2010. november 4., csütörtök

Sajtos makaróni angolul - mac and cheese




Nem akarok "angolkonyházni", és nem is lenne igazam. Mert például itt ez a sajtos makaróni, ami nem is makaróni persze, hanem macaroni/maccheroni, rövid, kicsit hajlított cső alakú tészta., szarvacska, mondjuk. Nem sós vízben megfő és rá a reszelt tucatsajt, jó sok, hogy legyen valami íze, hanem egy kicsi ezmegaz, jobb sajtok, kevesebb is elég, és mégse több, csak ízben ... és örökbérlete van a konyhánkban.

Hozzávalók: (4 kisebb étvágyú személyre)

35 dkg macaroni tészta  (pl. Tesco-ból)

7 dl tej (inkább 3,6%-os)

1 fej vöröshagyma

1 nagyobb babérlevél

1 nagy tk. mustár

10 dkg cheddar sajt

só a tészta vizéhez
vaj a tepsi kikenéséhez - ha nem teflon

tetejére reszelt parmezán és 3-4 ek. zsemlemorzsa

A sütőt 108 fokra előmelegítettem. Feltettem melegedni a tészta vizét.
Egy másik lábasban a tejet forraltam fel a tisztított, félbevágott hagymával, fokhagymával, babérrel, majd lekapcsoltam alatta a gázt, és hagytam hűlni. Ekkorra pont forrt a víz, belezúdítottam a tésztát és  10 percig  főztem. Közben lereszeltem a cheddart.

A tejből kihalásztam az ízesítőket, belekevertem a tésztát, a cheddart, elsimítottam, a tetejét megszórtam a zsemlemorzsával és a reszelt parmezánnal.

20 perc alatt készre sütöttem, ekkorra a tészta megpuhulva részben magába szívta az öntetet, illetve az enyhén hagyma-fokhagyma-mustár-babérízű krémes mártássá alakult.


A recept a Good Food oldaláról származik.

4 megjegyzés:

Vesta írta...

Nálunk is van bérletes Macaroni Cheese,annyi különbséggel, hogy a tejbe babér helyett egy szál kakukkfű kerül a hagyma és fokhagyma mellé, és egy kis liszttel sűrítem be.De ezek szerint teljesen feleslegesen.Viszont cayenne bors és szerecsendió nagyon illik hozzá.
Imádjuk.

Piszke írta...

Nálunk se volt idegenkedés, ami kivételes - egyből kevésnek bizonyult :)

Móni írta...

Ennyire alacsony hőfokon sütöd?

Piszke írta...

ejjj, 180 fok akart az lenni, elnézést!

Related Posts with Thumbnails