ne nézd a fogát. Főleg, ha Tokióból, aranyáron került ide. Európán kívül vannak Ladurée szalonok Bejrútban ( ezt elég nehéz elképzelni, mondjuk, de van) valamint Japánban mindjárt három is. Itt, és itt lehet bekukkantani hozzájuk, és élvezni kicsit a burzsoázia diszkrét báját.
És most következik a vallomás. Ami teljesen helyénvaló lenne, ha soha nem kóstoltam volna más macaront, csak a dicshimnuszokat olvastam/hallottam volna róla, és főképp, ha soha nem csináltam volna. És akkor most könnyű szívvel leírhatnám, hogy bizony, nekem ez csalódás volt. Így viszont van az a bizonyos savanyú-a-szőlő-effektus. Meg hogy ez azt képzeli magáról, hogy az ő macaronjai bezzeg... Pedig nem. Biztos mellényúltak azok a cukrászok ott Tokióban. Vagy a repülőút. A légnyomás. A páratartalom. Jet-lag. Mittudomén. Merthogy ott sütik ám helyben. És a külső több, mint tökéletes.
De miért lett a macaronok mandulás-tojáshabos része, kemény, és nem csigaházszerűen roppanós és törős - helyette szárazon porladós, majdnem, mint egy karácsonyi habcsók vízkeresztkor? Miért volt az epres macaron olyan, mint egy eperdzsemmel ( jó, egyébként jó minőségű eperdzsemmel ) túltöltött lapos, édes korong? Miért zöld a mandulás macaron (mert színezék van benne, azért, egyébként éppúgy, mint majdnem mindben),és bár lejjebb is láthatóan az állag egyébként tökéletes, az epressel ellentétben, viszont szerintem a színnek semmi értelme, ha lenne - és lehetne, hiszen szinte csak abból készül - tökéletes mandulaíze ,de sajnos nem volt.... A vaníliás az vaníliás volt, benne az apró fekete pöttyök, de semmi extra. Egyedül a citromos maradt igazán emlékezetes, friss, élénk, de mégis harmonikus, édes-citromos-mandulás íze volt.
Szóval, nagyon köszönöm, kedves Gy. - elgyönyörködtünk a tökéletes külsőben, majd megettük igazságosan elosztva és négyfele vágva mindegyiket, de a priceless macaron-élmény még várat magára.
Vagy ilyen az igazi és felülmúlhatatlan macaron????
13 megjegyzés:
Hát igen, aki olyan szinten van mint te, azt már nehéz elkápráztatni! És vajon hogy bírta ki a szállítást?
Én egyszer Gentben vettem egy dobozzal, de már az Ardenneknél ripityomra porladt. Úgy szippantottam fel a dobozból...
Nem minden arany ami fénylik.
Szia Candy's!! Nagyon örültem ennek a felvetésnek a macaron-nal kapcsolatban. Légyszi..légyszi segítsen valaki mitől olyan nagy szám ez a süti?????!!! Múlt héten rávettem magam, hogy megkóstoljam elit helyen, mert ott lehet kapni ???!!!180 ft/stück!!!!! és gáz volt, kemény, vacak...
Ez a süti jelez egyfajta kaszthoz tartozást, vagy aki ilyet nem tud az már nem is tudom!
Izé.. én tudok... és nem kemény, nem száraz...:) Nekem kihívás volt megsütni, és ha megnézed a macaron címkémet, ott megtalálsz mindent a sikereimről és a kudarcaimról is. A macaronjaimról meg kérdezd a bolggereket, akik kóstolták már :)
Mi Londonban vettünk az ottani Laduree-ben egy tucatot, ott teljesen rendben volt az állaguk. Nekem különösen a pisztáciás ízlett...
Én is pisztáciásnak tippeltem elsőre a zöldet, de nem az volt, hanem mandulás. De leginkább is nagyon enyhe íze volt...
Azért egész őszintén: nem jó érzés azt mondani a nagy nevű cukrásztól származó trendi holmira, hogy a tied jobb? :-)))
az állagromlást én a strapás szállításra fognám egyébként.
Bejrútnak csak a szétlőtt arcát ismerni a hírekből, de a másik oldala tele van luxussal, életigenléssel és isteni ételekkel. Fantasztikus város!
Helga
SL,piszkéét szigorúan csak orrba lenne érdemes, mármint, ha ilyen megtörténne :)
Hát nem álszerénység, igazán, de azt túlzásnak tartanám leírni, hogy az enyém jobb... És elég érzékeny sütemény, szóval, lehet hogy rossz pillanatban haraptunk bele :)
Mondjuk inkább, más.És nem csináltam volna soha többször, mint egyszer, ha nem ízlett volna mindenkinek, aki megkóstolta :)
Például biztos nem annyira egyenletesen kerek mind. Nem ennyire színes (mert nem használok színezéket - kivéve a segísütisnél, kivételesen, a kék miatt)Majdnem mindig vannak légzsákok a masszában. Nem tökéletesen sima, hiába használok profi mandulalisztet általában.
Dehát egyébként nagyon kevés olyan cukrászda van, ahol becserélnék egy látogatást egy szívvel-lélekkel és rendes alapanyaggal készített házi süteményre...
A tesóm a párizsi változatot kóstolta. Meg az enyémet.
Az enyém nem volt (akkor még) tökéletes kinézetű, de ízben messze jobb volt - szerinte. Egyedül benyomott egy tepsivel.
A párizsit még nem kóstoltam, de itthon sem sikerült még olyan hű, de jót ennem.
Marad a saját.
Csak ne lenne ilyen párás manapság a levegő...
Zsófi
Igen,én már dobtam ki pár tepsivel, amikor nem vettem figyelembe a párát. nem igazán esélyes, de mindig figyelem az időképen a helyi automatát, ha csinálok :)
Zsófi, milyen recept alapján sütöd ?
A tiéd vált be :) Sokat próbáltam. Anno Chili és Vaníliáé volt az első próbálkozás, csodás macaronok lettek. Elsőre. Másodiknak nem. Jöttek a különféle receptek. És utána nagyon-nagyon sok kuka. Voltak finom, de nem szép változatok. Voltak majdnem tökéletesek, míg a te recepteddel eljött a perfect macaronok ideje :)
Ami a saját tapasztalatom, hogy hihetetlen sütő függő.
Zsófi
A fehérjében viszonylag kevés cokor van a többi recepttel összehasonlítva. Így azt hiszem, nagyon oda kell figyelni, hogy ne legyen túlverve.
Megjegyzés küldése