2015. augusztus 25., kedd

Cheddar sajtos - paradicsomos pite



Ki kell használni a szuper paradicsomnevelő időt, és sütni egy ilyen pitét mindenképp - én  biztos megcsinálom újra a szezonban: a (kétszer)  sült paradicsomok édesek, a cheddaros, ropogós réteg jól áll a szaftos zöldségnek (gyümölcsnek), semmiképp nem kell túlfűszerezni, ilyet legközelebb csak jövő nyáron ehetünk, és hol van az még... Ha lehet ne egyenparadicsomból, hanem különféle fajtákból készítsük,és nem azért, mert így milyen jól néz ki, hanem mert a lucullus vagy a - kicsi - ökörszív paradicsom húsosabb, a mindenféle minik jobban tarják a formájukat és más-más ízűek. Én szerencsés vagyok, egyrészt terem a kertben, a húsos fajtákat pedig meg tudom venni a helyi piacon. A receptet erősen át kellett alakítani, hogy működőképes legyen, mert pl. a sütési idők teljesen tévesek voltak,  és a margarinnak se vagyok nagy barátja, de megérte a trükközést; ez ugyan csak fele adag, de a 20x30-as tepsiben a pite  főételként vagy hús mellé köretként is pont elég 2-4 emberre, étvágytól függően. (Szerintem azért inkább kettőre...)



Hozzávalók:

15 dkg liszt
8 dkg cheddar sajt


7 dkg hideg vaj
1 kk cukor
1 tk. só
2-3 evőkanál jeges víz és fél kk. ecet
1 kicsi tojás

80 dkg- 1 kg  paradicsom
1 tk só

plusz egy kis tojás a tészta kenéséhez

bors
3 ek. olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
friss bazsalikom/kakukkfű


A sütőt 175 fokra előmelegítettem.
A sajtot lereszeltem és elkevertem egy evőkanál liszttel, hűtőbe raktam. A többi lisztet elkevertem a sóval és a cukorral, aprítógépben morzsásítottam a vajjal, majd hozzádtam a liszttel elkevert sajtot, a jeges vizet, ecetet és a tojást, gyorsan egynemű tésztává gyúrtam. Folpackba csomagolva hűtőbe raktam.
Egy nagyobb tepsit sütőpapírral béleltem, és a kisujjnyi szeletekre vágott paradicsomokat enyhén sózva  35 percig sütöttem, félidőben átforgatva a másik oldalára a szeleteket. (A paradicsomok kicsit összesülnek, ezért akkor lesz elég a 20x30-as mérethez, ha egy 30x30-as tepsit ki tudunk rakni a friss, megsütendő  paradicsomszeletekkel.)
A tésztát lisztezett munkalapon, felülről is lisztezve a 20x30-as, sütőpapírral bélelt tepsi méretére nyújtottam, a tepsi peremén kicsit fel is húzkodtam és megkentem a felvert tojással. 10 percre betettem a paradicsomok után a sütőbe, majd kiraktam a sült paradicsomokkal, a vékonyra szeletelt fokhagymát a paradicsomok közé dugdostam, sóztam, enyhén borsoztam és további 20-25 percet sütöttem. Mikor a tészta széle kezd megpirulni, ki lehet venni, és forrón megszórni friss zöldfűszerrel.



A recept kiindulópontja itt.

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia! A sajt kimaradt a hozzávalók listájából... kár lenne érte... Szép Napot!

Névtelen írta...

mennyi sajtról lenne szó? Véletlenül kimaradt :-) Remélem mielőbb megtudjuk, mert nagyon finomnak tűnik, a hétvégén ki is próbálnám :-)))

Piszke írta...

Jaaj bocsanat : 8 dkg ,de nem vagyok itthon es nem biztos hogy tudom javitani! Koszonom!!!

Related Posts with Thumbnails