Legyen ez az első... Főképp, hogy a VKF! apropóján készült. És nem karamell. Ez felnőttfagyi, enyhén odakapatott cukorból egyszerre karcos és édes, kedvencem. Van akinek az Igazi Férfiak jutnak róla eszébe... Szigorúan tilos melléadni bármit, ami elnyomná a titokzatosan kétféle íze közül bármelyiket.
Hozzávalók:
20 dkg cukor
3 ek. víz
3 dl tejszín
3,5 dl tej
4 tojás sárgája
1 nagy csipet só
1 tk. vaníliakivonat
A cukort a vízzel közepes lángra tettem. Nem kell kevergetni, csak majd óvatosan irányítgatni, ha nem egyenletesen karamellizálódna. Addig pirítottam, amíg egészen sötét borostyánszínű lett, már épp érezni az illatán, hogy kezd odakapni: ekkor öntöttem hozzá a tejszínnel elkevert tejet. (Óvatosan, nehogy kifröccsenjen a forró cucc...!) Ekkor jól felbugyborékol, azután pedig pár percig kell még összefőzni, hogy a kissé összeugrott karamell beleolvadjon a tejszínes keverékbe.
Mikor már kissé visszahűlt (elbírja a kéz) a sóval elkevert tojássárgákhoz több részletben hozzákevertem, és újramelegítve (forrnia nem szabad) kb 6-8 perc alatt kicsit besűrítettem,hozzáadtam a vaníliakivonatot, jól behűtöttem.
Ezután lehet fagyigépbe tenni, követve a Szokásos Eljárást, de egy kézi robotgéppel 4x5ször fagyás közben átkeverve is tökéletes lesz.
Nagyjából Dorie Greenspan: Baking from my home to yours könyvében található receptje alapján.
6 megjegyzés:
Nagyon finom fagyi lehet! A karamell nagyon finom jellegzetes ízvilág,bármibe téve erős aromát ad, ami igencsak jó!
Tegnap vettem fagyigépet és ezzel avattam fel! Össznépi ujjongás volt az eredmény, ezer hála a csodás receptért!
Mi egyszerűen eldugtuk a gyerekek elől. Este eszegetjük, mikor már nyugi van :D
Mi is zugfagyizók vagyunk :))).
Én szépen követtem a leírást - de nem akart borostyán színű lenni. Amikor már beleragadt a fazékba, akkor levettem, s lekaparásztam. Nagyon sokat keverte a gép, mégsem állt össze. Raktam bele fahéjat és reszelt citrom héjat, talán az nem rontotta el.... Most formába öntöttem, reggelig megfagy.... finom, de nem állt össze :( (szomorú)
Hát csak arra tudok tippelni, hogy esteleg túl gyorsan párolgott el a víz a magasabb hőfok miatt, de igazság szerint kis lángon a cukornak akár víz nélkül is: meg kellene olvadnia és azután pedig egyre sötétebb,sűrűn folyó karamellsziruppá olvadnia. nem tudok másra gondolni, csak a túl magas hőfokra.Orsinak is jó lett, szóval megér még egy próbát.
Bocs hogy csak most írtam de szab miatt zárva vagyok :)
Megjegyzés küldése