2009. április 21., kedd

Sonka és kóla


Igen, nagyon egyetértek Nigella Lawson-nal abban, hogy egyszerűen muszáj lazítani, és abszolút közönséges, - semmiképp se trendi - , olcsó és/vagy mindennapi hozzávalókat elővenni és csavarni rajtuk egyet, a humor és az egyszerű élvezetek kedvéért. Ezért is esik olyan jól a csirke, pulyka és halak által kiszorított, zsírral halványan hálózott sötétrózsaszín húsú, morcosbarnára füstölt bőrű tisztességes sonka húsvétkor, vagy a szöget is kiválóan rozsdátlanító kóla egyszer-egyszer, vagy az iszonyú édes mindenféle ragacsos csokiszelet, és még sorolhatnám. (vaníliás karika, sportszelet, Traubi, stb. stb. )

Amikor közöltem a családtagokkal, hogy húsvétkor kólában (is) főzök sonkát, enyhe kétkedéssel néztek rám, láthatólag latolgatták, hogy vajon ez a kezdődő elmebaj egyik jele-e, de azután beletörődtek, gondolva, hogy nem ingerelnek inkább a vitatkozással, istenem, egyharmada pocsékba megy a drága jó sonkának, valahogy majd megússzuk ezt is.
Ehhez képest mondanom sem kell, hogy ez a harmad fogyott el a leghamarabb, még húsvét vasárnap reggelén; felmentést kaptam az elmebaj gyanúja alól egyelőre, bár kétségtelen, hogy résen kell lenni egyfolytában.


Hozzávalók:

rendes, hagyományos füstölt sonka
kóla ( mindenki válasszon, hogy piros-fehér, vagy piros-fehér-kék, de ha már bűn ,akkor legyen benne cukor is rendesen! - semmi diet version )

Fogtam a sonka(darabot), lábasba tettem, felöntöttem a Coca-Colával, felforraltam és 3 órán keresztül lefedve, kis lángon forralgattam. A sütőt előmelegítettem 240 fokra és a főzési idő végén a bőrét leszedve, a maradék zsírréteget bevagdalva, belé szegfűszegeket szurkálva és kevés mustárral bekenve, barnacukorral (igen, szerencsére a családtagok épp távol tartózkodtak a konyhától) megszórva még 20 percig kezeltem a sütőben. A leszedett bőrével a sütés idejére beborítottam a húsos végét, mert az a kényszerképzetem támadt, hogy biztos nagyon kiszárítja a
sütő.

igen, zsír

A 3 óra főzési idő meghosszabbodik, ha kerekebb, nagyobb átmérőjű sonkánk van, szerintem,ha pedig kötözött, kiló körüli sonkát veszünk, akkor 2 óra is elég lesz.

Az ízén a kólából valami karamelles-édeskés emlék marad, belecseng a szegfűszeg, a mustár csípőssége, a cukor sötét karamellje, és nagyon omlós lesz, gondolom, egy darabig a forralás ellenére is hat a szénsav és a némi foszforsav, a sok titkos összetevőről már nem is szólva.

Nigella Lawson Nigella falatozója c. könyvéből.

11 megjegyzés:

Grenadine írta...

ezt én is terveztem kipróbálni, de a tvműsorban nem colával hanem gyömbérrel készítette.

"saját levében" írta...

De de, kólával volt az! Én is láttam! Utána meg bounty szeleteket sütött ki palacsintatésztában...
Piszke, ugye azt azért nem fogsz sütni?

Gabojsza írta...

Hát ezzel én is szemezek egy ideje, de mostanig nem mertem bevállalni, mert pont én vagyok a nagy cola ellenes a családban...

Limara írta...

Eddig én sem voltam elég bátor kipróbálni, pedig jó ideje szemezek vele. Valami sziruppal is leöntötte, ha jól emlékszem.. ? A tiéd annyira guszta lett, hogy mindenképpen kipróbálom most már! :))

Alexandra írta...

Hú, ez egy bátor próbálkozás volt...!
Magam is kóla ellenes vagyok, ráadásul Nigellaért sem vagyok odáig...
Talán egyetlen egy epizódot láttam Nigella főzőcskézéséből, az pedig pont a Bounty szeletes volt :) De a kólás sonka nem hagyott mély nyomokat bennem.

Tintaleves írta...

Te jó ég, micsoda vállalkozó kedv és táglátókörűség! Palacsintatésztában mélysütött bountyt követelünk!

Piszke írta...

Nekünk annyira bejött, hogy megkockáztatjuk legközelebb is a kólaivást:)
Bevallom, a Bounty szelet kirántása is foglalkoztat, azt a tv-ben is láttam, csak valahogy nem tudom elhinni, hogy nem folyik ki az a jó kis kókuszos csoki valahol oldalt sütés közben. De van a családban Bounty-rajongó, és ezért gondolkodom a projekten.Be fogok számolni róla mindenképp :D Mondjuk a Mars szeletet is kirántják állítólag Skóciában, na azt már sokallom!

"saját levében" írta...

Azt hiszem, el is hangzik a filmben hogy a mars is milyen jó! Vagy a bounty, nem tudom.

Azt láttátok, amikor Nigella "magyaros szendvicset" készített? Fekete kenyér + sós sajtkrém + vadcseresznye lekvár

Piszke írta...

Rémlik.. viszont a könyvében a körözött egész korrekt. Az anyukája magyar származású, nem tudom mikor készített szegény gyerekeinek ilyen szndvicset.. és miért hitték róla, hogy magyar..??

Névtelen írta...

mi megcsináltuk és tök jó lett, csak ne harapj szegfűbe...(nálunk egy rajta maradt és sikerült pont nekem megatlálnom)

Piszke írta...

Kivéve ha fogfájásod van éppen! Arra tökéletes :)

Related Posts with Thumbnails