2007. június 3., vasárnap

Paella - VKF V.


Paella ezerféle van. Nálunk egy spanyol nyaralás óta van műsoron, mikor a halpiac csak helyiek által látogatott kifőzdéjében először kóstoltuk. Ott még a különféle tengeri ízeltlábúakat is meg tudtam enni benne, de itthon következetesen kihagyom az efféléket a receptből.
Amikor elolvastam a VKF újabb fordulójának kiírását, azonnal tudtam, hogy az uram anyukájától (anyósom, de ezt a szót én nem szeretem) kapott, tavaly ősszel Spanyolországból hozott sáfrány csak erre az alkalomra vár a konyhaszekrényben. A sáfrány a krókuszok rokona, 1 kg fűszerhez 100ezer virág bibéjét kell összegyűjteni. Intenzív sárga színt és semmivel össze nem téveszthető ízt ad az ételeknek. Nekem egy fél grammos dobozka jutott, "6-12 platos", szólt a felirat, így negyed gramm került a nagy teflonserpenyőmbe.

Hozzávalók:

20 dkg rizs
15 dkg sertéshús
10 dkg virsli
30 dkg csirkehús
2 zöldpaprika
4 paradicsom
5 ek olívaolaj
2 fej vöröshagyma
10 dkg olivabogyó (mi a zöldet szeretjük)
2 chilipaprika
8 db scampi (már aki szereti)
2 doboz kagylókonzerv
15 dkg zöldborsó
4 gerezd fokhagyma
sáfrány 0.25 gr

kb 2-3 dl. húsleves

A rizst előre megfőztem és leszűrtem. Amíg főtt, felaprítottam a hagymát; a paprikát, a paradicsomot, a sertéshúst és a csirkemellet kockákra vágtam, a virslit és a csilipaprikát felkarikáztam.
Az olivaolajon megpároltam a hagymát, aztán átpirítottam rajta a húsokat, ráöntöttem fél dl húslevest, kicsit megsóztam és kb. 10 percig pároltam fedő alatt. Ezután belekerült a zöldpaprika és a csili, további húsleves, és párolódott tovább kb. újabb tíz percig. Ezután felgyorsultak az események: jött bele az olivabogyó, a virsli, a paradicsom,a megfőtt rizs, a zöldborsó, az átnyomott fokhagymagerezdek és a maradék húsleves, amibe belekevertem a sáfrányt. Itt már csak addig rotyogtattam, amíg a zöldborsó kész nem lett, és mivel idei zsenge versenyzett, ez megint nem tartott soká. Csak a végén kevertem bele a kagylót, nehogy szétfőjön.
Kötelező hozzávaló a friss kenyér és valami jóféle vörösbor.
Az időzítés azért fontos, hogy ne járjon senki úgy, mint én most: a rizs olasz ételnek hitte és rizottósodott.
Szerintem 6 embernek is elég lehet, de nálunk másfél étkezésre elfogyott, pedig a gyerekek rántott húst ettek.

A recept forrása (némileg felülvizsgálva) a HÉRA Főzőkönyv (!) , a virsli okát senki ne kérdezze.
Szóval ez egy Paella HERA Főzőkönyviana.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails