2010. március 19., péntek

Narancsos-mandulás kalács





Tudom én, hogy nem vagyok rendes gasztroblogger, csak ilyen rendetlen. Nem főzöm le előre az komplett ünnepi menüt, hogy hűséges olvasóim jobbnál jobb ötleteim alapján kápráztassák el a családjukat/szerelmüket vagy épp 5 perc alatt dobják össze az ötfogásos ebédet. Ráadásul a húsvét talán még kötöttebb is nálunk az asztal szempontjából, mint bármilyen másik közös, nagy evészettel járó családi esemény. Húsvétkor sonka lesz, kólás ;) , tojás, kalács, reteksaláta, nekem egyedül egy kis torma, még valami zöldséges cucc és egy torta, de az a családnak is meglepetés. Senki nem fog éhen maradni.
És be kell valljam töredelmesen, ez a kalács se azért készült, mert itt a húsvét és szeretnék bárkit/mindenkit kézenfogva vezetni a kalácssütés sötét erdejében, vannak ennél nálam erre alkalmasabb és tapasztaltabb bloggerek. Azért készült, mert még mindig ennél a tésztánál és módszernél vagyok leragadva, most éppen édes változatokkal kísérletezem. Az eredmény a képen látható, a recept itt olvasható, sűrű, de mégis könnyű, picit vizes tapintású, puha és nem kiszáradó tészta, és a narancs meg a mandula még dobott rajta egyet. Jó nagyot.
Ja és ha valaki allergiás a tojásra, annak jó hír, hogy tojás nélkül készült - leszámítva a tetejét.

Hozzávalók:

5 dkg vaj

5+45 dkg liszt

2 dl víz

2 dl tej

2 ek narancslé

2 tk. szárított élesztő

8 dkg világos nádcukor

1 nagy narancs lereszelt héja

8 dkg darált mandula/mandulaliszt

1 kis tojás sárgája a teteje megkenéséhez


A vajat egy nagyobb lábasban felforrósítottam, 5 dkg lisztet simára kevertem a hideg vízzel és tejjel, hozzáadtam a vajhoz és kevergetve felforraltam. Hozzákevertem még 2 ek. narancslevet, megvártam míg langyos lesz, majd hozzákevertem a szárított élesztővel elkevert többi lisztet és az összes többi hozzávalót, csak addig dolgozva vele, míg a viszonylag ragacsos massza homogén nem lesz.

Ezután jött a négyszeri pihentetés és négyszeri "dagasztás" : vagyis 10 perc pihenő, 10 másodperc dagasztás- a második körben már nem ragadt a tészta egyáltalán, csak pici liszttel kellett szórni a munkafelületet.

30 perc pihentetés után formáztam:

2/3-1/3 arányban szétválasztottam a tésztát, a nagyobbik részt megfehengerre gyúrva egy sütőpapírral bélelt 25 cm-es fém dobozformába tettem. A kisebbik darabot 3 egyenlő részre osztottam, szép hosszú madzagokat sodorgattam belőle, összefontam és a másik rész tetejére helyeztem.





Másfél óra kelesztés után tojás sárgájával kentem, 200 fokos sütőben, középre helyezett rácson tűpróbáig ( kb. 40 perc) sütöttem. Már 10 perc után alufóliát raktam a tetejére, hogy a felső rész ne piruljon tovább.


2 megjegyzés:

Bouillabaisse írta...

Kopp-kopp:

http://franciaulenni.blogspot.com/2010_03_01_archive.html#4659339659640175386 :)

Méhn Niki írta...

És jönnek a fincsi kalácsreceptek... :) Guszta lett!

Related Posts with Thumbnails