2007. június 15., péntek

Eperdzsem és társai


Gyerekkoromban természetes volt, hogy mindig otthon készülnek. És persze hagyományos, lassú és munkaigényes módon. Ma már én is el tudok dicsekedni a kamrapolcommal, de bevallom, ez azóta van így, mióta megjelentek a pektines gyorsbefőzők.
Az eperdzsem az első, most hétvégén nagy lélegzet -mert nincs magozóm- a vegyes (50-50%, nagyon finom!!!!) cseresznye-meggy, sárgabarackból rengeteg kell, mert azt lazán bekanalazza mindenki üvegből is, és még némi őszibarack.
A dzsemesüveg-logisztikai problémát - vagyis honnan szerez valaki ilyen üveget, ha egyszer boltban nem vesz dzsemet-lekvárt - megoldja az, hogy még sose tudtam annyit csinálni, hogy tavasszal ne kelljen érte boltba menni. Ja és ajándéknak is kiváló, mindenki elájul, aki még nem olvasta egyetlen 2:1-es dzsemfix használati utasítását sem.

így készül:

A megtisztított, megmosott hibátlan gyümölcshöz kilónként fél kg cukor jár. A gyümölcsöt krumplitörővel töröm össze, de darabosra hagyom ( kb. fele darabos marad), mert a legjobb ezekbe harapni a vajas kalácson egy depressziós téli reggelen.

A gyümölcsöt, cukrot, és a 2:1-es dzsemfixet az utasítás szerint felfőzöm. Közben a tisztára mosott üvegeket úgy fertőtlenítem, hogy egy lapos lábasba kétujjnyi vizet teszek, belepakolom az üvegeket, amikben szintén kétujjnyi víz van, és szépen felforralom. Melléjük rakom a fémtetőket is. Amíg fő a dzsem (kb.5 perc), addig az üvegek is kigőzölődnek, plusz jól átforrósodnak, ami nem hátrány, mert így nem repeszti szét őket a forró dzsem.
Az üvegekből -próbálván elkerülni a harmadfokű égési sérüléseket - kiöntöm a vizet,a dzsemet pedig úgy porciózom, hogy mindig egy-egy-egy merőkanállal rakok mindegyikbe, szintén az elrepedést megelőzendő.
Tető rácsavar és 5 perc fejenállás. (mármint az üvegeknek)
Murphy itt is lesben áll, tehát tuti, hogy az előkészített üvegek egyike nem fog megtelni teljesen, ( a képen a hátsó), az mehet a hűtőbe, 2 nap alatt nyoma vész.

Leírni tovább tartott, mint megcsinálni. Felbontás után hűtőben tartjuk.

Jó,jó, van benne gyümölcspektin meg kálium-szorbát, de ennyi egyszerűen kell a gyerekek egészséges fejlődéséhez . :-) A rövid ideig tartó főzési idő miatt az íze majdnem teljesen a friss gyümölcsé, annak a kevesebb mennyiségű cukor pedig szintén jót tesz, a vonalainkról nem is szólva.
A képen az előőrs, amikor szembetalálkoztam a piacon egy adag lélektani határ alá esett árú eperrel.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails