2016. február 16., kedd

Paszternák-krémleves



Bár régebben elképzelhetetlennek tartottam, hogy valaha is megeszek a répán kívül bármilyen gyökérzöldséget (vagy például a paradicsomot, igen), de most már megy akár nyersen is - szerintem a petrezselyemgyökér például legtöbbször kifejezetten és már szinte zavaróan édes. A paszternáknak sem kell elbújnia, ha a cukortartalmat nézzük,  ezért gondoltam, hogy jó lesz egy karamellizált verzió, minimális cukorral  kisegítve. Na és mivel régóta tudjuk, hogy Baconnal Minden Jobb, jöhet a szalonna is, aminek a füstölt-sós íze tökéletes alap a leveshez és lesz belőle  finom ropogós-sós rágcsa is  a tetején, hogy ellensúlyozza az enyhén édeskés, de mégis kicsit földes paszternákízt.

Hozzávalók: (2 személyre)

2 dkg vaj
4 szelet bacon
25 dkg paszternák (tisztított súly)
5 dkg krumpli
2 kk barna nádcukor
1 csapott kk só
5 dl csirkehúsleves
1 dl tejszín

Az apróra kockázott bacont a vajjal lassan megpirítottam, a kis baconkockákat kiszedtem és félreraktam. A paszternákot vékony karikákra vágtam, a zsiradékot felforrósítottam, rádobtam a zöldséget, hozzáadtam a cukrot és folyamatosan kevergetve pár percig karamellizáltam.
Sóztam, felöntöttem a húslevessel, hozzáadtam a vékonyra szeletelt krumplit is, és kb. 10 perc alatt készre főztem. Botmixerrel pürésítettem és egy percre visszatettem a tűzre, amíg a tejszínnel összeforraltam. A félretett baconkockákkal megszórva tálaltam.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails