A sárga ételek GBT-s témájáról rögtön ez a kis semmiség süti jutott eszembe. Proust ugyan nagyon megmarketingelte, de valójában - ha az alapreceptet nézzük - igazából egy kellemes, elég édes, vaníliás piskótaszerűség, olyan, amit - bár egyébként is puha - sötét téli délutánokon teába lehet mártogatni.
Előnye viszont a könnyű elkészíthetőség, és hogy ezerféle ízvariációt lehet belőle kihozni, vagy tea helyett lehet melléadni valami ütősebb szószt, gyümölcsöset vagy csokisat - bár nálunk az első 12 darabot csak úgy magában a gyerekek 5 perc alatt eltüntették a reggeli után.
Ebben a receptben a plusz egyedül a barnított vaj használata, ami ad egy kis mogyorós-diós mellékízt (talán), nem ördöngösség, de nem muszáj ilyet használni, nyugodtan lehet sima olvasztott vajat is használni, úgy kb. 10 perc kell, és már lehet is sütni.
Hozzávalók:
17 dkg vaj
10 dkg liszt
12 dkg cukor
5 kisebb tojás
1 tk. vaníliakivonat
1 csipet só
A vajat egy vastag aljú lábasban felolvasztottam és lassú lángon kb. 20 percig gyöngyöztettem - a végén teljesen tisztán lehetett érezni a mogyorós-diós illatát, nagyon finom :). Ezután dupla törlőpapíron keresztül átszűrtem, hogy az apró barna részecskéktől megszabaduljak.
Amíg a vaj készült, kézi mixerrel habosra kevertem az egész tojásokat - nagy fokozaton 3-4 percig - majd fokozatosan hozzákevertem a cukrot is és addig kevertem, amíg piskótaszerű lágy keveréket kaptam. Óvatosan, már csak fakanállal hozzákevertem a vaníliakivonatot és az átszitált lisztet, amíg egynemű masszát kaptam. Ezután kevertem bele, szintén kedvesen és gyengéden a langyosra hűlt vajat.
A madeleine-formát kivajaztam (azt tapasztaltam, ha lisztezem is, a sütik kapnak egy lisztes-vajas barna bevonatot) és a mérőkancsóba töltött folyós masszából - így a legegyszerűbb, nem kell kanállal mindent összecsöpögtetni - a formákat 4/5 részig megtöltöttem.
190 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc kellett míg egy adag kisült- ha a széle elkezd barnulni és a sütik teteje tapintásra már nem nedves, lehet kivenni.
Ennyi tésztából 44 nagyobb madeleine lett.
101 Cookbook receptjét használtam.
És egy kis OFF:
Igen divatos virágokat dobálni a gasztrofotókon ide-oda, én se tudtam/fogok ennek ellenállni, mert kétségtelenül feldobják a képet, ráadásul szerencsés vagyok, mert kéznél vannak.
Itt téli jázmin látható: Igénytelen, nagyon korán virágzó cserje. A nagyon korán valójában januárt jelent, de idén nem tudott kibontakozni nálunk a kocsibejáróról rálapátolt méteres hó alatt. Kevésbé havas teleken annyira jól esik ránézni, igazi gyönyörűségek a sötét januári napokban fagyálló, világító sárga virágai. Ráadásul könnyen terjed, hajtásai a földig hajolva legyökeresednek.
10 megjegyzés:
Én szerettem ezt a kis sárgát!
Nagyon kis finom, olyan igazi kedvesség ez a süti!:)
ocsem ramparancsolt h ennek a receptjet szerezzem meg
mindjart el is kuldom neki
[remelem nem gondolta h mihelyt kezemben a recept, csinalok neki egy duplaadagot csakuuugy kedvessegbol ^_^]
dupla adag az legalább 80 - kell a fejlődő szervezetnek!
A mákosat mind én faltam fel :)gyorsan itthon. Volt benne füstölt sajt is? Fenn van Nálad?
én is nagy madeleine rajongó vagyok, megértelek!
Ez tipikusan olyan süti, ami ezerféle lehetőséget rejt magában, ezért szeretem. Ideális kísérlet-alany!
haha, o nem fejlodo szervezetrol beszel hanem kozli h figyelj, vitorlazok
gondolom a lenyege ugyanaz a kettonek "_"
igen, sajtos-makos
sajnos eleg ocska volt a fustoltsajt amit vettem, en is alig ereztem benne, merges is voltam nagyon
a legjobb sztem vmi ementali fajtaval
majd leirom [amugy jokajanal talaltam meg karacsony korul, azota jo sokszor sutottem mar]
Kicsit későn kaptam észbe, de hol vetted a madeleine-formát?
Cora termék, nagyon meg vagyok vele elégedve. A sütihez olvasztott vajjal kenem ki, egész picivel, lisztezni se kell (így nincs csúnya réteg a sütiken) és kijönnek így is szépen.1000 ft egy 12 db-os.
Ez mini-madeleine forma? Most karácsonyra kaptam egyet, ami normál, és nekem kicsit nagyok a benne készülő sütik.
Nem ez is a nagyobbik fajta. talán a rövidülés miatt tűnik kicsinek, de legalább 6-7 cm hosszúak a sütik.
Megjegyzés küldése