2011. november 14., hétfő

Fűszeres, banános fordított süti



Sütis hét lesz. Összegyűlt az elmúlt hetekben pár recept, amit jó lenne nem elfelejteni, mielőtt végképp elszóródnak a konyhai papírfecnik, amire gyorsan lefirkantottam őket. Emellett két újabb adag  segítsüti-macaron is eljutott jogos tulajdonosához, és írnék majd egy újabb könyvről - süteményes, persze - úgyis itt a levélírás ideje. Ééés ígérem a hétvégére az összes fejlécben kiemelt   címke  is működik  majd,  lesz  egy időleges  karácsonyos címke is, de advent előtt nem fogok karácsonyozni, mert úgy gondolom,  a világban mindennek megvan a maga jól megszabott ideje.

Ez a banános nem véletlenül készült el három napon belül kétszer is. Bevallom, először alapvetően a külcsín csábított el - ami, valljuk be,  csúnya csalódásokat és tökéletes konyhai kudarcokat  is tud okozni, ha  pusztán a fotó alapján választunk -  legyen az szakácskönyv vagy recept a netről - de itt a fordítottja történt. Egyértelműen ez a legjobb banános süti, amit eddig kóstoltam vagy készítettem. Semmilyen komolyabb konyhai tudás nem kell hozzá - nagyjából: mindent összekeverünk - , és mégis annyira finom lesz, hogy nyugodtan lehet vendégek elé tenni, vagy vendégségbe vinni,  a kicsit ünnepélyesebb tálaláshoz elég pusztán kevés tejszínhabot, mascarponét vagy görög joghurtot melléadni. Jó, nálunk másodjára tejcsokiszószt rendeltek hozzá a Népek, azzal az eleganciának lőttek, viszont egyenesen büntetőjogi kategória lett a fogyasztása. 
Én nem nagyon csípem a karácsony körül minden süteményt elárasztó egyenmézeskalácsfűszer-ízt, ezért  csak  szegfűborsot használtam, és mondhatom nagyon jól tettem: megmaradt a téli süti-érzés, de a szegfűbors nagyon élénk és izgalmas aromát adott önmagában a sütinek -a második fotón pedig talán látszik, mennyire könnyű a tésztája. A juharszirupot részben elhagytam, nem éreztem, hogy plusz adott volna  a többi domináns íz mellett, és meglocsolni sem szükséges, mert nem jön át így sem az aromája, bár kétségtelenül menő hozzávaló, aranyárban.

Hozzávalók: (20x20-as tepsihez)

egy 175  gr-os joghurt, lecsöpögtetve
7+1 dkg vaj
2 ek. porcukor
14 dkg cukor
1 érettebb és még 3 banán
2 tojás
14 dkg liszt
8 dkg darált dió
3 szegfűbors frissen porrá törve
1kk. sütőpor
1kk.szódabikarbóna
fél citrom leve



A sütőt 160 fokra előmelegítettem. A formát sütőpapírral béleltem, 1 dkg vajjal megkentem és egyenletesen rászitáltam a porcukrot.

A lisztet, a diót, a szegfűborsot, a sütőport és a szódabikarbónát elkevertem.

A vajat kézi mixerrel habosra kevertem a cukorral, hozzákevertem a villával pürésített banánt, egyenként az egész tojásokat,  és   rászitáltam a száraz hozzávalókat. Egynemű masszává forgattam, a joghurttal lazítottam.

3 banánt meghámoztam, lapjában félbevágtam és a vágott felületet megkentem a citrom levével. Lefele fordítva a formába rendeztem, rákanalaztam a tésztát és óvatosan elegyengettem. 35-40 perc alatt sült készre, tűpróba után kivehető. Kicsi hűlés után rácsra kifordítottam, így hűlt ki teljesen, a tetejét még juharsziruppal locsoltam ( Az eredeti recept szerint a forma aljára is juharszirup kell.)


A süti alapja a Good Food-ról jött, de a netes kommenteket - szerencsére - olvasva sokat változtattam a mennyiségeken.

19 megjegyzés:

M@rti írta...

Nagyon szép lett, guszta, szebb mint az eredeti!
Kipróbálom!

chriesi írta...

De jól néz ki! :D

Piszke írta...

Nemcsak tényleg jól néz ki hanem nagyon finom is...Én simán meg tudnék enni belőle egy fél formányit, csak az nem lenne szép dolog

andrea írta...

Hű, a harmadik kép, ahol már darabolódik is, nagyon tetszik.

Adél (Afraa) írta...

Milyen látványos, guszta sütike!
van egy csomó banánom, lehet, h ki is próbálom hamarosan :)

Illéskrisz Konyhája írta...

Hát ez nagyon brutál sütemény! Nagyon tetszik! Tényleg szebb lett mint az eredeti!

linyah írta...

Ezt meg kell csinálnom nekem is! :)

krasziboszi írta...

Hát ez valami gyönyörű!

Vanca írta...

Őrült jó! Ez nálunk is be fog jönni.

Piszke írta...

Köszi lányok! Tényleg őrült jó :D

Nelli írta...

Hűűűű de jól néz ki Piszke!
Fantasztikus íze lehet!Olyan jó kis téli sütike!:-)

linyah írta...

Már el is készült az enyém is! :) Nálam a banán valahogy jobban "beleolvadt a környezetbe", lehet, hogy kevésbé éretteket kellett volna választanom?
A szegfűbors helyett fahéjat és mézeskalácsfűszert tettem bele.
Nagyon finom! :)

Vicuska írta...

Nagyon látványosra sikeredett finomság!

Kata írta...

Nálam is hűl ennél kissé nagyobb adag süti a konyhában:) jól néz ki, felvágva még nincs...

Móni írta...

Megsütöttem, de nem lett jó. :((

Piszke írta...

nem ízlett? vagy a tészta? a banán?

Móni írta...

1. nem jött ki egyben a tepsiből.
2. a banán környékén nem sült meg a tészta, az egész nehéz, "szalonnás" lett. (nem tudom hogy kell hívni, nálunk így hívják, ha egy süti tömör állagú)
3. minden családtagom 1-1 szeletet evett, pedig a kamaszok eltüntetik az enyhén szépséghibás sütiket is.
Szóval ennyi.

Névtelen írta...

Egy kérdés... Ha glutén mentesen megcsinálom ugyan olyan lesz az ízvilága?

Piszke írta...

Szerintem igen, mert a fűszerek adják meg az alapot igazán. nem szoktam gluténmentes liszttel sütni, de biztosan van semlegesebb ízvilágú is közöttük, pl. a rizsliszt, esetleg lehet emelni kicsit a dió mennyiségén is vagy olajtalanított (paleo) mandulalisztett használni.
Bocsánat a késői válaszért, csak valahogy eltüntette a rengeteg spam a normális üzeneteket :(

Related Posts with Thumbnails