2010. november 9., kedd

Rákóczi cheesecake minitorták



Mert mi is valójában a cheesecake?

Egy lebutított Rákóczi túrós. Amiből kihagyták a jó kis házi barackdzsemet, just-for-dummies alapot kap porított kekszből meg olvasztott vajból, a tojásfehérje megy a krémsajthoz, hogy aztán lehessen aggódni, nem buborékol-e fel, ahelyett hogy megnyomnák némi cukorral egy levegős habnak a tetejére, továbbá úgy próbálnak némi savanykásságot belevarázsolni ahelyett, hogy túrót használnak (mert nem is ismerik), hogy cukrozott tejfölt tesznek a tetejére. Ugyan.

Na jó, komolyan, most összeházasítottam a kettőt, puszta maradékfelhasználási célzattal, maradék mascarpone, ( cheesecake-ből :) ) lézengő zabkekszek ( miért van az ,hogy elfogy 12, és a csomagban lévő  maradék 3 hetekig nem kell azután senkinek?? ), a többi meg mindig van otthon.Mert a barackdzsemes üvegeket eldugom.


Hozzávalók: ( 4db  nyolc centis tartelette formához)

5 db Győri édes zabkeksz 

1,5 dkg vaj

20 dkg mascarpone

2 tojás

8+8 dkg cukor

1 ek. citromlé

1 citrom reszelt héja

4 nagy ek. barackdzsem

A zabkekszet morzsásítottam, a felolvasztott vajjal összekevertem, a formákba nyomkodtam (jutott a szélére is) és 180 fokon kb. 8 percig elősütöttem és a sütőből kivéve rákanalaztam a barackdzsemet.

Közben a mascarponét összekevertem a tojássárgákkal, az egyik 8 dkg cukorral, a citromlével és a citromhéjjal, és a sütőből kivett formákba öntöttem. Egy tepsiben raktam vissza őket a sütőbe, és teáskannában forralt vizet öntöttem alájuk, úgy hogy a víz  kb. a formák feléig érjen. 
A tojások fehérjét félig felvertem, majd fokozatosan hozzáadtam a másik adag cukrot és  együtt sűrű, fényes, tömör habbá vertem.
35 perc sütés után ez a hab ment a sütik tetejére, 100 fokon szárítottam egy fél órát, majd kissé rákapcsoltam a grillt is pár percre.

Nem próbáltam kiszedni a formákból, nem is volt cél, ez csak csak amolyan süti-magunknak műfaj volt, kikanalaztuk, ahogy a képen látható.

6 megjegyzés:

Bianka írta...

Gyönyörű

Sajtkukac írta...

Gyönyörű a kép, de abban nem tudok egyetérteni, hogy a cheesecake egy lebutított Rákóczi. Ettem már túrós cheesecake-et (sic) és köze nincs az igazihoz. A kettő két külön műfaj. A cream cheese állagát és ízét sosem szabadna mascarponéval vagy túróval helyettesíteni....
A különbség egyszerűen a tejfeldolgozás másságában rejlik, nekünk van túrónk, nekik meg cream cheese-ük. A maga nemében mindkettő fantasztikus, számtalan változatban felhasználható alapanyag.
De unalmas is lenne, ha minden népnek ugyanolyan desszertjei, ételei lennének...

Jutka írta...

Nagyon jól néznek ki :)

Piszke írta...

Oké Niki, csak vicc volt igazából...vagyis inkább karikatúra;)

Sajtkukac írta...

Jólvanmár, csak túl sok mascarponés/túrós dolgot raktak már elém cheesecake néven , s biztos ezért viselem a szívemen szegénynek a sorsát :-)
Mondjuk ezen kívül még a rosé kacsamell is orvoslásra szorul sajnos manapság az éttermekben - hihetetlen, hogy nem bírok egy tisztességeset kapni (kivéve a Solierben....)

Mondjuk biztos bennem van a hiba, hisz ehetnék rántott sajtot is mirelit krumplival meg somlóival :-)

Bori írta...

Nagyon guszta, de egyet kell értenem Sajtkukaccal: a csízkék szívem egyik csücske, nem bántani! :-)

Related Posts with Thumbnails