Bár legszívesebben eperből sütnék mindenfélét, de az még odébb van, meggy meg van üvegben, fagyasztóban, megtaláltam a jégen 4x25 dkg lefagyasztott marcipánt, és mivel a következő karácsony előtt még itt a Húsvét, most minden marcipános (is) lesz.
Emellett ezt a pitét a tésztáról érdemes megjegyezni, mert nem az a szájpadláshoz tapadó, könnyen odaégő lepénytészta, hanem klassz, vékonyra nyújtható, ropogós-omlós anyag, a finom puha gyümölcsös-marcipános töltelékkel nagyon jól játszik. A vaníliaszósz csak amolyan mentsük-meg-a-tojássárgáját ráadás, mert nálam ismert okokból mindig fehérjehiány van, egy pavlovára vagy angelfoood cake-re esélyem sincs.
Hozzávalók:
20 dkg liszt
12,5 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás
1 üveg magozott meggybefőtt
4 ek. zsemlemorzsa
2 ek. cukor
5 dkg marcipán
-vaníliaszósz:
fél liter tej
3 tojás sárgája
3 ek. cukor
fél rúd vanília
A meggyet szűrőbe raktam, hogy lecsöpögjön.
A lisztet összemorzsolta az aprítógép a hideg vajjal, majd a cukorral és a tojással gyorsan egynemű tésztává gyúrtam. Egyórai hűtőben pihentetés után kétfele osztottam a tésztát, az első felét egy 22X22 cm-es lappá nyújtottam, ezért a 20X20-as tepsiben lett egy kis pereme is. Így nem kell vastag szélét képezve körben lenyomkodni majd a tetejét, mert nálunk a Népek a vastag, sült, üres tésztaszéleket általában a tányér szélére finnyáskodják.
Megszórtam 4 ek. zsemlemorzsával, ráraktam a lecsöpögött meggyet, azt a cukorral szórtam és közémorzsoltam a marcipánt. A másik kinyújtott tésztalappal takartam, picit összenyomkodtam a peremet és a felső tésztalapot, és villával megszurkáltam, hogy a gőz távozhasson.
180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt ropogós és omlós lett a tészta, a töltelék épp eléggé szaftos, jöhettett mellé a vaníliaszósz.
A tojások sárgáját habosra kevertem a cukorral és lazítottam 3 ek. tejjel. A többi tejet a vaníliarúddal együtt felmelegítettem - épp kezdjen gőzölögni, de semmiképp se forrjon, mert akkor a tojás kicsapódik. Kevergetve hozzáadtam a tojásos-cukros keveréket, és kis lángon szorgalmasan kevergetve melegítettem még vagy öt percig, vigyázva, hogy a forrást most is elkerüljem. Hűlni hagytam, ez alatt még sűrűsödik is kicsit, ezután vettem csak ki a vaníliarudat is belőle.
Az anyagmennyiség egy 22 cm-es kapcsos kerek formába is elég.
10 megjegyzés:
Nagggyon klassz kép!
Igenigen, nagyon szép fotó!
Sajnos nem tudom ezt a lila hátteret kifényképezni... az nem színhelyes...akárhogy erőlködöm a fénnyel. Dea süti a valóságban is ilyen :).
piszke voltam de valamiért egy csomó google szolgáltatás nem jön be egyik böngészőmön se, már megőrülök tőle!!
Tojásfehérjéimet tojássárgára cserélném - bármilyen szorzós átszámítás érdekel:) Több, mint 50 fehérje van a fagyasztóban...:( De akkor is készítek én is vaníliamártást ehhez a sütihez! (az már olyan mindegy, hogy 53 vagy 56 tojásfehérje...):)
Tetszik ez a kép, és minden van itthon a sütihez is :-)
Rita :)))
Millie, ez direkt kisbabásoknak jó!
Nagyon aranyosak a kis tésztameggyek is a tetején! :)
Szeretnélek meghívni egy kis játékra, ha van kedved, részleteket itt találsz: http://ilikekonyha.blogspot.com/2011/04/husveti-ajanlo.html
Nagyon ízléses gusztusos ételek,és képek.
Na és milyen finomak !! :))
Megjegyzés küldése