2015. január 29., csütörtök

Forraltborzselé




Mindenkinek megvan a maga forraltbor receptje, jobb is, mert amit télen itt-ott és  a karácsonyi vásárokon árulnak, az szerintem maga a borzalom. Bornak nem nevezhető alkoholos italokból, agyoncukrozva, agyonvizezve és agyonfahéjazva. Én még a szagát is kerülöm, ha tudom. Pedig nem nagy tudomány egy jó forraltbor készítése, alap egy jobb minőségű bor ( szerintem még mindig ne legyen édes, hanem adjunk hozzá főzés közben kevés cukrot) és a friss fűszerek értelmes használata.
A zselé gasztroajándékba készült, eredetileg, a kis maradék itthon kalácson végezte, de sajtokhoz vagy pl. kacsa mellé is jól passzol.

Hozzávalók:

1 üveg száraz merlot
1 narancs lereszelt héja és leve
1 hüvejkujjnyi friss gyömbér reszelve
két kisujjnyi rúdfahéj
késhegynyi őrölt szegfűszeg
7 dkg nádcukor

- a főzés végén maradó forralt borhoz decinként 2 gr zselatin
4 ek hideg víz

A fűszereket, a narancsot és a bort kis lángon felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, majd egészen kis lángon  további  20-25 percig  zümmögtettem. Leszűrtem,  kimértem a zselatint  ,( el is párolgott közben a borból jó két deci ), amit  3-4 evőkanál hideg vízben megáztattam ,hozzáadagoltam egy decinyit a forró borból, simára kevertem, hozzáadtam a  többihez, egyet melegítettem  még rajta, majd kiforrázott decis  üvegekbe töltöttem. Hűtőben 2-3 óra alatt megszilárdult, szobahőmérsékleten egy nap is kell neki, mivel ép csak annyi zselatin került bele, amitől megszilárdul, de jól kenhető, adagolható, nem  a foraltbor-gumicukor a cél, bárnem lehet rossz az sem :).
Hűtőben tároljuk, felbontás után is bír még pár napot.



1 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Ez maga lehet az izgalom... Gondolom milyen különleges és finom. Ez mély bordó szín se piskóta! Csodás...

Related Posts with Thumbnails