2015. július 11., szombat

Baconos-sajtos csomók




Ez a kis péksüti pillanatok alatt vált kedvenccé, itthon, ami nem csoda, hiszen bármi, amiben bacon van, na és még kelt tészta is, csak jó lehet. De szerintem ehhez hozzájön az a jól ismert trükk, hogy az alapvetően sós tésztába tegyünk annyi cukrot, hogy épp csak picit lehessen érezni, a sómennyiséget meg emeljük meg, így kapunk egy olyan sós - édes kombót, ami addiktív és abbahagyhatatlan. Én az eredeti recepthez képest feleztem a cukrot, jól tettem, szerintem ez így tökéletes volt.
A tesztgépet most nagyobb adaggal próbáltam ki, és alig 5 perc alatt lett hólyagossá a nagyobb mennyiségű, lágyabb tészta.

Hozzávalók:

1,25 dl víz
4 dkg cukor
7 gr porélesztő
1,25 dl tej
1 tojás
50 dkg liszt
5 dkg fehér cheddar reszelve ( vagy más zsíros sajt)
14 gr só
7 dkg olvasztott vaj

20 dkg bacon
1 kis tojás felverve

A dagasztókaros robotgép táljában a langyos vizet  elkevertem a cukorral majd a porélesztővel, 8-10 percig állni hagytam, hogy felhabosodjon. Ezután kis fokozaton  belekevertem a tejjel elkevert tojást, majd fokozatosan a lisztet, amihez előzőleg hozzáadtam a sót és a reszelt sajtot. Mikor már egynemű volt, közepes fokozatra váltottam és lassan hozzácsurgattam a langyos vajat is.
Mivel szokás szerint siettem, a legnagyobb fokozatra váltva 5-6 perc alatt  érte el a gép, hogy a tészta mindenütt elváljon a tál falától, és hólyagosodni kezdjen. Ekkor a tálat  folpackkal szorosan letakarva kb. háromnegyedórát kelesztettem, ekkorra több mint kétszeresére nőtt.

Enyhén lisztezett munkalapon a tésztát hüvejkujjnyi vastag körlappá egyengettem, 24 cikkre osztottam. A baconszeleteket hosszában félbevágtam, mert nagyon szélesek voltak. A körcikkeket sorban a szalonnaszelet hosszúságú rudacskákká nyújtottam, ráfektettem a szeletre, majd vele együtt kis csomót kötöttem.



a sütőt 200 fokra előmelegítettem.

A felvert tojással lekentem a csomócskákat, ahol a tészta kilátszott, és 15 perc pihentetés után kb. 20 perc alatt megsütöttem. Alul valamiért erősebben fogta ezt a tésztát a sütő, ezért a második adagnál félidőben betettem egy plusz tepsit is.

Az eredeti recept itt.

 

1 megjegyzés:

Razana írta...

Csinosak, szépek :-)

Related Posts with Thumbnails