2010. november 26., péntek

Gombás-lilahagymás Tarte Tatin dióval és kéksajttal



Hogy ez miért tavaszi recept a GoodFood-ban nem tudom, de nálunk most jött, látott és győzött.Benne van minden, amiért az őszt lehet szeretni, színre-ízre passzol tökéletesen. Blogszínekhez is...:)
Vacsorára pohár borral, köretként sült mellé, vagy csak úgy magában, ebédre langyosan bekapva a munka mellett.

Hozzávalók: (20 cm-es formához)

10 dkg  liszt

3 dkg vaj

1 nagy ek. tejföl

kevés hideg víz

fél tk. só

6 nagyobb gombafej

1 fej lilahagyma

egy marék dió

kéksajt

A lisztet és a hideg vajat az aprítógépben összepörgettem, hozzáadtam a sót a  tejfölt és egy ek. hideg vizet, és mikor épp kezdett gombócosodni, kézzel gyorsan simára gyúrtam. Hűtőbe raktam, míg elkészítettem a feltétet, ami először  a torta aljára kerül.

A gombafejeket megmostam, közel centi vastag szeletekre vágtam, a lilahagymát pedig úgy tisztítottam meg és vágtam fel, hogy a gerezdek  egyben maradjanak. 2 evőkanál olajon nagy lángon együtt hirtelen mindkét oldalukon  átsütöttem őket, kevés sóval és a dióval  megszórva. 

A formába  rendezgettem mindent, a tésztát körlappá nyújtottam, és ráborítottam a zöldségekre, körben a szélét lenyomkodva a tortaforma aljához.

190 fokos sütőben 35 perc alatt sült ilyen szépségesre, és a sütőből kivéve kiborítás után rámorzsoltam kevés kéksajtot is.

4 megjegyzés:

Ami írta...

Hűha!
Ez igen! Szívsen megenném :)

Dió Bisztró írta...

Imádom, azt a nagyon kreatív fantáziád!:D

Még leveles tészta alapon is el tudom képzelni, a gyorsaság, és finomság jegyében.

"manyifik":D

Piszke írta...

Nem nem, sajnos kevés időt tölthetek a konyhában vagy bárhol másutt fantáziálással, illetve más területen kell kell kreatív megoldásokat találnom - amivel pénzt keresek.... én receptekben egyszerű follower vagyok. És mindig kis is írom, honnan van a recept!

Vesta írta...

"más területen kell kell kreatív megoldásokat találnom" - ez tetszik :)

Related Posts with Thumbnails