2010. november 13., szombat

Mascarponés sajttorta


Ha  netán  a múltkori posztban megbántottam a sajttortarajongókat, akkor most jöjjön egy sajttorta, ami csak félig az, mert van benne mascarpone is, amitől talán kicsit lágyabb, édesebb lesz, viszont a kereskedelemben kapható cream cheese és mascarpone kiszerelésekre van optimalizálva (vagy utóbbit gyártunk otthon 2x2dl-es tejszínből) és akkor nem kell két hét múlva szembesülnünk azzal, hogy a hűtőből előmászik két pár dekás maradék tejtermék, és vádlóan néz ránk, hogy nem lett belőlük valamilyen extrém konyhai kísérlet, de legalább valami pohárkrém.
A sajttorta nálunk idén egyébként is kármentő szerepet tölt be, mert a meggydzsem, amibe annyi időt és energiát öltem (magozás, gyűlölöm), túlságosan darabosra sikeredett: fél meggyszemek úszkálnak meggylében, azaz van vagy tíz üveg tökéletes sajttorta-öntetem.

Hozzávalók: (24 cm-es formához)

15 dkg Győri Édes zabkeksz

5 dkg vaj

20 dkg cream cheese/natúr sajtkrém,  ez itt Aldi

25 dkg mascarpone

20 dkg cukor, 

1 tk. vaníliakivonat

2 ek. citromlé

1 citrom reszelt héja

4 tojás  

180 fokra előmelegítettem a sütőt.
A zabkekszet morzsásra aprítottam, összekevertem a felolvasztott vajjal és egyenletesen a kapcsos tortafoma aljára nyomkodtam. Aki megbízik a kapcsos formájában, az ne csináljon kis peremet, aki nem, az inkább homokozzon az alapból egy kb. 1 centis szegélyt is, mert a sütés  elején kifolyhat pici, krém ha a tortaforma nem zár tökéletesen. Ezután alulról dupla alufóliába burkoltam a formát, egészen a felső peremig, és 8 percig sütöttem.

Amíg az alap sült, feltettem egy fél kanna vizet forrni a teafőzőben, és  az összes többi hozzávalót összekevertem - a legvégén  tojásokat egyenként, és előbb kicsit felvertem őket. Kézi mixerrel a legegyszerűbb homogén masszát kapni, de ekkor óhatatlanul elég sok levegő megy bele, és  ezért  a torta tetején pici buborékok keletkeznek majd a sütés során, ha ezen túl tudunk lépni, akkor nyugodtan lehet mixelni.

A sütőből kivett alapra öntöttem a krémsajtos masszát, elegyengettem,  egy mélyebb tepsiben raktam vissza a sütőbe, és köré öntöttem a lobogó vizet a teáskannából. A sütő hőfokát 160 C-ra csökkentettem.

Nekem elég volt 45 perc ahhoz, hogy a torta körben teljesen szilárd, középen pedig még kicsit zötyögős legyen, sőt takarni is kellett a tetejét a sütés utolsó harmadában.

Sajnos muszáj megvárni, míg jól kihűl, mert akkorra szilárdul meg tökéletesen.

A recept váza nagyjából innen származik.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails