétel, meg mellé egy hozzáillő ital. Hideg is, előétel is, ital is, szerintem megfelel a kiírásnak.


Hozzávalók:

- A granitához ( 4 személyre)

0,6 kg paradicsom

1 kk.cukor

1 nagy csipet só

bors -pár tekerésnyi

2 ek.balzsamecet

pár lévél bazsalikom


A paradicsomok alul keresztbe bevágtam és egy percre forró vízbe merítettem őket, így könnyen lejött a héjuk. Felvágtam, kimagoztam mindet, és a többi hozzávalóval elkeverve pár órára hűtőbe tettem. Ezután turmixoltam, fagyasztóba raktam kétszer 2 órára, közben és a végén átkevertem, és tálalás előtt pedig apróra vágott görögbazsalikomot (mert az nő a kertben) tettem még a jégkásához. De ha egy-az-egyben napokkal előbb lefagyasztjuk, tálalás előtt állni hagyjuk egy negyedórát, majd gyorsan bedobjuk a turmixba vagy az aprítógépbe, ugyanolyan tökéletes - bár lehet ezzel megszegjük a Házi Granitakészítés Nagy Aranyszabályát, és akkor még az alacsony fokozaton 1 percig mikrózásról még nem is beszéltem...

Komolyra fordítva a szót, a fűszerezéssel óvatosan bánjunk, mert hidegen sokkal intenzívebbek az ízek.







- A vodkakoktélhoz ( 4 személyre) :


2 dl vodka

1 kis citrom fele

1 ág rozmaring

néhány levél bazsalikom







A vodkát a jól megmosott, feldarabolt, kicsit megszurkált citromra és a fűszernövényekre öntöttem, és egy kisebb üvegben lezárva két napra a hűtőbe tettem.

Ezután leszűrtem, jégkockával összeráztam (magyarul shakeltem) , és poharakba töltöttem.

Ez magyarul vodka-infúzió, és rengeteg izgalmas recept található a neten, ha valaki csak úgy magában nem nagyon bírja a vodkát. Ha a jégen hagyjuk egy kicsit, (bár ez állítólag bűn) akkor kicsit long-drink jellege lesz, de ha már muszáj, akkor inkább egy kis szóda.

A nézetek megoszlanak, hogy meddig kell áztatgatni a fűszernövényeket, 2 naptól szerintem enyhe, kellemes aromája lesz, de egy kicsit meg szoktam dörzsölgetni is a rozmaringot és a bazsalikomot.


A recept nagyjából innen(fokhagyma szerintem nem kell bele) és innen.




7 megjegyzés:

Cserke írta...

Te vagy az én emberem.
De hát tudtam én ezt eddig is.

Piszke írta...

Mary, szintén?? :D

Vesta írta...

Az utóbbi két napban kezdtem aggódni amiatt, hogy a gasztroblogger csak eszik, de nem iszik szinte semmit! Végre egy reménysugár!

Piszke írta...

Ilyen melegben muszáj pótolni a folyadékveszteséget!! :)

Cserke írta...

Az is, de ez a vodkás cucc sem kutya:)

És http://eteto.freeblog.hu/archives/2009/07/15/Vandordijak_lemaradasok/

Unknown írta...

Izgalmas mindkét recept! Ez a vodka-infúzió nagyon jól hangzik, ki fogom próbálni! ;)

Piszke írta...

Beatbull, ha rákeresel a receptben lévő linken, rengeteget fogsz találni jópár zöldfűszer variáció van!

Related Posts with Thumbnails