2010. március 31., szerda

Madeleine






A sárga ételek GBT-s témájáról rögtön ez a kis semmiség süti jutott eszembe. Proust ugyan nagyon megmarketingelte, de valójában - ha az alapreceptet nézzük - igazából egy kellemes, elég édes, vaníliás piskótaszerűség, olyan, amit - bár egyébként is puha - sötét téli délutánokon teába lehet mártogatni.
Előnye viszont a könnyű elkészíthetőség, és hogy ezerféle ízvariációt lehet belőle kihozni, vagy tea helyett lehet melléadni valami ütősebb szószt, gyümölcsöset vagy csokisat - bár nálunk az első 12 darabot csak úgy magában a gyerekek 5 perc alatt eltüntették a reggeli után.

Ebben a receptben a plusz egyedül a barnított vaj használata, ami ad egy kis mogyorós-diós mellékízt (talán), nem ördöngösség, de nem muszáj ilyet használni, nyugodtan lehet sima olvasztott vajat is használni, úgy kb. 10 perc kell, és már lehet is sütni.


Hozzávalók:

17 dkg vaj

10 dkg liszt

12 dkg cukor

5 kisebb tojás

1 tk. vaníliakivonat

1 csipet só


A vajat egy vastag aljú lábasban felolvasztottam és lassú lángon kb. 20 percig gyöngyöztettem - a végén teljesen tisztán lehetett érezni a mogyorós-diós illatát, nagyon finom :). Ezután dupla törlőpapíron keresztül átszűrtem, hogy az apró barna részecskéktől megszabaduljak.

Amíg a vaj készült, kézi mixerrel habosra kevertem az egész tojásokat - nagy fokozaton 3-4 percig - majd fokozatosan hozzákevertem a cukrot is és addig kevertem, amíg piskótaszerű lágy keveréket kaptam. Óvatosan, már csak fakanállal hozzákevertem a vaníliakivonatot és az átszitált lisztet, amíg egynemű masszát kaptam. Ezután kevertem bele, szintén kedvesen és gyengéden a langyosra hűlt vajat.

A madeleine-formát kivajaztam (azt tapasztaltam, ha lisztezem is, a sütik kapnak egy lisztes-vajas barna bevonatot) és a mérőkancsóba töltött folyós masszából - így a legegyszerűbb, nem kell kanállal mindent összecsöpögtetni - a formákat 4/5 részig megtöltöttem.

190 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc kellett míg egy adag kisült- ha a széle elkezd barnulni és a sütik teteje tapintásra már nem nedves, lehet kivenni.

Ennyi tésztából 44 nagyobb madeleine lett.

101 Cookbook receptjét használtam.


És egy kis OFF:

Igen divatos virágokat dobálni a gasztrofotókon ide-oda, én se tudtam/fogok ennek ellenállni, mert kétségtelenül feldobják a képet, ráadásul szerencsés vagyok, mert kéznél vannak.

Itt téli jázmin látható: Igénytelen, nagyon korán virágzó cserje. A nagyon korán valójában januárt jelent, de idén nem tudott kibontakozni nálunk a kocsibejáróról rálapátolt méteres hó alatt. Kevésbé havas teleken annyira jól esik ránézni, igazi gyönyörűségek a sötét januári napokban fagyálló, világító sárga virágai. Ráadásul könnyen terjed, hajtásai a földig hajolva legyökeresednek.



10 megjegyzés:

szepyke írta...

Én szerettem ezt a kis sárgát!
Nagyon kis finom, olyan igazi kedvesség ez a süti!:)

anna írta...

ocsem ramparancsolt h ennek a receptjet szerezzem meg
mindjart el is kuldom neki
[remelem nem gondolta h mihelyt kezemben a recept, csinalok neki egy duplaadagot csakuuugy kedvessegbol ^_^]

Piszke írta...

dupla adag az legalább 80 - kell a fejlődő szervezetnek!

A mákosat mind én faltam fel :)gyorsan itthon. Volt benne füstölt sajt is? Fenn van Nálad?

édesem írta...

én is nagy madeleine rajongó vagyok, megértelek!

Piszke írta...

Ez tipikusan olyan süti, ami ezerféle lehetőséget rejt magában, ezért szeretem. Ideális kísérlet-alany!

anna írta...

haha, o nem fejlodo szervezetrol beszel hanem kozli h figyelj, vitorlazok
gondolom a lenyege ugyanaz a kettonek "_"

igen, sajtos-makos
sajnos eleg ocska volt a fustoltsajt amit vettem, en is alig ereztem benne, merges is voltam nagyon
a legjobb sztem vmi ementali fajtaval
majd leirom [amugy jokajanal talaltam meg karacsony korul, azota jo sokszor sutottem mar]

phzs írta...

Kicsit későn kaptam észbe, de hol vetted a madeleine-formát?

Piszke írta...

Cora termék, nagyon meg vagyok vele elégedve. A sütihez olvasztott vajjal kenem ki, egész picivel, lisztezni se kell (így nincs csúnya réteg a sütiken) és kijönnek így is szépen.1000 ft egy 12 db-os.

Rita írta...

Ez mini-madeleine forma? Most karácsonyra kaptam egyet, ami normál, és nekem kicsit nagyok a benne készülő sütik.

Piszke írta...

Nem ez is a nagyobbik fajta. talán a rövidülés miatt tűnik kicsinek, de legalább 6-7 cm hosszúak a sütik.

Related Posts with Thumbnails