Az eheti almás fejezet valójában már vagy két hetes, és az eddigi legjobb almáspite, amit csináltam - a nagymamám-féle, amit régesrég a sparheltban sütött rengeteg dióval a tetején, amit suttyomban le lehetett csipegetni a tetejéről, mikor már egy falatot se bírtunk enni a pitéből, sajnos nem hozható vissza.
A tésztával biztosra mentem, ebből a meggyes.marcipános pitéből jött, és mivel nyersen akartam beletenni az almát, ezt a kicsit mintázott tetejű variációt választottam (Good Foodban valami karácsonyi almás süti csillagokkal volt szaggatva, csak mondom -abszolút pénztárcabarát deszertötlet), hogy az alma ne áztassa el a tésztát. Volt még egy kis égetettcukor - fagyink, így dekadensen fagyival ettük - vacsorára.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 nagy tojás
csipet só
-a töltelék:
80 dkg golden alma
2 ek. vaníliás porcukor
aki szereti esetleg fahéj
-a tetejére:
2 ek. barackdzsem
A lisztet aprítógépben összemorzsásítottam a hideg vajjal, azután a porcukorral, sóval és a tojással gyorsan egynemű tésztát gyúrtam. ( Ha nem akar összeállni, kevés hideg vizet vagy egy ek. tejfölt vagy tejszínt lehet még beletenni.) Egy óráig a hűtőben pihentettem, azután kétfele osztottam, és mindkét lapot vékony 30X20 cm-es lappá nyújtottam. Az egyikkel kibéleltem a tepsit. Az almákat gyorsan meghámoztam, négybe vágtam, kimagoztam és uborkagyaluval vékonyra szeleteltem. Egyenletesen szétterítettem a tepsiben, rászórtam a porcukrot, azután beborítottam a másik tésztalappal. Ezt kisméretű levél alakú sütiszaggatóval szaggattam ki, a levélkéket pedig visszaraktam a süti tetejére.
180 fokos sütőben kb. 30 percig sült, az alma még szaftos maradt, és nem is száradt ki.A tetejét gyorsan megkentem még barackdzsemmel, és egy kis porcukorral szórtam. Majdnem forrón, ahogy a fagyi szépen csordogál kétoldalt a szeleteken, legjobb csak kiskanállal tolni....:)
2 megjegyzés:
Nagyon guszta! Annyira jól néz ki a teteje is. Biztosan nagyon finom volt!
Kipróbálva! Felfalva! Amennyire egyszerű, olyan nagyszerű! :)
Megjegyzés küldése